Anlık Bildirim

Amerikan NIST'den Arşivci ve Kütüphanecilere Özel CD/DVD saklama kılavuzu !

Bir kaç senedir bilgisayar kullanıcılarının hayatında değişen en önemli şeylerden biri de CD ve DVD yazıcıların günlük yaşama girmesi oldu. Gün geçtikçe büyüyen dosya büyüklükleri saklama kapasite ihtiyacında önemli artışlara sebep oldu; tabii P2P yazılımları ile beraber dosya değiş-tokuşları, videolar, MP3'ler derken artık CD ve son dönemde DVD'ler artık standart medyalar haline geldi.

Tabii bütün bunlarla beraber başımıza yeni dertler : ) de açıldı: Kaliteli yazıcı ve medya (boş CD-R/RW ve DVD±R/RW) seçmek. doğru yazma stratejisi (hız, standartlar, vb.) ve tabii ki özellikle bunları nasıl saklayacağımızı belirlemek.

Güç kaynağınızın (Power Supply) kalitesinin bile yazma kalitesini etkileyebildiğini düşünürsek oldukça detaylı bir olay her ne kadar basit görünse de CD/DVD yazmak.

Ama bir o kadar hatta daha dönemli olan bir diğer nokta ise değerleri yedek ve arşivlerinizi uzun süre bozulmadan, veri kaybına uğramadan muhafaza edebilmek !

Saklama konusunda şu andaki en ayrıntılı yayınlardan biri Amerikan "National Institute of Standarts & Technology" (NIST) Enformasyon Teknolojileri laboratuarları tarafından özellikle arşivciler ile kütüphaneciler için hazırlanmış "Care and Handling for the Preservation of CDs and DVDs - A Guide for Librarians and Archivists" isimli rehber.

Daha önce Türkçe sitelerde referans olarak kullanıldığını görmediğim bu kaynak sanırım saklama konusunda aklınıza takılan pek çok önemli soruya cevap olacak.

Rehber İngilizce ve bildiğim kadarıyla herhangi bir Türkçe çevirisi ya da benzeri bir şey Türkçe kaynaklarda yok ama eğer biraz İngilizce biliyorsanız ve CD/DVD arşivleriniz sizin için önemliyse aşağıda linkini bulacağınız bu rehbere mutlaka bir göz atın !

» Care and Handling for the Preservation of CDs and DVDs - A Guide for Librarians and Archivists

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim