Anlık Bildirim

Ecs ve Gigabyte'ın yeni anakart formatında PCI-Express, Agp, PCI, DDR2 ve DDR bir arada

Yeni anakart Intel'in i915P çipseti üzerine kurulu ve LGA-775 tipi işlemcileri kabul edebiliyor. Yeni soket tipi işlemciler Intel tarafından duyurulduğunda anakart üreticileride bu modellerini piyasaya sunacaklar. Ama ilginç olan aslında yeni çipsetlerin AGP desteği vermeyecek olması. Anakart üreticileri ise kullanıcılarına eski ekran kartları ile bir süre daha devam etmelerini sağlamak için yada çok ucuz agp ekran kartlarını kullanabilmelerini sağlayabilmek için PCI spesifikasyonlarına indirilmiş bir AGP slotu icat ettiler. Aşağıda Gigabyte'ın güney köprüsüne yakın duran Agp slotunu görebiliyorsunuz.

Bu slot saniyede sadece 133 Mb iletebilen 32-bit genişliğinde 33 Mhz hızında bir PCI ve işlemciye ulaşabilmek içinde güney köprüsünü kullanmakta. Halbuki AGP 8x, 2.1 Gb/sn 32-bit/66 Mhz hızında çalışmaktaydı bu yüzden performans düşüşünün olması kaçınılmaz. Fakat oyunların çoğunun ekran kartı üzerindeki ramlerde tutulduğu ve seyrek olarak agp slotunun hızından faydalanıldığı düşünülürse %5-20 arasında bir düşüş makul görülebilir. ECS'nin anakartı üzerindeki bulunan slotlar şöyle ;

  • 1 x PCI-Express x16
  • 1 x AGP
  • 2 x DDR-2 533/400
  • 2 x DDR 400
  • 2 x PCI Epress x1
  • 2 x PCI
  • 1 x CNR

Bunların dışında 4 tane SATA portu, bir adet IDE portu, Gigabit LAN, 8 USB 2.0'da anakart üzerindeler. Ayrıca Via'nın PT890 ve K8T890'da gerçek AGP 8X'i, PCI Express x16 yada kısatılmaş yazılımı ile PEG x16'yı destekleyeceğini duyurdu. Sis'inde benzer bir yol izlemesi bekleniyor. Bu arada resimlerde fark ettiyseniz IDE standartın aksine 1 yada 3 port olarak gözükmekte. Bununda altında yatan neden yeni güney köprüsünün kısıtlamaları.Üreticilerde bu yetersizliği gidermek için kolay yolla harici bir ide kontrolcü çipini anakarta dahil etmişler. Bu yüzden ECS'de tek ama Gigabyte'da üç IDE girişi bulunmakta.

Ecs ve Gigabyte'ın yeni anakart formatında PCI-Express, Agp, PCI, DDR2 ve DDR bir arada

Not olarak hem AGP hemde PCI-Express slotlarını aynı anda ekran kartı takabildiğinizi hatırlatmakta fayda var. Eğer sürücü yazılımıda gelirse tek bilgisayara her kartta 2 olmak üzere toplam 4 Ekranı aynı anda bağlayabilmek mümkün olacak. Tabii 4 ekranı kim kullanır diye sorabilirsiniz ama bir çok ekranda bir çok şeyi aynı anda kontrol etmek isteyen iş dünyası giderek büyümekte ve sizinde bir dokuman hazırlarken birden çok ekranı farklı kaynaklar için ayırabileceğinizi hatırlatmak isterim.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim