Kateterler gibi tıbbi cihazlar hastanın derisi üzerinde açılan bir kesikten vücut içerisine sürülür. Bu işlem her ne kadar steril bir ortamda yapılsa da maalesef kateterlerin sürüldüğü açıklıklar genelde enfekte olur. Yeni yapılan bir araştırma, mor ötesi (UV) ışık yayan optik fiber kablolar sayesinde bu enfeksiyonların önüne geçilebileceğini gösteriyor.
UV ışığı zararlı bakterileri öldürmedeki etkinliğiyle bilinir. Ancak, çoğu UV ışığı cildimiz ve gözümüz için zararlıdır. 200 – 280 nanometre dalga boyuna sahip UV ışığı (UVC) özellikle moleküler yapıyı bozduğu için canlılar açısından tehlikelidir. Öte yandan, Columbia Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, 207 – 222 nanometre dalga boyu aralığındaki UVC ışınları (uzak UVC) bakterileri öldürürken, derimizin ölü tabakasından ya da gözümüzün gözyaşı tabakasından öteye geçemediği için insanlara zarar vermiyor.
Son yapılan bir deneyle bilim adamları, MRSA ile enfekte olmuş doku örneğine, içerisine yerleştirilen esnek fiber kablolar aracılığıyla uzak UVC ışını göndermişler. Deney neticesinde kablolar etrafındaki MRSA bakterilerinin öldüğü gözlemlenmiş.
Araştırmacı ekibin başında yer alan Profesör David J. Brenner yaptıkları çalışmayla, deriye nüfuz eden cihazlara yerleştirilecek optik fiberler aracılığıyla verilecek uzak UVC ışığıyla kateter ve kalp destek cihazı kaynaklı enfeksiyonları önlenebileceğini gösterdiklerini belirtiyor. Brenner ayrıca, uzun süre vucütta kalan kateter ya da hareketli tıbbi cihazların steril tutulmasının zor olduğunu, son keşifleri sayesinde uzak UVC ışığı kullanılarak bu işlemlerin enfeksiyona neden olmasının önüne geçilebileceğini ifade ediyor.
Bilim adamları uzak UVC sistemini hayvanlar üzerinde kullanmak için deneyler yaptıklarını, ayrıca maliyetleri düşürüp cihazı taşınabilir hale getirmeye çalıştıklarını söylüyorlar.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.