Anlık Bildirim

AMD'nin yeni nesil işlemcileri ve 45nm için yol haritası

AMD'nin çok uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni nesil mikroişlemci mimarisi K10'u esas alan işlemciler için en önemli dönemeç olan yılın 2. yarısına yaklaştığımız şu günlerde bazı detaylar da netleşmeye başladı. AMD işlemciler için teknik özelliklerden de öte son kullanıcılar tarafından işlemcilerin ne zaman piyasaya sürüleceği öncelikli merak konusu olmuş durumda.

AMD'nin yeni nesil işlemcileri arasında piyasaya çıkacak ilk model olması beklenen ve suncu odaklı hazırlanan Barcelona işlemcileri için Ağustos ayından itibaren hacimli üretime geçileceği ifade ediliyor. Zaten bir süredir AMD'nin Barcelona işlemcilerine yönelik olarak çalışmalarını önemli bir kısmının tamamladığı ve firmanın revizyon güncellemesi yaptığı da belirtilmekteydi. Kod adı Barcelona olan yeni Opteron işlemcilerinin düşük saat hızına sahip olması muhtemel ilk modellerinin Ağustos ayı içerisinde kullanıcılar ile buluşması bekleniyor.

AMD'nin yeni nesil işlemcilerinin en performanslı ürün gamını oluşturacak olan Phenom serisi işlemciler için de tarih anlamında somut bilgiler gelmeye devam ediyor. Eldeki verilere göre, Phenom işlemcilerinin illk örneklerinin Eylül-Ekim ayları arasında hazır olması beklenirken, işlemcilerin lansman tarihi olaraksa Kasım-Aralık aylarından bahsedilmekte ki biz de daha önce yaptığımız haberlerimizde aynı zaman dilimi üzerinde durmuştuk. Bilindiği gibi, AMD'nin Phenom işlemcileri FASN8 platformu da göz önüne alınarak soket 1207 yani soket F formunda hazırlanmıştı. Bu noktada daha uygun fiyatlı anakartlar ile kullanıcıların Phenom FX serisi işlemci kullanabilmesi için AMD'nin hazırlıyacağı ilk ve büyük ihtimalle tek soket AM2+ formunda hazırlanan Phenom FX işlemcisi olan FX-80 ise yılın son çeyreğinde hazır olacak.

Ortaya çıkan son yol haritasına göre, firmanın hazırladığı kod adı Lima olan tek çekirdekli işlemciler yol haritasından silinirken kod adı Orleans olan tek çekirdekli işlemciler ise gelecek yılın başından itibaren yerlerini çift çekirdekli Rana işlemcilerine bırakacaklar. Bu noktada AMD'nin de gelecek yılın başından itibaren tüm segmentlerine minimum çift çekirdekli işlemciler sunacağını söyleyebilmek te mümkün. Zira daha önce belirttiğimiz haberlerimizde, bu yılın sonundan itibaren Intel'in de ürün gamını çift ve çok çekirdekli işlemcilere üzerine kurgulayacağını belirtmişktik

Tabi AMD'nin yeni nesil işlemcilerini piyasaya sürmeye hazırlandığı tarihlerde en büyük rakibi Intel ise 45nm üretim teknolojisine sahip çift ve dört çekirdekli yeni işlemcilerini pazara sunmaya başlayacak. Bu noktada AMD'nin 45nm üretim tekolojisine yönelik planlarına baktığımızda, firma kod adları Deneb, Propus, Regor ve Sargas olan 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerini gelecek yılın 2. yarısına yetiştirmeye çalışacak.

Not: Bu arada son günlerde yurt dışında AMD'nin yakın gelecekte üretim aşamasından çıkıp sadece çip ve yonga tasarımı üzerine yoğıunlaşacağını, üretim işini ise anlaşma sağlayacağı partnerlerine (Chartered Semiconductor, TSMC vb. gibi) bırakabileceği söyleniyor. Bu haberlere yönelik olarak AMD tarafı hala sessizliğini korumakta.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim