Anlık Bildirim

Çift Çekirdekli Opteron'lar seneye geliyor hemde şimdiki anakartlarla uyumlu

Amd kuzey köprüsünü işlemci üzerine alarak herhalde yapabileceği en iyi şeylerden birisini yaptı çünkü gelecekte yeni bir işlemci çıktığında beraberinde kuzey köprüsü ile geleceğinden uyumluluk konusunda en başarılı seri olacak.

Çift çekirdekli Opteron'larda bu sayede şimdiki Soket 940'lara anında takılabilecek. Bu sayede 2 İşlemcili aldığınız sistem bir anda 4 işlemciye, 4 İşlemcili aldığınız sistem 8 İşlemciye sahip olabilecek. Üstelik 2.8 Ghz hızında 4 yada 8 işlemciye sistemi güncelleyebilmek başlı başına müthiş bir artı performans getirisi.

Buda sunucu piyasasını derinden sarsacak çünkü Amd şimdiki maliyetleri ile aynı olacağından 2 İşlemci fiyatına, 4 İşlemcili sistem satacak. Performans artışı nerdeyse linear olacak. Zira her çekirdek tamamen birbirinden bağımsız işleyen işlemcilerden farksız öyleki kendilerine ait L1 ve L2 ön bellekleri olacak.

Bu yüsek performans artışının altındaki başka neden ise şimdiki çift Opteron'lu sistemlerin daha Numa'ya sahip bir işletim sistemleri olmamasında yatıyor.

Şu an Opteron'lar bir Microsoft işlemtim sistemli sunucuda 4800 Mb/sn civarında bir bant genişliğine sahipler. 64-bit destekli bir işletim sistemde her işlemcinin aslında kendine ait ramleri olduğunun farkına varılacağından toplam genişlik 9500 Mb/sn'ye çıkacak. Buda performans getirisinin çok yüksek olacağının garantisi.

Aslında daha bile yüksek olma ihtimali bile mevcut zira çift çekirdekli işlemciler aynı çekirdek içersinde olduklarından birbirleri ile çok daha hızlı ve gecikmesiz haberleşiyorlar.

Çekirdek büyüklüğünün aynı kalacağı ve dolayısıyla maliyetlerin aynı kalacağı gerçeğinin ayrıntısı ise şöyle. Bugün bir Opteron çekirdeği 1 Mb ön belleği ve kuzey köprüsü ile 193 mm2 kaplıyor. 90 nm üretim teknolojisi ile bu değer 100 mm2'nin altına inecek yine her çekirdeğin 1 Mb ön bellekle geleceği ama aynı kuzey köprüsünü kullanılacağı düşünülürse toplam alanın tahminen yine 200 mm2 altında kalacağı düşünülebilir.

Intel'in ise 2006 başlarında Pentium M türevi bir işlemci olan Tulsa ile hem notebook'lara hemde masa üstü bilgisayarlara çift çekirdekli sistemler sunmayı planlıyor. Ancak tabii bu modele daha iki sene var ve şimdiki platformlara uyumlu değil ve hakkında pek bir bilgi yok. Sunucu olarak ise Intel Itanium'ları çift çekirdekli modellerini gelecek sene içersinde sunmayı planlıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1613 kez okundu.
10 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim