Anlık Bildirim

DFI'ın P35 yonga setli canavarı ortaya çıktı

Adı overclock yani hız aşırtma ile özdeşleşerek efsaneler arasına girmeyi başaran DFI'dan yine "bomba" etkisi yapacak yeni modeller geliyor. Hazırladığı bol özellikli, yüksek performanslı ve overclock dostu anakartları ile hem dünyada hemde ülkemizde ciddi bir kullanıcı kitlesi edinmeyi başaran DFI, bir süredir kullanıcılarını üzüyordu. Zira AMD'nin Athlon64 işlemcileri için hazırladığı nForce 4 yonga setli LanParty serisi anakartları ile global anlamda sükse yapan ve büyük bir başarı yakalayan firma, malesef arkasına aldığı rüzgarı devamında en azından beklenen ölçüde kullanamadı. Tabi buna neden olarak firmanın yeni model duyurusunda ciddi dereceda geç kalmasının oldukça büyük bir etkisinin olduğu da su götürmez bir gerçek.

Geçtiğimiz ay Tayvan'da yapılan Computex fuarı DFI severler adına son derece verimli geçti diyebiliriz. Zira firmanın fuarda tanıttığı mühendislik örneği anakartlar hem Intel ile AMD'nin yeni nesil yonga setlerini kullanıyorlardı hemde firmadan gelen açıklamalara göre, yeni anakartların kısa bir süre içerisinde pazara sunulacakları belirtiliyordu. Bu doğrultuda beklenen oldu ve Intel'in yeni nesil 3 serisi yonga seti ailesinin pazara ilk giriş yapan üyesi olan P35 yonga setini kullanan DFI modelleri sonunda görücüye çıktı. DFI, P35 yonga setini kullanan iki farklı model hazırlamış durumda. Firmanın hazırladığı modellerden LANParty UT P35-T2R, DDR-2 bellek desteği ile gelirken, bir diğer model olan P35-T2R/T3R ise DDR-3 bellek desteği ile kullanıcılara sunulacak. Intel'in yeni nesil ICH9R güney köprüsü ile gelen anakartların detaylı özelliklerine gelin birlikte bakalım.

DFI'ın P35 yonga setli canavarı ortaya çıktı

DFI'ın yeni modelleri LANParty UT P35-T2R ve P35-T2R/T3R sahip oldukları P35 yonga seti sayesinde işlemci desteği konusunda herhangi bir sorun yaşamıyor. Intel'in LGA775 formundaki tek ve çok çekirdekli işlemciler ile uyumlu olan anakartlar ayınca Intel'in geçtiğimiz günlerde duyurduğu ve "Conroe Refresh" olarak ta bilinen 1333MHz fsb'ye sahip Core 2 E6x50 serisi ve bu yılın sonuna doğru piyasaya giriş yapması beklenen 45nm üretim teknolojisine sahip çift ve dört çekirdekli işlemcilere destek vermekte. Modeline göre değişmek ile birlikte anakart üzerinde 1066MHz'e kadar DDR-2 ve 1333MHz'e kadar DDR-3 bellek kullanılabildiğinin altını çizerken maksimum belle kapasitesinin ise 8GB olduğunu unutmayalım. Slot dizilimine baktığımızda, anakart üzerinde 3 adet PCIe X16 slotu olduğunu görüyoruz. Doğal olarak bunlardan ikisi AMD-ATi'nin Crossfire teknolojisine destek sağlarken 3. slot ise olası fizik kartları için ayrılmış durumda. Ek olarak anakartlarda 3 adet PCI ve 1xPCIe X1 slotunun bulunduğunu da belirtelim.

DFI'ın en iyi performansı elde edebilmek adına özellikle LanParty serisinden çıkan anakart modellerinde yüksek kalitede komponentler kullandığı da su götürmez bir gerçek. Bunlara örnek olarak DFI'ın uzun süredir kullandığı %100 Japon katı kapasitörler gösterilebilir. Ayrıca anakart üzerinde kullanılan 8 fazlı dijital üç ünitesi de firmaya göre konu overclock olduğunda önemli bir avantaj sağlayabiliyor. Tabi DFI'ın özelleştirilmiş BIOS'u da hız aşırtma severlere büyük kolaylık sağlayacaktır. Zira değiştirilebilecek neredeyse tüm ayaların değiştirilmesine izin veren BIOS pek tabi firmaya özgü CMOS Reloaded özelliği ile de desteklenmiş durumda. LanParty ailesinin P35 yonga setli yeni üyeleri serisinin daha önce duyurulan modellerine benzer özellikler taşımaya da devam ediyorlar. Çift gigabit ethernet ve takım teknoloijisinin desteklendiği anakartların yanında harici olarak verilen ve Realtek'in ALC885 yongasını kullanan Bernstein (adını ünlü Amerikalı besteci Leonard Bernstein'den alıyor) ses modülü ile firma iddialı. Yüksek tanımlı sesin yanı sıra 7.1 + 2 kanal ses desteği sunabilen ve Windows Vista sertifikasıyla gelen ses modülü kullanıcılara harici bir ses kartı aldırmama iddiasında.

DFI'ın P35 yonga setli canavarı ortaya çıktı

DFI'ın P35 yonga setini kullanan yeni modelleri LANParty UT P35-T2R ve P35-T2R/T3R gelen belkide en önemli yenilik ise kullanılan pasif soğutma teknolojisi. Firmanın "gizli silahı" olarak nitelendirilen soğutma sistemi gerçekten ilginç. Öncelikle DFI'ın gelen şikayetler üzerinde daha önceki pek çok anakart modelinde güney köprüsünü soğutmak için kullandığı fanlı ve gürültü çalışan soğutmayı artık bıraktığını görüyoruz. Isı iletim teknolojisini kullanan ve bakır tabanlı ısı boruları bulunan pasif soğutma sistemi kuzey ve güney köprüleri ile güç modüllerini de kapsamakta. Kullanılan soğutmanın en önemli avantajı ise harici bir modül ile soğutma sisteminin genişletilebilmesi. Zira Transpiper adı verilen modül ile soğutma sistemi kasa dışından da desteklenebiliyor. Şöyle ki eklenen yeni modül kasa dışında alacağı posizyon itibariyle direk güç kaynağı fanın sağladığı hava akımını kullanmayı amaçlıyor. Açıkçası ince düşünülmüş bir mühendislik detayı ama ne kadar başarılı olur ve ısıl anlamda ne kadar katkı sağlar bunu ancak kartlar pazara sunulduğunda görebileceğiz.

DFI'ın P35 yonga setli canavarı ortaya çıktı

Tabi DFI'ın P35 yonga setlerinde dikkat çeken en önemli detaylardan bir diğeriyse kullanılan renkler. Bilindiği gibi DFI, uzun süredir anakartları üzerinde UV duyarlı Turuncu ve Sarı renkleri kullanıyordu. Firma yeni anakartlarında sarı renk yerini kısmen korurken Turuncu ise yerini Yeşil'e bırakmış gibi gözüküyor. Tabi anakartın üzerinde yer alan çok sayıda SATA ve USB portu ile bilrlikte, destek verilmeye devam edilen PATA ve PS/2 portları da dikkatlerden kaçmıyor. Elimize ulaşan son bilgilere göre DFI, yeni anakartları ile son derece iddialı. Hatırlayanlar bilecektir bir süre önce verdiğimiz haberlerimizde önemli hız aşırtma uzmanlarından biri olan Victor Wang'ın DFI'in P35 yonga setini kullanan ilk mühendislik örneklerinden biri ve olgunlaşmamış BIOS ile 640fsb'yi görebildiğini belirtmiştik. Firmanın yeni anakartlarının kısa bir süre içerisinde pazara giriş yapması beklenirken fiyatlar konusunda net bir bilgi bulunmuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim