Anlık Bildirim

Toshiba RD-A1; Dünyanın ilk HD-DVD kayıt cihazı

Toshiba, Sony'nin Blu-ray medya formatını benimsetmek için kullanacağı güçlü silahı PlayStation 3 çıkmadan, HD-DVD destekli ürünleri olabilecek en erken zamanda piyasaya sunmaya çalışıyor. Nisan ayında HD-XA1 HD-DVD oynatıcısını piyasaya süren firma, 2. silahı RD-A1 HD-DVD kayıt ediciyi 14 Temmuz'dan itibaren Japonya'da satışa sunacak.

İlk HD-DVD video kaydedici ürün olacak olan RD-A1, 1TB depolama alanı, tek katman (15GB) ve çift katman (30GB) HD-DVD medyalara kayıt, Hi-Vision (Japon HDTV standartı), analog TV yayınlarını alabilme, HDMI üzerinden 1080p görüntü aktarabilme, 1TB depolama alanına 130 saat HD, 74 gün boyunca standart çözünürlükte (DVD) görüntü kaydı, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD ve DTS-HD ses formatlarını çözebilme gibi gelişmiş yetenekleri ile dikkat çekici bir ürün.

457 x 159 x 408 mm boyutlarında olan RD-A1'in 15.2kg gibi yaptığı işe göre beklenmeyecek bir ağırlığı bulunuyor. Sahip olduğu 1TB büyüklüğündeki depolama alanına, 130 saat boyunca HD görüntü kaydı yapabilen ürün, 15GB kapasiteli tek katman HD-DVD'ye 115 dakika, 30GB kapasiteli çift katman HD-DVD'ye 230 dakika boyunca HD görüntü kaydı yapabilmekte. RD-A1 sadece HD-DVD'lere değil DVD medyalarada görüntü kaydı yapabiliyor. DVD-RAM, DVD-R DL (Dual Layer) ve DVD-RW medyalara bilgi yazabilen ürünün, DVD+ medya desteği bulunmuyor.

Toshiba RD-A1; Dünyanın ilk HD-DVD kayıt cihazı

RD-A1, oldukça geniş bağlanabilirlik seçeneklerine sahip. 3 adet S-video (2 önde, 1 arkada), 3 adet komposit video (2 önde, 1 arkada), 3 adet 2 kanal analog ses (2 önde, 1 arkada), 1 adet D1 video, 1 adet FireWire girişi bulunan ürünün, 1 adet D1/D2/D3/D4 video, 1 adet HD için kompanent videoc (Y, CB, CR), 3 adet S-video,3 adet komposit video, 1 adet analog 5.1 çevresel ses, 3 adet 2kanal analog ses, 1 adet koaksiyel dijital ses, 1 adet optik dijital ses, 1 adet HDMI, 2 adet 4 pin FireWire (i.LINK) çıkışı buşunuyor. Bu akdar fazla bağlantı seçeneğini kim nasıl kullanır bilinmez fakat, RD-A1 bu haliyle evinizdeki bütün çoklu ortam cihazlarına aynı anda bağlanmaya yetecek bağlantı seçenekleri ile gelmekte.

Telefon ve ethernet bağlantılarına da sahip olan RD-A1'de tek eksik DVI çıkışı bulunmaması gibi görünüyor. Toshiba, HDMI'ın kolaylıkla DVI'a çevrilebileceğini düşünerek ek bir porta gerek duymamış olabilir. Bunca bağlantı seçeneğinin yanında DVI portunun hazır olarak gelmemesi, DVI'ın artık ömrünü doldurduğunun da bir göstergesi oluyor.

Görüntüyü MPEG 2 formatında kayıt altına alan RD-A1, video dosyalarını .ts uzantılı olarak kayıt ediyor. İlk çıkan HD video kayıt ediciler ve HD filmlerde MPEG 4 H.264 yerine MPEG 2 formatın tercih edilmiş olması oldukça ilginç. Zira uzunca bir süredir H.264, HD görüntü sıkıştırma standartı olarak lanse ediliyor ve Blu-ray ve HD-DVD medyalarda sunulan HD filmlerde kullanılacağından söz ediliyordu. H.264'ün yüksek donanımsal gereksinimleri olması ve HD-DVD, Blu-ray medyaların sundukları depolama kapasitelerinin, MPEG 2 ile sıkıştırılan büyük boyutlu videolara olanak vermesi ilk ürünlerin MPEG 2 destekli olmalarının nedenlerinden olabilir.

14 Temmuz'da Japonya'da satışına başlanacak dünyanın ilk HD-DVD kayıt cihazı RD-A1, 3700$ gibi oldukça yüksek bir fiyat etiketi taşıyacak. Sahip olduğu 1TB depolama alanı, HD-DVD yazıcı, HD video, 24bit/192kHz yüksek kalitede ses işlemcileri gibi donanımlar ve ürünün türünün ilk ve şu an için tek örneği olduğu düşünülürse fiyat normal karşılanabilir.

Toshiba ve Sony arasında sıcak çatışmaya dönüşen HD-DVD ve Blu-ray medyaları sektöre kabul ettirme yarışı, bir kaç ay sonra Play Station 3'ün piyasaya sürülmesiyle farklı bir boyut kazanacak. Sony'nin belli bir oranda zararla satışa sunacağı yeni nesil oyun konsolu, içerdiği Blu-ray medya okuyucusuyla bu formatın yaygınlaşmasında etkili bir rol oynayacak. Zira aynı zamanda Blu-ray filmleride izleyebileceğimiz bir video player olacak olan PS3, ne kadar fazla satılırsa blu-ray standart olma yolunda o kadar fazla puan kazanacak. Toshiba, rakibinin yakın zamanda gerçekleştireceği bu hamlesine, şimdiden HD-XA1 HD-DVD oynatıcılarını 200$ zarına satarak karşılık veriyor. Toshibaya maliyeti 700$ olduğu tahmin edilen HD-DVD oynatıcının şu anki satış fiyatı 499$ civarında.

Toshiba ve Sony arasındaki medya standartı savaşı, ne sonuç doğurur bilinmez ama şu an için durum kullanıcıların yararına gibi görünüyor. Rekabet kızıştıkça HD video oynatıcıların, medyaları ve yazıcıların fiyatları, hızlı bir şekilde makul seviyelere düşecektir. Bu duruma, kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum... Cihazın daha ayrıntılı teknik özelliklerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim