Anlık Bildirim

Toprak altında bulunan patlayıcıları tespit edebilen bakteri geliştiriliyor

ABD merkezli savunma sanayi şirketi Raytheon, kara mayını ve yer altında gömülü patlayıcı tespiti yapmak için bakterilerden faydalanmayı düşünüyor. Proje, DARPA ihalesi kapsamında yürütülüyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre kara mayınları her yıl 20 bine yakın insanın hayatına mal oluyor. Çoğunlukla toprağa gömülü halde bulunan bu tür patlayıcıları bulup ortaya çıkarmak ise bir hayli tehlikeli ve maliyetli. Bu konuda uzman personelin kullanıldığı temizleme görevleri personelin hayatını riske atarken söz konusu işlemin insan kullanılmadan ve robotlarla gerçekleştirilmesi ise aşırı maliyetli olabiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı ileri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) verdiği yetkiyle bir proje yürüten savunma şirketi Raytheon, mayınların tespit edilip işaretlenmesi kapsamında bakterileri kullanmayı planlıyor. Bu kapsamda Worcester Politeknik Enstitüsü ile çalışan şirket, sentetik biyoloji teknikleri kullanarak genetiği değiştirilmiş iki yeni tür bakteri geliştirmeye çalışıyor.

 Eğer çalışmalarda yol kat edilirse söz konusu bakteri türlerinden ilki, gömülü halde bulunan patlayıcıları ararken toprak üzerinde kalan diğer tür ise tespit edilen patlayıcının olduğu yerde parıldayacak.

Toprak altında bulunan patlayıcıları tespit edebilen bakteri geliştiriliyor Tam Boyutta Gör

Patlayıcıların olduğu bölgeye püskürtülerek kullanılabilecek bakteriler, bu sayede mayın imha ekiplerinin bir sürprizle karşılaşmadan görevlerini icra edebilmesini sağlayacak. Bu konuda işlerinin kolay olmadığını ifade eden Allison Taggart isimli Raytheon çalışanı, “Bazı bakterilerin patlayıcı tespit etmek için programlanabildiğini biliyoruz. Ancak bu tespitin yer altında yapılması kolay değil. Araştırmalarımızı, patlayıcı tespiti yapacak olan bakteriyi ilgili derinliğe nasıl ulaştırabileceğimiz ve tespit yapıldığı andan itibaren parlaklık yaymak suretiyle uygulanacak işaretlemeyi nasıl yapacağımız üzerine yoğunlaştırdık.” açıklamalarında bulunmuş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim