Anlık Bildirim

Kafa yaralanmaları için renk değiştiren kasklar geliyor

Günümüzde pek çok spor dalı için kask takmak zorunlu. Ancak kask takmak da darbeyi tamamen absorbe edemiyor. Hasarın büyüklüğüne göre kafanın farklı bölgelerinde darbe etkileri oluşabiliyor. Bilim adamları kullanıcıya darbenin etkisini haber verecek bir kask teknolojisi üzerinde çalışıyor. 

Pensilvanya Üniversitesi bilimadamları özellikle aldığı darbe sonrasında oluşabilecek travmayı hesaba katmayan ve bu bakımdan tıbbi yardımı geç alan sporculara hızlı müdahale edilmesini amaçlıyor. 

Geliştirilen yeni kaskta renk değiştiren fotonik kristaller kullanılıyor. Kristaller polimer üzerine işlenerek kaskın etrafı kaplanıyor. Kristaller herhangi bir ağır darbe alıp deforme olduklarında renk değiştirerek travma ihtimali olduğunu işaret ediyor. Böylece sağlık görevlileri sporcuyu kenara alıp incelemekle zaman kaybetmiyor ve doğrudan hastaneye sevk ediyor. 

Bu kristalleri işlemek oldukça zor. Ancak bilim adamları yeni bir teknik geliştirmiş ve bu sayede hacimli üretimin kolay bir şekilde yapılacağını belirtiyorlar. Böylece çeşitli spor karşılaşmaları için bu kasklar üretilebilecek. 

Renk değiştiren kaskların daha çok Amerikan futbolu, buz hokeyi, bisiklet gibi spor alanlarına hitap edeceği belirtiliyor. Ayrıca çeşitli sensörler ve akıllı sistemler kullanarak renk değiştiren kaskın anında yakındaki sağlık görevlilerine uyarı vermesi de sağlanabilecek.  


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim