Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Samsung Galaxy Note Edge video inceleme "Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası..."

Herkese merhaba, ben Erdi Özüağ. Her zaman olduğu gibi yine yep yeni bir video ile karşınızdayım. Bu defa inceleme konuğumuz Samsung Galaxy Note Edge. 
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
Galaxy Note Edge, 5.6-inç büyüklüğünde ve 2K çözünürlüğünde Super AMOLED ekrana sahip. Esnek plastik alt tabaka üzerinde şekillenen ekranı, Note 4 ve Galaxy Alpha modellerinden farklı olarak Gorilla Glass 4 yerine 3 ile korunan telefon, Snapdragon 805 işlemcisinden gücünü alıyor.
3GB RAM ile donatılan telefon 32GB ve 64GB olmak üzere iki farklı kapasite seçeneği ile geliyor. 128GB'a kadar hafıza kartı takılabilen telefonun Sony sensör kullanılan arka kamerası 16MP, geniş açılı ön kamerası ise 3.7MP çözünürlüğünde. Arka kamerası ile 4K, ön kamerası ile de 2K video çekebilen telefon, Android 4.4.4 işletim sistemiyle geliyor ve 3000 mAh büyüklüğünde batarya kullanıyor. Malesef Galaxy Note Edge'de de diğer üst seviye Samsung modellerinde olduğu gibi FM Radyo özelliği bulunmuyor. 
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
Galaxy Note Edge, ülkemizde satılan Note 4 modelinden farklı olarak Exynos 5433 yerine Qualcomm'un Snapdragon 805 işlemcisini kullanıyor. 4 çekirdekli olan 32-bit işlemci, 2.65GHz olan yüksek frekans değeri ile dikkat çekse de, bu derece agresif hızların her işlemcide neden olduğu makus talihi yaşıyor ve en yüksek frekans değerine sadece kısa süreliğine çıkabiliyor. Yeni nesil Adreno 420 grafik işlemcisiyle dikkat çeken platform, bu sayede bağımsız tesselation donanımı, DirecX 11 ve OpenCL 1.2 desteği ile özellikle oyun gibi grafik ağır uygulamalarda önemli bir performans kazanımı sağlıyor.
Note 4'ün ki ile neredeyse birebir aynı olan kutudan Galaxy Note Edge'in kendisine ek olarak, Quick Charge 2.0 hızlı şark teknolojisini destekleyen 2 Amper gücünde adaptör, oldukça uzun bir USB kablosu, kulaklık ve garanti belgesini içeren dökümanlar çıkıyor. Yeri gelmişken kulaklığın, telefonların beraberinde gelen kulaklıklar arasında en iyilerinden olduğunu, gerek bass, gerekse de tizlerde iyi iç çıkardığını üzerindeki mikrofon ile telefon görüşmelerinde de kullanıcısını mutlu ettiğini söylemeliyim. Hızlı şarj özelliğine gelecek olursak eğer, Note Edge yarım saatte boş pilin %50'sini doldurabiliyor, Samsung  %60'lık kapasitenin dolduğunu iddia etse de süre/dolum oranı oldukça iyi. 
Galaxy Note Edge, Samsung'un 2014 tasarım dilini yansıtan bir diğer akıllı  telefon. Ana hatları itibariyle Note 4 ile benzer profil ortaya koyan cihaz, daha çok kavisli ekranıyla fark yaratıyor diyebilirim. Kasanın sağına doğru kavis yapan ekran, cihazda küçük bir ikinci ekran varmış havası yaratsa da, teknik olarak tek bir donanımdan oluşuyor ve , yazılımsal özellikler ile ikiye ayrılıyor.
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
Telefonun ön tarafında kamera, sensörler, ahize ve homu butonu Note 4 ile aynı şekilde dizilim gösterirken, asıl farkın kenarlarda ve üst bölümde olduğunu görüyoruz. Ekran sağa doğru kavis yaptığı için normalda orada olması gereken güç butonu cihazın tepe kısmına alınarak önemli bir hata yapılmış. Erişimin zor olduğu bu düğme, sol tarafa, ses kontrol butonlarının altına ya da üstüne yerleştirebilirmiş.
Güç butonuna ek olarak kulaklık girişi, bir mikrofon ve infrared sensörünün üstte, kalem, micro-USB 2.0 konnektörü ve iki mikrofonun ise altta yer aldığı Note Edge, Samsung geneleğini koruyor ve arka kapağın çıkartılarak pilin değişmesine ve hafıza kartı takılmasına izin veriyor.  Toplamda üç adet mikrofona sahip olan Note Edge, bu sayede yönlü ses kaydı yapabiliyor.
Note Edge ile birlikte sahte deri görünümlü arka kapak tasarımını daha da ileri bir noktaya taşıyan Samsung, neredeyse gerçek deriden ayırt edilmeyecek bir  yapı oluşturmayı başarmış. Kapağı çıkardığınızda, Note 4'ün kine kıyasla biraz daha kısa olan pil, SIM kart ve microSD kart slotlarını görüyoruz. Cihaza SIM kart takabilmek için pilini çıkarmanız gerekiyor.
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
8.3mm kalınlığında ve 174 gram ağırlığında olan telefonu, pratik olarak tek elle kullanmak mümkün değil. Üstelik kavisli olan taraf, ekranın bittiği noktada sol kısma nazaran daha keskin olduğu için avuç içerisinde tutarken rahatsızlık verebiliyor. Note Edge, tasarım seviyesinde Note 4 gibi metal çerçeve ve diğer unsurlarıyla kullanıcısında güçlü bir hissiyat yaratmayı başarırken, malzeme kalitesi olarak HTC One M8 ya da iPhone 6 Plus gibi metal gövdeli rakiplerinin gerisinde kalıyor. 
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
Galaxy Note Edge, Note 4'den aşina olduğumuz en yeni TouchWIZ arayüzünü kullanıyor.Bu arayüz gerek performansı gerekse de sahip olduğ özelliklerle Samsung'un şu anadar sunmuş olduğu en başarılı arayüz sürümü. Hala kat edilmesi gereken yol var ama cihaz, 3GB RAM'in de etkisiyle genel olarak oldukça rahat ve akıcı çalışıyor. Çoklu uygulama desteği başta olmak üzere tek elle kullanım modu ve harekete duyarlı gelişmiş kontrol özelliklerinin devam ettiği Note Edge, yazılım seviyesindeki farkını, kavisli ekranın özellikleriyle ortaya koyuyor.
İhityaçlarımız doğrultusunda özelleştirebildiğimiz kavisli ekran bölümü, telefon, kamera ve internet tarayıcısı gibi uygulamalara hızlı erişim sağlarken, aynı zamanda kamera uygulamasını başlattığınızda kameranın yönetim butonlarını göstererek ana ekranda tamamiyle çekmek istediğiniz objeye odaklanmanızı sağlıyor. Cihazın beraberinde gelmese de indirebileceğiniz araçlar yardımıyla futbol müsabakalarının sonuçları, çeşitli oyunlar, hava durumu bilgiler ve diğer pek çok bilgiyi bu ekranda takip edebiliyorsunuz. Ayrıca bu ekranı metre olarak kullanabiliyor yani bir diğer deyişle Note Edge'i dünyanın en pahalı mezurası olarak kullanabilir ya da geceyin saat bilgisini kavisli ekran üzerinden takip edebilirsiniz.
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
Yazılım seviyesinde çoklu uygulama desteği ile ayrılan bu ekranda, ana ekranda film izlerken oyun oynamak için kullanabilir ya da oyun oynarken haber akışını buradan takip edebilirsiniz. Şu an geniş yazılım havuzuna sahip olmasa da zamanla kavisli ekrana özel uygulamalarda artış yaşanması beklenebilir. Ekranın kavisli kısmı sağ tarafta olduğundan, sol elini kullananlar için bazı zorluklar da yok değil. Kullanıcı arzu ederse cihazı döndürerek kavisli ekranı sol eliyle de kullanabiliyor ancak bu defa da home butonu yukarıda kaldığı için ayrı bir kullanım zorluğu ortaya çıkıyor malesef. Her halukarda Note Edge'in daha çok sağ elini kullananlar için tasarlanmış bir cihaz olduğu yorumunu yapmak yanlış olmaz diye düşünüyorum. Kavisli ekran belli koşullarda kullanım kolaylığı hatta pil tasarrufu sağlayabiliyor ama olmazsa yapamam diyebileceğiniz bir katma değer sunmuyor şu an için.
Telefonun albüm uygulaması çok hızlı çalışıyor. Yüksek çözünürlüklü büyük ekranın da etkisiyle çektiğiniz tüm fotoğraf ve videolar elinizin altında. Üstelik bazıları düzgün çalışmasa da diğer telefonlarda olmayan değişik kriterler çerçevesinde fotoğraflarınızı kategorilere ayırabilir, dahili düzenleme araçları ile üzerlerinde oynamalar yapabilir, klipler hazırlayabilirsiniz. Note Edge'in müzik çaları da tanıdık. Zengin özelliklerle dolu olan müzik çaları kullanması keyifli. Üstelik arzu ederseniz ruh halinize göre müzik çalabilir, çalma listenizdeki tüm şarkıları aynı ses seviyesinde dinleyebilir ve ses üzerinde bir takım özelleştirmeler yapabilirsiniz. 
Note Edge, yeni nesil Samsung telefonlarından miras gelen video oynatıcısıyla da iddialı. Geniş format desteğine sahip olan video oynatıcısıyla dilediğiniz film ya da video dosyasını izleyebilirsiniz. Dahili altyazı desteğine sahip olan uygulama ile panel seviyesinde film izlemeye uygun bazı ince ayarlar yapabiliyorsunuz. İnternet başarımına geçelim istersiniz. Snapdragon 805 işlemci ve 3GB RAM'in de etkisiyle söz konusu web deneyimi olduğunda Note Edge gerçekten çok hızlı. İlginç olarak hem Google Chrome hem de Samsung'un kendi tarayıcısını beraber getiren cihaz, Samsung'un tarayıcısı ile süper hızlı internet başarımı sunarken, Chrome'da ise performans düşüyor. Şu an ekranlara gelen tablo iki tarayıcının performansını ortaya koyuyor.
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
Note Edge, Galaxy Note 4 gibi 16 Megapiksel çözünürlüğünde, optik görüntü sabitleme özelliği ile desteklenmiş kameraya sahip. 4K video kaydı gerçekleştirebilen kamerayı, arayüzü çerçevesinde kontrol etmek oldukça kolay. Farklı kullanım modlarıyla çekimi zenginleştirmek te mümkün. Hem ön hem de arka kamera için ortaya çıkan video ve fotoğraf sonuçları gerçekten çok iyi. Note Edge aynı Note 4 gibi kamera konusunda Android dünyasının zirve oyunları olarak değerlendirilebilir. 
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
Galaxy Note ailesini farklı kılan özelliklerin başında hiç şüphe yok ki S Pen kalem geliyor. Aynı Note 4'te  olduğu gibi 2048 hassasiyetli kalem ile gelen Note Edge'de yazı yazması son derece keyifli ve kolay. Sanki bir deftere yazıyormuşçasına notlar alabilir ve resimler çizebilirsiniz. Samsung'un gösterdiği gelişim itibariyle, kalem deneyiminde uzunca bir süre daha rakipsiz kalacağını söyleyebilirim. Ama  aynı şey parmakizi özelliği için geçerli değil. Home butonuna entegre sensör ile sunulan deneyim, bir iPhone, Huawei Ascend Mate 7 ya da Meizu MX4 Pro'daki kadar etkin ve verimli çalışmıyor malesef.
Samsung Galaxy Note Edge süper telefon segmentinin iddialı bir üyesi olsa da, sesli görüşme kalitesi hala büyük önem taşıyor. Galaxy S5 ve Note 4'te olduğu gibi Galaxy Note Edge'de sesli görüşme kalitesi sınıfındaki en yüksek cihazlardan. Hem karşınızdakini çok rahat duyuyorsunuz hem de çoklu mikrofon kurulumunun katkısıyla gürültülü ortamlarda bile sesinizi karşı tarafa rahatça iletebiliyorsunuz. Testlere geçmeden önce GPS performansına da kısaca değinmek isterim. Artık gelişmiş kontrol çipleri sayesinde, bu seviyedeki tüm cihazlar oldukça hızlı bir şekilde uydu bağlantısı kurup, yol tarifi verebiliyorlar. Farklı konum sistemleriyle uyumlu çalışan Note Edge de kuralı bozmuyor ve navigasyon cihazı olarak yüksek başarım sunuyor.
Sıra geldi Galaxy Note Edge'in donanımsal gücünü ölçmeye. Video incelemede ekranlarınıza gelen tablo, sentetik testlerde elde edilen sonuçları gösteriyor. GeekBench, AnTuTu ve diğer testlerde, üst segmente uygun sonuçlar almış olsam da, her uygulama için daha yüksek skorlar veren cihazlar olduğunu biliyoruz. Ama tabi ki akıllı telefonlar, puan yarışında öne geçebilmek için alınan cihazlar olmamalı dolayısıyla bu sonuçlar önemli ama tek başına anlamlı değil. 
Oyun performansı söz konusu olduğunda ise işin rengi değişmeye başlıyor. 2560 x 1600 piksel çözünürlükte Adreno 420 ile bazı oyunlar en yüksek kalite ayarlarında zaman zaman olması gerekenden düşük performans gösterebiliyor. Cihazın genel oyun deneyimi başarılı olsa da kimi zaman yaşanan ani frame kayıpları sıkıntı yaratabiliyor. Yani oyun performansında, bu segmentte daha fazlasını veren cihazlar olduğu gerçek.
Peki Note Edge ısınıyor mu ? Arka arkaya oyun oynadıktan sonra, sentetik testleri çalıştırarak gerçekleştirdiğim ölçümlerde cihazın aşırı ısınmadığına tanık oldum. Hatta benim takibim esnasında Note Edge'in hiç bir noktası 45 derecenin üzerine çıkmadı. Galaxy Note Edge'in ekran ve ses kalitesine gelecek olursak eğer, yüksek çözünürlüklü AMOLED ekranlarla mühendislik başarısına imza atan Samsung, gerek parlaklık seviyesi gerek yeniden renk üretimi ve görüş açıları olsun ekranla ilgili hemen her kriterde sınıf standartlarının üzerinde deneyim sunmayı başarırken, ses konusunda ise gözümüz çift hoparlör kurulumunu arasa da, Note Edge'in mono hoparlörü ses çıkış gücü ve berraklığı açısından kullanıcısını mutlu  ediyor.
Samsung Galaxy Note Edge video inceleme 'Kavisli ekran, Snapdragon 805 ve dahası...'
Peki bu kadar özelliği bünyesinde barındıran Note Edge, tam şarjda prizin yolunu bir daha ne zaman tutuyor ? Note 4 ile kıyaslandığında yaklaşık %7 daha düşük pil kapasitesine sahip olan Note Edge, daha küçük pile ek olarak kavisli ekranın kimi zaman getirdiği yük ve ayrıca donanım seviyesinde Note 4'e kıyasla daha bence daha zayıf olan optimizasyon gibi nedenlerle Note 4'ten hissedilir şekilde daha kötü pil performansı ortaya koyuyor. Galaxy Note 4 olağan kullanımda 2 günü görürken, Note Edge'de ise bu durum daha çok 1,5 gün ile sınırlı diyebilirim. Şu an ekranlara gelen tabloda farklı kriterlerdeki pil sonuçlarını  kendi cihazınızınki ile kıyaslayabilirsiniz. 
Samsung Galaxy Note Edge, kavisli ekranıyla fark yaratan bir telefon.  Diğerlerinde olmayan, sınırlı sayıda üretilmiş ayrıcalıklı bir telefona sahip olmak isteyenlerin ilgi gösterebileceği bu telefon söz konusu performans olduğunda ise Galaxy Note 4'den fazlası yok, eksiği var diyebilirim. Eğer özel bir telefon arıyorsanız Note Edge günümüz koşullarında belkide sizin için doğru tercih olabilir ama eğer Android ekosisteminde yüksek performans sunan üst seviye bir cihaz almak ise, bu noktada daha rafine bir pakete sahip olan Galaxy Note 4, aynı zamanda daha makul fiyatı ile sanki olması gereken tercihmiş gibi duruyor. Ben Erdi Özüağ, bu incelememizde Galaxy Note Edge'i artı ve eksileri tanımış olduk, bir sonraki incelemede görüşene dek şimdilik hoşçakalın, kendinize çok iyi bakın.  
 
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim