Anlık Bildirim

AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi

Geçtiğimiz Pazartesi günü uzun süredir merakla beklenen yeni nesil doğal 4 çekirdeğe (quad-core) sahip Phenom işlemcilerinin 2.2GHz'lik 9500 ve 2.3GHz'lik 9600 modellerini resmen duyuran AMD, gelecek senenin ilk çeyreği içerisinde hem Phenom X4 işlemcilerinin daha yüksek saat hızına sahip modellerini (2.4GHz'lik Phenom 9700 ve 2.6GHz'lik Phenom 9900 gibi) hemde yine Phenom ailesinin çift çekirdekli (dual-core) işlemcilerinin yanı sıra ayrıca endüstrinin x86 tabanlı ve 3 çekirdekli (triple-core) ilk işlemcilerini de kullanıcıların beğenesine sunacak. Özellikle Intel cephesinde yaklaşık bir senedir çift çekirdekli işlemcilerin yanı sıra dört çekirdekli işlemcilere de aşinayız fakat AMD ve sektör için bir ilk olacak 3 çekirdekli işlemciler teknik alt yapılarının yanı sıra söylem olarak bile kulağa ilginç gelmeyi başarıyorlar.

AMD Phenom; 1,5 sene süren meraklı bekleyiş 19 Kasım'da sona erdi.

AMD'nin 3 çekirdekli işlemcileri ile ilgili olarak Almanya'nın önemli yayın organlarından PCGames Hardware önemli bir karşılaştırma testi yapmış durumda. Zira 2.3GHz'de çalışan Phenom 9600 işlemcisinin hem tek hemde çift çekirdeği kapatılarak yapılan testlerde Phenom X2 ve Phenom X3 işlemcileri simüle edilmiş ve AMD'nin K8 mimarisini kullanan 2.3GHz'lik çift çekirdekli Athlon64 X2 4400+ ve Phenom X4 9600 işlemcilerinin yanı sıra Intel'in 2.4GHz'lik Core 2 Quad 6600 işlemcileri ile karşılaştırılmış. Özellikle ortaya çıkan sonuçlar ve çift çekirdekten üç çekirdeğe ve dört çekirdeğe geçişte elde edilebilecek performansı kazanımını görebilmenin yanı sıra AMD'nin yeni mikroişlemci mimarisi K10'un çekirdek sayısına göre ortaya koyabildiği performansı skalasını görebilmekte son derece önemli.

AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi

AMD'nin 2008 yol haritası, firma gelecek yılın ikinci yarısında 45nm üretim sürecine geçmeye hazırlanıyor.

PCGames Hardware'nin karşılaştırmasına geçmeden önce AMD'nin 3 çekirdekli Phenom işlemcileri ile ilgili olarak sahip olduğuğumuz bilgileri gözden geçirmekte fayda var. AMD'nin Toliman kod adı ile geliştirmekte olduğu 3 çekirdekli Phenom işlemcileri tahmin edebileceğiniz gibi çift çekirdekli Phenom X2 ve dört çekirdekli Phenom X4 işlemcileri arasında konumlandırılacak. Dört çekirdekli Phenom X4 işlemcileri ile son derece benzer olacak Phenom X3 ailesinin X4 serisinden en önemli farkı tek çekirdeğin kapalı olarak gelmesi gösterilebilir. Bu önemli ayrıntı dışında diğer neredyese tüm özellikler ortak. Zira Phenom X3 işlemcileri de çekirdek başına 512Kb L2 ve 2MB da paylaşımlı L3 belleğe sahip olacaklar.

AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi

AMD'nin 3 çekirdekli Phenom X3 serisinin teknik alt yapısı

AMD'nin 3 çekirdekli Phenom işlemcilerinin üretmesinin nedeni olarak gösterilen bazı iddialar da yok değil. Kimi uzmanlara göre AMD, Phenom X4 işlemcilerinin tek çekirdeğinin kapatılması ile hazırlanacak Phenom X3 işlemcilerinin bu sayede seri üretim aşamasını daha az sorun ve daha yüksek başarım ile geçebileceğini ve buna paralel yüksek hacimli üretimde firmanın başarımını arttırabileceğini iddia ederken kimi uzmanlarsa, Phenom X3 işlemcileri ile AMD'nin bir açıdan prestij adımı attığını ve sektörü bir ilkle tanıştırmak için geliştirdiği düşüncesinin altını çizirken dört çekirdekli Phenom X4 işlemcilerine nazaran daha uygun fiyatlı olması beklenen Phenom X3 işlemcileri ile çift çekirdekten daha yüksek performans isteyen ama dört çekirdekli işlemcilere geçebilme imkanı olmayan kullanıcılara da yeni alternatif sunma iddiasında olduğunu belirtiyor.

Şimdi isterseniz PCGames Hardware sitesinin yapmış olduğu testlere bir göz atalım. Test sisteminin bileşenlerine baktığımızda , 790FX yonga setli anakart, 2x1GB DDR2-800MHz bellek ve saat hızları arttırılmış bir GeForce 8800GTX kullanıldığını görmekteyiz ki ekran kartının saat hızları 626MHz gpu, 1,458 MHz shader ve 2GHz'de bellekler çalışmakta. AMD'nin Phenom karşısına işlemci olaraksa Intel'in 2.4GHz'lik Core 2 Quad 6600 işlemcisinin koyulduğunu görmektesiniz. Bu işlemci yurt dışı fiyatlarını değerlendirdiğimiz AMD'nin 2.3GHz'lik Phenom X4 9600 modelinin yaklaşık 40avro/60$ daha ucuza satıldığının da altı çiziliyor. Test uygulamlarını da belirterek testlere geçelim. İşlemci karşılaştırmasında Winrar, 3DMark06 (CPU-Score) ve Cine Bench 10 kullanılmış.

AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi

AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi

AMD Phenom X2, X3, X4; aynı saat hızında çekirdeklerin performansa etkisi

Test sonuçları PCGames Hardware sitesine aittir.

Test sonuçlarına baktığımızda ilk dikkat çeken nokta AMD'nin yeni nesil Phenom X2 işlemcisi aynı saat hızında (2.3GHz) firmanın artık eski diyebileceğimiz Athlon64 X2 4400+ işlemcisinden hemen her testte %10 önde olmayı başarabiliyor. AMD'nin yeni nesil işlemcileri sahip oldukları yeni teknolojiler ve mimaride yapılan geliştirmeler ile K8 mimarisine göre fark atmayı başarabiliyorlar ama PCGames Hardware'nin sonuçları üzerinden hareket ettiğimiz ortaya çıkan performans farkının yeterli olup olmadığı ise tartışmaya açık bir konu olarak önümüze geliyor. 2 çekirdekten 3 çekirdeğe sıçradığımızda ise Phenom X3'ün Athlon64 X2 4400+'a ve Phenom X2'ye testine göre değişmekle birlikte önemli bir fark atabilidiğini görmekteyiz. Tabi her koşulda Phenom X2 ve X3, 4 çekirdekli Core 2 Quad 6600'ün gerisinde kalırken AMD'nin 4 çekirdekli Phenom X4 9600 modelinin ise en azından bu testlere göre, Core 2 Quad 6600'e karşı bir nevi AMD'nin yanıtı olarak ta değerlendirebilir.

AMD'nin yeni nesil Phenom işlemcileri ile ilgili pek çok test ve inceleme yayınlanıyor, fikirler söyleniyor ve eleştriler yapılıyor. Bu konuda herkes farklı bir açıdan olayı değerlendirirken genellikle bir nokta es geçiliyor. Zira AMD'nin elinde Phenom X3 gibi önemli bir koz var. Test sonuçları da gösteriyor ki AMD eğer doğru fiyatlandırma ile Phenom X3 işlemcilerini piyasaya sürebilirse kullanıcılar nezdinde istediğini almayı başlayabilir. Performans noktasında ise bu aşamadan sonra AMD'nin mimari ile oynama şansı 45nm üretim sürecine kadar pek mümkün gözükmüyor. Firma revizyon güncellemesi yaparak saat hızlarını arttırmaya çalışacaktır. Pek çok uzmanın da belirttiği gibi artık gözler fiyatlarda. Intel, Ocak ayında 45nm üretim teknolojisine sahip hem çift hemde dört çekirdekli işlemcilerini pazara sunmaya başlayacak ve büyük bir ihtimalle Ocak ayından sonra AMD ve Intel arasında yine yeni yeniden "indirim günleri" başlayabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim