Anlık Bildirim

Apple AirPort Express: Hem Mac hem de PC'ler için kompakt kablosuz 802.11g çözümü

Apple'ın en yeni ürünü olan platform bağımsız olarak kullanılabilen Airport Extreme, markanın AirPort adlı kablosuz çözüm ailesinin en küçük üyesi.

Airport Express'i rakiplerinden farklı kılan en önemli ayrıntılardan bir adaptör biçimindeki yapısı: prize bağlayıp aşağıda gördüğünüz bağlantılardan ilgili olanları bağlıyorsunuz ve odanızda/salonunuzda kablosuz özgürlüğü yaşıyorsunuz. Bu ufak yapısı aynı bir cep telefonu adaptörü gibi seyahatlerde onu taşımayı ve dizüstü bilgisayarınıza (Mac ya da Windows PC) eşlik edebilmesini kolaylaştırıyor.

Apple AirPort Express: Hem Mac hem de PC'ler için kompakt kablosuz 802.11g çözümü

Yukarıdaki resimdeki bağlantılar esasında Airport Extreme ile yapılabileceklerini özetliyor: 10/100 Mbps Ethernet portu sayesinde kablo ya da ADSL modeminizi bağlayıp interneti 802.11g/b desteğine sahip bilgisayarlara (10 adet) paylaştırabiliyorsunuz. USB portu ise aynı biçimde USB desteği olan yazıcınızı paylaştırmaya yarıyor ki bugünlerde inkjet'inden tutun renkli laser yazıcılara kadar tüm yazıcılarda USB standart olarak bulunuyor.

Cihazın yetenekleri arasında gerçekten bugüne kadar nerdeymiş diyebileceğimiz biri var ki işte onu da en sondaki çıkış sağlıyor: Audio mini-jack (ses kartlarında da yer alan 3.5mm stereo ses çıkışı ile aynı).

Apple AirPort Express: Hem Mac hem de PC'ler için kompakt kablosuz 802.11g çözümü

Bu çıkış yukarıda gördüğünüz gibi Airport Extreme istasyonunuzu müzik setinize ya da kendinden amfili hoparlörlerinize müziğin kablosuz olarak iletilmesine izin veriyor. Yalnız bu noktada önemli bir kısıt var: sistem iTunes uzantısı olan AirTunes'ı kullandığı için müzik dinlemek için iTunes'a muhtaç oluyorsunuz. Keşke Apple genele hitap edebilen bir çözüm üretmeyi tercih etseydi ama yine de seçenek olarak bunun olması bile önemli çünkü bu sayede özellikle dizüstü bilgisayar sahipleri düşük kaliteli entegre hoparlör yerine sadece iTunes'la da olsa düzgün bir ses çıkışından bir tek kablo takmadan faydalanabiliyorlar. En azında iTunes kısıtını telafi etmek için olacak herhalde Apple AirTunes'a bir kaç hoş özellik eklemeyi de ihmal etmemiş : )

Yazının çeşitli yerlerinde Airport Extreme'in 802.11g (ve geriye doğru 802.11b) destekli olduğundan bahsettim; standart konusunda fazla fikri olmayanlar varsa bir kaç cümle sarfetmek yerinde olacaktır. 802.11g, 2.4 GHz frekansında saniyede 54Mbit (6.75Megabyte/s) teorik maksimum hıza sahip (gerçekte genelde yarısı veya üçte biri) genelde 50m. içinde etkin (fiziksel şartlara göre daha az veya çok) bir standart. Önemli bir nokta pratikte ulaşacağınız hızın mesafenizle ters orantılı olması.

Bütün bunlardan sonra işin en acı (!) kısmı olan maliyet bölümüne geleyim. Apple bugüne kadar pahalı donanımlarıyla (son yıllarda ucuzlasa da) tanınır olsa da Airport Extreme bu tablonun oldukça dışında: Cihaz rahatlıkla uygun bir fiyat diyebileceğimiz 129$ Amerika fiyatına sahip. Şu günlerde 802.11g istasyonlarının fiyatları biraz daha uygun hale gelse de 129$ bu özelliklere sahip bir ürün için iyi bir rakam.

Airport Extreme'in teknik özelliklerini de toparlayıp yazıyı bitireyim:

- Apple Mac OS X v10.3 (ve üstü) ve Microsoft Windows 2000/XP desteği
- WPE (Wi-Fi Protected Access)
- IEEE 802.11b veya 802.11g olarak çalışabilme
- 50m 802.11g menzili/150m 802.11b menzili
- 189gr ağırlık
- 94.01mm x 75.00mm x 28.5mm
- Ethernet/USB/Audio giriş/çıkışları
- Aynı anda 10 kullanıcıya hizmet edebilme

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim