Anlık Bildirim

Araştırmacılar gelecekte sorun yaratacak muhtemel mikropları küresel düzeyde haritalandırdılar

Araştırmacılar gelecekte tıpkı koronavirüs gibi problem yaratacak mikropları küresel ölçekte haritalandırarak "kentsel mikrobiyal ekosistem" katoloğu oluşturdular.

Araştırmacılar problem yaratabilecek mikropları araştırdılar Tam Boyutta Gör

Amerika'da yakın zamanda Cell dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, kentlerde insan sağlığına tehdit oluşturabilecek muhtemel virüsleri haritalandırdılar. Bu haritalandırma işlemi, altı kıtadaki 60 şehirden 4.000'den fazla numune alarak oluşturuldu. Mikropların haritalandırıldığı bu harita 10.928 virüs, 1.302 bakteri ve 2 arkeadan (bir tür tek hücreli organizma) oluşuyor. 

Oluşturulan bu haritayla dünyanın herhangi işlek bir şehrindeki antibiyotiğe dirençli (AMR) bir bakteri türü öğrenilebilir. Bu kentsel mikrobiyal çalışmadan alınan sonuca göre her kentin kendine özgü bir mikrop çekirdeğine ve yapılanmasına sahip olduğu araştırmacılarca tespit edildi. Araştırmacılar çalışma için kentlerdeki otobüs, metro gibi en kamusal ve kalabalık alanları seçtiler. Çalışmadan edinilen önemli bir bulguya göre toplu taşımalar gerçekten de bir insan döküntüsü karmaşası. Araştırmacılar şöyle söylüyor: "İnsan derisi, toprak, atık su vs. toplu taşıma havasının kaynaklarıdır."

Geçen yıl Covid-19 salgınından öğrendiğimiz gibi mikroplar, virüsler ve birçok zararlı etmenler en çok kentlerden yayılıyor. Öte yandan Covid-19 ile beraber hem devletler hem de şirketler insanların dışarıda daha az vakit geçirmesi adına işleri evlere taşımaya çalışıyorlar. Şimdiden çoğunluğunu beyaz yakalıların oluşturduğu geniş bir çalışan kesimi işlerini evlerinden yürütüyorlar. Araştırmanın bize verdiği en kayda değer sonucun gelecekte de tıpkı koronavirüs gibi hayatımızı etkileyebilecek virüslerin dışarda olmasıysa eğer, alacağımız mesaj yaşam standartlarımızda birçok şeyi kökten değiştirmemiz gerektiğidir. Kaldı ki değişim zaten çoktan başladı...

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim