Anlık Bildirim

Çatalhöyük antik kentinde ikinci bir mahalle bulundu

Çatalhöyük'te yapılan kazılarda ikinci bir mahalle daha ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Ali Umut Türkcan'a göre kazının daha çok küçük bir kısmı tamamlanabilmiş durumda.

Çatalhöyük'ye yeni mahalle bulundu Tam Boyutta Gör

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde olan Çatalhöyük'teki kazı çalışmalarında yeni bir mahalle bulundu. Çatalhöyük'teki birçok yerleşim yeri günümüzden 9 bin önceden kalmıştır. Büyük kısmı Neolitik ve Kalkolitik çağdan kalan bu antik yerleşim yeri Konya'nın Çumra ilçesinin 11 km kuzeyinde bulunmaktadır. 

Daha %6'sı ortaya çıkarıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Konya Basın Gezisi" programında İstanbul'dan gelen gazeteciler Çatalhöyük'ü gezdiler. Bu gezi programı dahilinde de Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan bu antik yerleşim yerini tanıttı. Türkcan şimdiye kadar bu devasa antik yerleşim yerinin yalnızca %6'sının kazıldığını belirtti. 

Çatalhöyük'ye yeni mahalle bulundu

Bununla birlikte açıklamasında Türkcan yeni kazdıkları yerde bir sokağa rastladıklarını ve hatta ikinci mahalleyi ortaya çıkarmaya başladıklarını söyledi. Ayrıca Kazı Başkanı, daha fazla imkan sağlandığı takdirde daha iyi sonuçlar elde edebileceklerini de dile getirdi. 

1960'dan bu yana kentleşme tarihindeki ilk kent olarak bilinen Çatalhöyük, sırf büyüklüğüyle ve tahmin edilen nüfusuyla değil aynı zamanda varlıklarıyla ve kültürüyle de bir kent kültürünü başlattı Türkcan'a göre. 

Çatalhöyük'ye yeni mahalle bulundu Tam Boyutta Gör

Göbeklitepe'yle benzer izlere sahip 

Scientific American dergisinde Annalee Newitz'in yayınladığı makale de Çatalhöyük "öncü şehir" ve "hane halkının kökeninin geldiği yer" olarak tanımlanıyor. Dahası Türkcan'a göre Göbeklitepe'yle aralarında taşıyıcı olmamasına rağmen, Çatalhöyük burayla benzer izler taşıyor. Bu anlamda bu antik yerleşim yerine çok daha dikkatli bakılmalı.  

Kaynakça https://www.scientificamerican.com/article/an-ancient-proto-city-reveals-the-origin-of-home/ https://www.ntv.com.tr/turkiye/catalhoyukte-ikinci-mahalleye-rastlandi,MjdFo6t2dUa7ExrSKVyRXQ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim