Anlık Bildirim

Dell Axim X51v ile Pocket PC'lerde 3D grafiklere devam

Pocket PC'ler oldukça ilgi çekici ve özellik bakımından zengin, taşınabilir cihazlar olsalarda ülkemizde bir türlü kullanıcıların ilgisini çekmeyi başaramadılar. Gerçi sadece ülkemizle sınırlı tutmak yanlış olur, Dünya genelinde de durum pek farklı değil. Her ne kadar ilgi beklenen düzeyde olmasada, firmalar ellerindeki modellerin daha fazla iş başarımı olan üst versiyonlarını çıkartmaya devam ediyorlar. Dell'in sizlere daha önce haberini yaptığımız 3D grafik işlemcisi içeren başarılı Axim X50v modeli Pocket PC'sinin, geçtiğimiz günlerde işletim sistemi Windows Mobile 5.0'a yükseltilmiş ve donanımsal olarakta güncelleştirmeler içeren yeni bir sürümü Axim X51v olarak piyasaya sürüldü.

Bir önceki model ile aynı fiyattan satılacak olan ve tasarım olarak bir fark içermeyen X51v bir kaç donanımsal ve yazılımsal iyileştirme içeriyor. İşletim sisteminin yükseltilmiş olmasının yanında,daha fazla pil ömrü ve daha yüksek Flaş ROM hafıza X51v ile gelenler iyileştirmeler arasında. Cihazın teknik özelliklerine değinecek olursak ; X51v'de Intel XScale 624 Mhz hızında çalışan işlemci, 256MB Flaş ROM hafıza, 64MB RAM, 3.7'' büyüklüğünde 65,536 renk destekli dokunmatik VGA ekran, Bluetooth 1.2 ve Wi-Fi 802.11b kablosuz bağlantı desteği, Compact Flash kartlar yanında SD/MMC/SDIO kartlarında takılabilmesi ve Intel'in 16MB bellekli 3D grafik kartı 2700G ilk başta göze batan teknik özellikler arasında. (Daha detaylı teknik özellikler için tıklayınız)

Dell Axim X51v bir çok gelişmiş özelliğini ve X50v'den farkını yeni işletim sisteminden alıyor. Bu yeniliklere bakacak olursak, Windows Mobile 5.0 ile birlikte gelen yeni Word döküman tarama teknoloji sayesinde yeni Pocket Word, eski versiyonların tanıyamadığı kodları algılayabiliyor ve dosyaya gömülü resimler, tablolar ve benzeri içeriği görüntüleyebiliyor. Bu eklentiler Word dosyalarının daha yavaş açılmasına neden olsada, dosyalar açıldıktan sonra sayfa içinde veya sayfalar arasında gezmek oldukça rahat ve hızlı. Windows Mobile 5.0 ile ayrıca Power Point, Pocket Internet Explorer'da durum çubuğu, Hotmail hesaplarına kolay erişim gibi eklentilerde bulunmakta. X51v'de Windows Mobile 5.0'ın kullandığı yeni dosya sistemi sayesinde SD kart üzerinden herhangi bir dosyanın okunması X50v'ye nazaran 3 kat daha hızlı. Yine aynı dosyanın Flaş ROM bellekten okunması ile SD kart üzerinden okunma hızı karşılaştırılsa SD kart, Flaş ROM belleğe nazaran 9 kat daha hızlı bir şekilde aktarım yapabiliyor.

Dell Axim X51v'de en önemli değişikliklerden biride Flaş ROM belleği kullanım şekli, cihaz diğer PDA lardan farklı olarak RAM'i sadece işletim sistemi ve geçici dosyalar için kullanıyor. Programların ve kayıtlı bilgilerin hepsi Flaş ROM bellek üzerinde saklanıyor ve buradan çalıştırılıyorlar. Bu kullanıcıya pil bitse dahi verilerin kaybolmaması ve daha uzun pil ömrü avantajları ile RAM'in erişim ve bilgi aktarma hızı göz önüne alındığında performans kaybını bir arada sunan bir kullanım şekli. Bir çok inceleme sitesinin yaptığı testlerde kullanılan test programları, diğer PDA'larda X51v'nin aksine direk RAM üzerinden yazma ve okuma yaptıklarından X51v performans grafiklerinde biraz gerilerde yer almakta, fakat günlük kullanım bazında cihazın göze batan bir performans eksisinin görülmediği belirtiliyor.

Dell Axim X51v'nin pil ömrü genel ortalama olarak X50v den 30 dakika daha fazla. Wi-Fi açıkken 4.5 saat çalışabilen cihaz, DivX film izlenirkende 3 saate yakın tekrar şarja gerek duymadan çalışabilmekte. Yurtdışında 420$ fiyatla satılan X51v ile birlikte 3D mini-golf ve car-rally oyunlarının tam versiyonları ile Battery Pack Lite ve Utility toolbar yazılımlarının tam sürümleri ile birçok yazılım ve oyunun demoları birlikte gelmekte. Eğer PDA'lar ilginizi çekiyorsa ve iş, çoklu ortam ve oyun görevlerini hakkı ile yerine getirebilen bir Pocket PC arıyorsanız Dell'in X51v'si göz önünde bulundurmanız gereken modeller arasında. Unutmadan ekleyelim X51v, GPS, klavye gibi bütün X50v aksesuarları ile birlikte kullanılabiliyor.

Her gün dahada hızlanan ve Intel'in yol haritasında önümüzdeki sene 1Ghz hızlarda işlemcilere sahip olmaları planlanan Pocket PC'ler belki ofis işlerini yapmak için yaygınlaşmasalarda 3D ekran kartları ve benzer donanımlar ile birer oyun canavarları halini alabilirler. Microsoft'un yazılım geliştiricilerine .net ile platform bağımsız yazılım geliştirme imkanı sunması Pocket PC'lerin ufkunu genişletebilir. Fakat şunuda belirtmek gerek büyük oyun geliştiricileri platformu önemsemedikleri sürece pek birşey beklemekte hata olur.

Yukarda grafiklerini görebileceğiniz ve www.cubeengine.com adresinden Windows versiyonunuda indirebileceğiniz FPS tarzı oyun Pocket PC'ler ve Intel'in 3D grafik kartı ile neler yapılabileceğiniz ufak bir kanıtı. Kim bilir belki ileride bu küçük bilgisayarlarla normal PC lerde oynadığımız popüler oyunların optimize edilmiş versiyonları ile Internet üzerinde arkadaşlarımız ile Online kapışabiliriz.

Not: Dell, X50 ve X50v için Windows Mobile 5.0 güncelleştirmesinide kullanıcılara sunmuş durumda. Dileyen kullanıcılar belli bir ücret ödeyerek cihazlarının işletim sistemlerini yükseltebilirler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim