Anlık Bildirim

Cell resmi olarak duyuruldu: Tek çipte Süperbilgisayar !

IBM, Sony ve Toshiba PlayStation 3'te ve daha pek çok cihazda kullanılması için tasarladığı Cell kod adındaki yeni nesil işlemcisini ISSCC'te (International Solid State Circuits Conference) resmi olarak duyurdu.

90 nm SOI teknolojisi kullanılarak üretilen ilk prototip IBM'in verdiği bilgilere göre 234 milyon transistör içeriyor ve  221 mm2 alana sahip.

3 firma için yapılan ortak açıklamada bazı durumlarda günümüzün en hızlı işlemcisinden 10 kat yüksek performans verebildiği belirtilmiş; ek olarak ta rahatlıkla 4 GHz'in üzerinde saat hızlarına çıkabildiği söylenmiş. Çipin şu anda saniyede 256 Milyar işlem yapabildiği düşülen notlar arasında.

4 GHz ve üzeri saat hızları açıkçası IBM'in üretim teknikleri için çok büyük bir gelişme: PowerMac G5'lerde kullanılan IBM PowerPC 970FX'lerin 2.5GHz'e zor ulaştığını da hesaba katarsak.

Cell'in aykırılıkları bunlarla sınırlı değil. Intel ve AMD'nin üzerinde çalıştığı çok çekirdekli işlemci yapısına adeta çağ atlatmış.

Cell tam 8 adet sinerjik çalışan işlemciden oluşuyor. Ve üstelik bu işlemciler gerçek anlamda multitasking (çok görev görebilen): Aynı anda değişik işletim sistemlerini çalıştırabiliyor !

Örneğin bir bölümünde Linux çalışırken diğer kısmında Sony'nin işletim sistemi çalıştırılabiliyor. Bu bence programcılık açısından da çok ilginç bir nokta zira küçük küçük işletim sistemleri yazıp bunları birbirlerine bağlayıp daha farklı yazılım mimarileri ortaya koyulması mümkün (tabii bu yazılım mühendislerinin tartışması gereken bir konu ! ).

Cell'in işletim sistemi bağımsız tasarlandığı özellikle vurgulanmış ve yukarıda da kullandığım masaüstü işletim sistemlerinden Linux örneği verilmiş ama şu an için Windows konusunda bir yorum yapılmamış. Ama x86 mimarisindeki Windows'u da native ya da emülasyon yoluyla (ki 8 çekirdekli bir işlemcide emülasyon çok zor olmasa gerek) çalıştırabilirmiş gibi gözüküyor ?!

Cell'in ilk örnekleri seri olarak IBM'in New York'taki East Fishkill fabrikalarından çıkacak; sene sonuna doğru ise buna Sony'nin Nagasaki fabrikası eklenecek. Aynı zamanda yıl sonuna doğru 65nm üretim teknolojisine geçişte ihtimal dahilinde.

IBM'in resmi basın duyurusuna ulaşmak için buraya tıklayın !

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim