Anlık Bildirim

Bellek, bellek, daha fazla bellek ...

Birçok insan bilgisayar alırken ilk işlemcisinin hızına ve ekran kartının bellek miktarına bakar, sistem ana belleğine ise pek dikkat etmez. Oysaki sistem performansını etkileyen temel unsurlardandır bellekler. Şu an dünyada satılan masaüstü ve taşınabilir bilgisayarların büyük çoğunluğunun 256 Mb bellek ile gelmesi tam bir handikaptır aslında. Zaten işletim sistemi, sürücüler, 3. parti yazılımlar derken sistem belleğinin birçoğu kullanılır ve size sinir dolu dakikalar kalır.

Tbreak.net adlı internet sitesinin yaptığı araştırmada, belleğe en çok ihtiyacı olan taşınabilir bilgisayar platformunda, sistem belleğinin performansa etkisi ölçülmüş. Test sistemi olarak Athlon64 2800+, 128 MbAti Radeon 9700 gibi bileşenlere sahip Acer Ferrari serisi bir bilgisayar kullanılarak belleklerden maksimum verim almak amaçlanmış. 256 Mb, 512 Mb ve1 Gb olmak üzere her uygulama bu bellek kombinasyonları ile çalıştırılarak aradaki fark ölçülmüş.

Uygulama / Değişim (%)
256 Mb-512 Mb farkı
256Mb-1 Gb farkı
PC Mark: Memory
0%
0%
3D Mark 2005
+ 2%
+ 2%
Doom 3
+ 97%
+ 113%
Far Cry
+ 35%
+ 41%
WB: Ahead Nero
+ 18%
+ 42%
WB: Adobe Premiere
+ 27%
+ 32%
WB: Discreet 3D Studio
+ 25%
+ 31%

Sonuçlara bakılırsa sentetik test yazılımları dışında her uygulama sistem belleğinden büyük ölçüde yararlanıyor. Özellikle yeni nesil oyunlarda bu fark açıkça görülebiliyor. Eğer bilgisayarınızı oyun oynamak için kullanmayı planlıyorsanız sistem belleğiniz minimum 512 Mb olmalı. Bunun dışında işleme, animasyon gibi profesyönel işlerle uğraşıyorsanız size tavsiyemiz 1 Gb yönünde olacaktır çünkü bu gibi işlerle uğraşan kişiler genelde aynı anda birçok program ile çalıştığı düşünülürse 512 Mb bellek de kısa süre sonra yetmez hale gelecek, bunun sonucunda programlar ekstra disk ve işlemci kullanacak ve sistemde büyük yavaşlamalar meydana gelecektir. Bizim tavsiyemiz bilgisayarınızı ne için kullanırsanız kullanın, bellek miktarınızı mümkün olduğunca fazla tutmaya özen gösterin ne de olsa fazla bellek göz çıkarmaz :)

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim