Anlık Bildirim

Anandtech Radeon 9500 Pro incelemeleri

ATI'nin oldukça gecikmeli RV 300 tabanlı GeF Ti 4200 rakibi Radeon 9500/Radeon 9500 Pro kartlarını Anandtech ayrıntılı biçimde incelemiş: Çıkan sonuçlar beklendiği gibi; ATI Radeon 9500 Pro'lar genelde Ti 4200'lerin önünde ve Ti 4400'ler civarında. Gerçi oldukça değişkenlik gösteren rakamlarda çıkmış.

Peki aradaki fark Radeon 9500 serisini bu segmentte lider yapabilir mi ? İşte bu sorunun cevabı için önce normal 9500 ile Pro versiyonun farklarına bir bakalım. Aralarındaki en dikkat çekici fark normal versiyonun Pro'ya göre yarı miktarda renderlama ünitesine sahip olması. Bu performans bakımından aralarında azımsanmayacak bir fark olacağını gösteriyor. İkinci olarak ise Pro'nun barındıracağı 128MB belleğe karşın normal 9500'ün 64MB ile gelecek olması. Gerçi bu performans bakımından en azından günümüzde bir problem yaratmasa da uzun dönemde dezavantaj.

Teknik farklar bunlar. Şimdi en önemli değerlendirme kriteri olan fiyatları inceleyelim. Normal Radeon 179$, Pro ise 199$'lık etikete sahip. Aralarındaki teknik açıdan ciddi denebilecek farklara rağmen bunlar fiyata çok da yansımamış. Yani eğer bu kartları seçecekseniz Pro versiyonu almanız çok daha mantıklı gözüküyor.

Esas sorumuza tekrar geri dönelim: bu kartları almak iyi bir karar mı ? İşte burada oldukça ilginç hesaplar var. Örneğin Amerika için bu fiyatlara bu kartları almaktansa 50$ ila 65$ daha ucuza bir GeF Ti-4200 çok daha mantıklı olur. Yapacağınız OC ile Radeon 9500 seviyesinde ve Pro'nunda biraz altında performans alırsınız ve paranız cebinizde kalımış olur. Burada hemen Direct X 9.0 desteği ne olacak derseniz: Hey, Direct X 8.1 ne zaman çıktı ve ne zaman tam olarak bu API'yı destekleyen oyunları oynamaya başladınız !

Öte yandan ülkemiz için yukarıdaki tablo biraz daha farklı. Burada piyasada hala daha ucuz (ama kaliteli) Ti 4200'ler yok ve mevcutların hemen hemen hepsi (ortalama) 170$ civarında fiyata sahip. Üstelik sınırlı sayıda marka ve model mevcut. Bir kaç markanın dominasyonundaki pazar Türk tüketicileri oldukça olumsuz etkiliyor. Her satıcı gelen müşteriye gerçekte dünya normlarına göre firmaya (distrübitöre) oldukça yüksek geri dönüşü (problem, arıza, vs. dolayı) olan bu 2-3 markayı öneriyor. Satılan Ti 4200'lerin ülkemizde fiyat avantajına sahip olmadığı ve arada Amerika'daki gibi büyük maliyet farkları olmadığı için Radeon 9500Pro GPU'lu bir kart almak daha mantıklı olacaktır.

  • Tom's Hardware (Türkçe)
  • Anandtech

  • HardOCP

  • Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
    istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
    DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
    Sorgu:

    Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

    Tavsiyelerimiz

    Yeni Haber
    şimdi
    Geri Bildirim