
Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki çocuklara yönelik eğitim odaklı ve ucuz bilgisayar üretme amacıyla faaliyetini sürdüren One Laptop per Child - OLPC organizasyonu, yeni modeli XO-4 Touch için çalışmalarına devam ediyor.
XO-1.75 Touch modelini pazarlamak için ülkelerle görüşmelerine devam eden ve XO-3 Touch modelinin üzerinde çalışmalarını sürdüren OLPC, çift fonksiyonlu XO-4 Touch modelini gelecek yıl ilk çeyrekte satışa sunacağını duyurdu. Önceki modellere nazaran daha gelişmiş bir donanım sunan XO-4 Touch üzerinde 1.2GHz hızında kadar çıkan Marvell ARMADA 2128 işlemcisi çalışacak.
1200 x 900 ekran çözünürlüğü, 8GB depolama, 2GB RAM, SD girişi, HDMI, akselerometre, WiFi, USB 2.0 portu, şimdilik bilinen özellikleri.
Model OLPC ve Neonode firmalarının yaptığı ortaklık sonucunda kapasitif dokunmatik ve enerji tasarrufu sunan Neonode panel kullanacak. Neonode paneller düşük gecikme süresi ile stylus ve fırça desteği sunarken, baskı hassasiyeti de yüksek. Hem laptop hem de tablet hibridi olacak model güneş enerjisi ile gücünü karşılayacak.
OLPC modellerinin eğitim içeriğini genişletmek için Sesame Street, Unesco ve Little Pim ile görüşmelerine devam ediyor. Modelin satış fiyatı henüz belli değil.
http://one.laptop.org/ Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


U
unununium
1 gün önce
Motor ucubeye benziyor futuristik tasarım yapacağım diye daha da kötü yapmışlar
MEB'in bütçeden aldığı dilim ise her yıl gittikçe küçülüyor. Ama tablet ve akıllı tahtaya bu ülke 850 Milyon TL harcıyor.
Bir kere OLPC; üzerinde her şeyi yapabileceğiniz, program bile yazabileceğiniz normal bir bilgisayar. Ve çok uzun soluklu bir proje, en başından beri takip ediyorum, özellikle ilk başlarda 100 usd limiti koymuşlardı, ancak az da olsa bunu geçmek zorunda kaldılar. Tablet ise bir oyuncaktan öteye geçemiyor. Herkes tabletten bahsediyor, ama bunun verimli kullanılabilmesi için üzerinde hangi eğitim yazılımlarının olacağından kimsenin haberi yok. Örneğin akıllı tahtalarımızda windows ve Pardus adı ile Debian yüklü. Debian'ı açmak için Windows'un önyükleyicisinde klavye ile seçim yapmak gerekiyor, ancak Windows, tahtanın dokunmatik ekranını o aşamada kullanamadığından seçim yapılamıyor. :)
Eğitimde teknoloji karşıtı değilim. Destekliyorum, ancak şu şartlarla: http://mashable.com/2012/08/12/tech-in-the-classroom/
Özellikle küçük yaşlarda (5) GCompris eğitim setinin (http://gcompris.net) çok yararlı olduğuna şahit oldum. Ancak yazılımların hep böyle hedefe yönelik olması gerek. Ciddi bir yazılım desteği olmadan teknolojik eğitim araçları oyuncaktan öteye geçemiyor.
Ama biz yine de parayı bastırır, alırız. Bilin bakalım bu haberdeki dünyanın en büyük tablet alıcısı hükümet kim? http://www.digitaltrends.com/international/thailand-signs-the-worlds-largest-educational-tablet-distribution-deal/
Ayranımız yok içmeye, tahteravanla gidiyoruz bir yerlere...
Uygun yazilim destegi, altyapisi olmadan tam verim alinamiyacagina bende katiliyorum. Yazilim dogru hazirlanmasi en az tableerin dagitilmasi kadar onemli. Ama olaya sadece sehirlerde digital teknoloji ile icice cocuklar acisinda bakmamak gerek. Tasrada doguda hic bilgisayara dokunmamis, internet gormemis cocuklar var. Gunumuz ofis ortaminda bilgisayarsiz yapilan bir is kaldi mi? Bilgisayarla tanismayan bu cocuklar kendileri asip universiteye girmedikden sonra sehre geldiklerinde bedensel islere mahkumdurlar. Toplumun en dibinde kalmak bu cocuklarin kaderimidir.
Simdiki cocuklara bakiyorum, okul notlari yuksek olmasa bile kendi kendine autocad ogreniyorlar, photoshop ogreniyoar. Universite okusun okumasin ilerki is hayatlarinda kendilerine katma deger olcak bir suru seyi kendiliginden ogreniyorlar. Bu yuzden erken yasta digital ortamla tanismanin altini ciziyorum