Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Toshiba TR200 SSD incelemesi "Toshiba'dan uygun fiyatlı BiCS NAND SSD"

Bu videoda Toshiba'nın BiCS TLC 3D NAND'li, uygun fiyatlı, giriş seviyesi SSD'sinin tasarımını ele alıyor, içini açıp komponentlerine iniyor, sentetik ve pratik testlerle sınıyoruz.
Toshiba’nın bellek bölümü  teknoloji camiasının gündeminde yerini korurken bir yandan çalışmayı da ihmal etmemiş. HDD’den SSD’ye düşük bütçeyle geçiş yapmak isteyenlere, giriş seviyesi sistemlere odaklanan TR200 işte karşımızda.
Siyah-yeşil temalı kutusundan SSD’nin kendisi ve alışılageldik dökümanlarla beraber garanti belgesi çıkıyor. Ürün 3 yıl garantili, fiyat segmentindeki rakiplerinde de olduğu gibi.

2.5 inç formunda, 7mm kalınlığıyla dizüstü ve ultrabook’larda da kendine yer bulabilen, 6GB/saniye SATA arayüzünü kullanan SSD’nin 240, 480 ve 960GB olmak üzere üç depolama seçeneği var. 2.5 inç yuvaları görünürde olan kasalar için görünümü hoş, metal gövdesi de gayet hoş hissettiriyor, termal açıdan bir artısı yok zira SSD ısınmıyor bile.

Toshiba TR200, OCZ TL100 ve TR150’nin bütçe dostu tavrını korur halde yerine geçmesinden ziyade BiCS FLASH 3D mimarisini kullanan Toshiba içerisindeki ilk SSD. Hücre başına 3 bite sahip 15nm TLC NAND’lerin üst üste yerleştirilmesiyle 64 katmanlı bir yapı, sektörde genellikle 3D olarak geçiyor. Üretici tarafında yer ve maliyet tasarrufu, tüketici tarafında enerji ve performans kazanımı anlamına geliyor bu.

Yazma ömrü 60TBW. Benzer fiyata sahip SanDisk çözümlerinden %30 civarı daha yüksek, Samsung Evo 750 gibi 100 lira civarı daha pahalı rakibinden ise %13 gerisinde. Terabyte yazma ömrü anlamında fiyatını baz alırsak segmentindeki bir üst tıkı oluşturmuş TR200.
60TB yazma ömrü de günde 50GB veri yazdığınızda, ki günlük kullanımda bir şeyler yüklemediğiniz sürece 10GB’ı geçmiyorsunuz, 3.5 sene civarı bir süre ediyor, 10GB yazımla 10 seneyi fazlasıyla geçiyor. 60TB yazma ömrüne ulaşınca da SSD tak diye gidecek diye bir şey yok, şanslıysanız bu ömrü ikiye üçe katlayabilme ihtimaliniz de var.

Donanım altyapısına girelim. İçerideki PCB’nin iki tarafında da olmak üzere 8 adet 15nm TLC 3D NAND ve bir tane kontrolcü var, DRAM dediğimiz bir tampon bellek yok, fiyatı segmenti rakiplerinde de olduğu gibi, fiyatını uygun hale getiren şeylerden biri bu.

240GB sürümünün kağıtüstü verilerine gelecek olursak 128KB’lık ünite testlerinde 550MB/saniye okuma ve 540MB/saniye yazma hızına sahip, sırasıyla 82 ve 88 bin IOPS, yani giriş çıkış işlemi değerine sahip.

Performansını sınama vakti. İlk testimiz Crystaldiskmark. 32 sıra ve 1 izlekli testte 550-560MB/saniye okuma hızıyla kağıtüstü veriyi tutturmuş, 500MB/saniye civarı yazma hızı için pek de öyle değil. Sandisk SSD Plus’tan okuma hızı anlamında 30MB/saniye civarı geride ama yazmada 80MB/saniye civarı daha iyi.

ATTO Disk Benchmark. 4K testinde okuma ve yazmadaki performansı segmentinin biraz da olsa üstünde.

Anvil’s Storage Utilities. 480MB/saniye civarı sıralı okuma ve 430MB/saniye civarı yazma hızı gördük. IOPS değerleri kağıtüstü verilerle eşleşmese de DRAM’siz segmenti rakipleri arasında normal.

AS SSD Benchmark. Crystaldiskmark ile benzer sonuçlar var, 500MB/saniye civarı okuma ve 450MB/saniye civarı yazma hızı. Tepki süresi NVMe SSD’ler gibi değil tabii lakin pratik kullanımda farkına bile varılmayacak değerler bunlar.

Günlük kullanımda fark edebileceğiniz şeylerden biri dosya aktarım hızı. Toshiba TR200’in DRAM’siz ve düşük enerji tüketimi odaklı bir kontrolcüyle geldiğini söylemiştik, haliyle büyük dosyaları aktarırken, mesela 180GB’lık bir dosya, ilk birkaç saniye 400-500MB/saniye gördükten sonra 100MB/saniye civarında yazım hızıyla devam ediyor, sonrasında değişim yok. Okuma hızı uzun aktarılarak 250-300MB/saniye civarında sabitleniyor.

Toshiba TR200, TL100, TR150 gibi OCZ markasıyla geçen, A100 ve Q300 gibi direkt Toshiba adı altında gördüğümüz tüm SSD’lerinin yerine gelen bir SSD. Toshiba, geleceğin NVMe standardında SSD’lerle şekilleneceğini ön görerek TR200 ile HDD’den SSD’ye, düşük bütçeyle ama yine de bir HDD’den çok daha tepkisel bir deneyime terfi etmek isteyenleri hedefliyor. Elimizdeki 240GB’lık sürümünün üretici tarafından tavsiye edilen fiyatı ülkemiz için 364 lira.
Terabyte yazım ömrü anlamında benzer fiyattaki rakiplerinden daha iyi, lakin 80 lirayı daha gözden çıkardığınızda zamanla fiyatları eriyen Samsung Evo 850 ve ADATA SU800 gibi hem performans hem de terabyte yazım ömrü anlamında çok daha başarılı rakiplerini bulabiliyorsunuz. Toshiba TR200, minimal bir bütçeyle, her şeyden kısarak oluşturduğunuz bir sistemde tercih edebileceğiniz bir seçenek olmuş.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim