Anlık Bildirim

Dizüstü bilgisayarlara DirectX 10 desteği geliyor mu? (ATi X2600 - Nvidia NB8P)

Windows Vista ile birlikte hayatımıza girecek olan DirectX 10'un beraberinde getireceği yüksek grafik kalitesi, daha gerçekçi görüntüler ve inanılmaz efektlere dair ortaya çıkan az sayıda ekran görüntüsü bile birçok kişiyi şimididen etkilemeyi başarabildi. Masa üstü tarafında Nvidia'nın GeForce 8 serisi ile geçtiğimiz Kasım ayından beri var olan donanımsal DirectX 10 desteği kısa süre içinde, son yıllarda ulaştıkları yüksek satış rakamları ile masa üstü platformlarının kafa kafaya rakibi olmayı başaran dizüstü tarafına da gelerek, donanımsal DirectX 10 desteği konusunda dönüşümü başlatacak gibi.

Las Vegas'da yapılan Tüketici Elektroniği (CES) 2007 fuarında özellikle bazı dizüstü bilgisayarlar kullanıcıların gözlerinden kaçmadı. MSI'ın standını gezenlerin dikkatlerini çeken bu yeni dizüstü bilgisayarlar sahip oldukları grafik işlemcileri ile birçok kişiyi şaşırtmayı ve meraklandırmayı başarabildi. Zira MSI'ın bazı modellerinde ATi'nin yeni X2600 grafik işlemcisi kullanılırken bazı modellerinde ise Nvidia'nın NB8P grafik çözümleri kullanılıyordu. Her iki grafik işlemcisi hakkında yapılan resmi bir açıklama yada gün yüzüne çıkan net bilgiler olmasa bile ismi geçen grafik işlemcilerin, firmaların dizüstü bilgisayarlar için hazırladıkları DirectX 10 destekli yeni grafik işlemcileri oldukları ifade ediliyor.

MSI ER710

MSI'ın sergilediği yeni dizüstü bilgisayarlarıdan biri olan ER710 üzerinde AMD'nin çift çekirdekli Turion64 X2 işlemcisi yer alıyor. 17-inç ekranın kullandıldığı dizüstü bilgisayarın temel spesifikasyonlarına dair net bilgiler yer almasa bile firmanın fuar süresince dizüstü bilgisayarı tanıtmak amacıyla hazırladığı broşürde yer alan ve yüksek 3D deneyimi yaşatacağına dair ifadelerin bulunduğu ATi'nin yeni X2600 grafik işlemcisine yönelik olarak şu an için net bir bilgi bulunmuyor. Yapılan yorumlarda yok değil. Zira birçok kişiye göre yeni grafik işlemci ATi'nin üzerinde çalıştığı DirectX 10 destekli grafik işlemcilerinin dizüstü bilgisayarlara adapte edilmiş hali. Zira X2600 için yapılan spekülasyonlara göre, bu yeni çözüm firmanın dizüstü bilgisayar tarafında oldukça başarılı olan X1600 çözümünün yerini alacak olan DirectX 10 destekli muadili olarak gösteriliyor.

Resmi üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz

Bu arada AMD'nin ATi'yi satın alması ile birlikte dizüstü tarafında özellikle ATi çözümü grafik işlemciye sahip diz üstü bilgisayarların temel platform olarak AMD'nin Turion serisi işlemcilerini kullanacakları yeni modellerin sayılarının ciddi şekilde artması da beklenebilir. Zaten AMD'nin ATi'yi satın almasının hemen ardından beklenecek muhtemel gelişmelerden biri de bu idi. Özellikle bundan sonra dizüstü tarafında AMD +ATi çözümünü kullanan modeller ile Intel + Nvidia çözümü kullanan modellerin mücadelesine daha sık tanık olmamız da kuvvetle muhtemel.

MSI GX700

Firmanın tanıttığı en iddialı dizüstü bilgisyar modellerinden biri olan bu GX700, ER710 modelinin aksine Intel ve Nvidia'nın çözümlerini kullanıyor. Bu yeni model özellikle sahip olduğu yonga seti ve grafik işlemci açısından hayli iddialı. MSI GX7100 üzerinde Intel'in yeni Santa Rose platformunu oluşturacak temel üye olan Crestline 965PM yonga seti yer almakta. Mobil Core 2 Duo "Conroe " işlemciler ile uyumlu olan yeni nesil yonga seti, temelini oluşturacağı Santa Rose platformu ile Intel'in mobil taraftaki en önemli oyuncularından biri olacak. Ayrıca yeni platform ile Robson gibi önemli teknolojilerde günlük hayatımızın içine girmeye başlayacak.

Resmi üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz

Intel'in Core 2 Duo işlemcileri ve Crestline yonga setinden can alan MSI GX700'ün en önemli donanımsal özelliklerinden biride bahsttiğimiz gibi sahip olduğu Nvidia'nın yeni nesil NB8P grafik işlemcisi. Şu an için sadece kod ismi bilinen bu yeni grafik işlemcinin detayları da çok bilinememsine rağmen Nvidia'nın yeni GeForce 8 Go serisinin ilk üyelerinden biri olacağı ifade ediliyor. Aslında Nvidia'nın bir süre daha GeForce 7 ailesinin Go serisi ile mobil tarafta yola devam etmek istediği biliniyordu fakat GX700 modelinden de anlaşıldığı kadar ile firma dizüstü bilgisayarlar açısından da DirectX 10'a yönelik olarak çalışmalarına vermiş gibi.

Şu an için MSI'ın bu yeni modellerinin piyasya çıkış tahileri ile fiyatları hakında bilgi bulunmamak ile birlikte, ATi ve Nvidia'nın mobil platformlar için hazırladıkları bu yeni grafik işlemcilerin detayları hakkında da çok fazla detay bulunmuyor. Çok bilinmeyenli bu denklemlerin çözümlü cevap anahtarlarının Mart ayında yapılacak Cebit fuarında dağıtılması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim