Anlık Bildirim

Foxconn'dan F1 prototipi; 10 slotlu yeni anakart tasarımı

Anakart üretiminde sektörün lider oyuncularından biri olan ve gelen bilgilere göre geride bıraktığımız yılı 2.5 milyara dolara yakın net gelir ile kapatması öngörülen Foxconn, geçtiğimiz sene hazırlamaya başladığı Quantum Force serisi özel anakart ailesi ile birlikte "high-end" olarak tabir edilen yüsek performanslı, hız aşırtma dostu ve zengin özelliklerle donatılan anakart segmentine yönelik çözümler hazırlayacağının da ilk sinyallarini vermişti. P35 yonga setini kullanan Mars kod adlı anakartı ile sözde değil uygulamada da iddialı olacağını ortaya koyan firma, yeni yıl ile birlikte çalışmalarında son noktaya geldiği ve segmentlerinde ses getirmesi beklenilen pek çok yeni anakartı sektörün ve kullanıcıların beğenisine sunmaya başlayacak.

Quantum Force serisiyle özellikle yüksek performans sevdalıları ve hız aşırtma meraklılarını hedef kitle olarak belirleyen Foxconn gözüne kestirdiği potansiyel kullanıcı kitlesinin ihtiyaçlarını ürünlerine yansıtabilmek adına önemli bir adım atarak uluslararası hız aşırtma topluluğu içerisinde son derece popüler olan ve yaptığı çalışmalar ile dikkat çekmeyi başaran Shamino kullanıcı adına sahip hız aşırtma profesyonelini de teknik danışman olarak kadrosuna dahil etti. Las Vegas'da gerçekleştiren Consumer Electronic Show 2008 fuarı dahilinde hazırlıklarını sürdürdüğü bazı yeni ve "extreme" anakartlarını katılımcıların ve basın mensuplarının beğenisine sunan Foxconn'un belkide en dikkat çekici modeli F1 adını verdiği özel anakart prototipi idi.

Foxconn'un F1 prototipinin genel görünümü

Foxconn'un Quantum Force serisi dahilinde hazırlıklarını sürdürdüğü F1 kod adlı özel prototip anakartı gerek yapısı ve soğutma ünitesi gerekse de slot sayısı ile segment ortağı rakiplerine göre farklılaşan özel bir model. Henüz prototip aşamasında olan anakartın seri üretime geçip geçmeyeceği üretici firma Foxconn tarafından resmi olarak açıklanmış olmasa bile anakartın ciddi ilgi gördüğü ve ilginç özellikleri ile öne çıktığı da bir gerçek. F1 prototipinin kullandığı yonga seti konusunda Foxconn fuar katılımcılarına bilgi vermezken anakartın Intel tarafından yılın ikinci çeyreğinin başında duyurulması beklenilen ve muhtemelen 4 serisi yoga seti ailesinin yaygınlaşma adına en iddialı modeli olacak P45 yonga setini kullandığını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Anakartın üzerinde P45 yonga setinin kullanıldığına yönelik belkide en önemli detay olarak Foxconn'un F1 prototipi üzerinde AMD-ATi'nin Crossfire X yapılanması altında geliştirdiği ve 4 ekran kartının kullanımına olanak tanıyan Quad-Crossfire teknolojisini sergilemesi gösterilebilir. Bilindiği gibi Crossfire X ve dolayısı ile Quad-Crossfire teknolojisi AMD'nin 7 serisi yonga setlerince (790FX) desteklenen çoklu grafik kartı kullanım teknolojisi idi. Fakat hatırlayanlar olacaktır, geride bıraktığımız Kurban Bayramının ilk gününde sizler ile paylaştığımız bir haberimizde Intel'in P45 yonga setinin de Crossfire X teknolojisini destekleyeceğini firmanın resmi sunum dosyası ile sizlere sunmuştuk.

Foxconn'dan F1 prototipi; 10 slotlu yeni anakart tasarımı

Anakartın slot dizilimi

Foxconn F1 gerek tasarımı gerek özellikleri gerekse de mühendislik detayları ile ilgi görmeyi hak eden bir model. İsterseniz anakartı tanımaya farklılık yaratan özelliklerine değinerek başlayalım. Foxconn'un su soğutma destekli gelişmiş pasif soğutma ünitesi ısı aktarım teknolojisini esas alıyor. Ayrıca kullanılan ısı aktarım borularının sahip olduğu tasarım ve yapı da su soğutma için hazırlandıklarını ortaya koymakta. Bununla birlikte anakart üzerinde TEC yada son kullanıcılara arasında daha yaygın bilinen adı ile Peltier teknolojisi de kullanıllıyor. Foxconn F1'in kuzey köprüsü üzerinde yer alan blok Peltier soğutma teknolojisine de sahip. Gelişmiş bir soğutma tasarımına sahip olan anakartın özellikleri elbetteki bunlar ile sınırlı değil.

Anakartın bir diğer dikkat çeken noktası ise sahip olduğu slot sayısı. Zira Foxconn'un F1 prototipi üzerinde toplam 10 adet slot yer alıyor. Son derece kaslı duran ve iri boyutları ile dikkat çeken anakart Ultra ATX form faktöründe hazırlanmış durumda. Yani şu yapısı ile seri üretime gidecek F1'i kullanabilmek için Full Tower kategorisinde yer alan dolayısı ile fiyatı da pek ucuz sayılamayacak kasalardan da bir tane edinmeniz gerekecek. Yaygın olarak anakartların 6-7 slota sahip oduklarını düşündüğümüzde Foxconn F1'in farkı biraz daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Anakartın slot dizilimine baktığımızda ise 4 adet PCIe X16 slotu ile birlikte 4 tane PCIe X1 ve 2 adet te geleneksel PCI slotu olduğunu görüyoruz.

Anakartın 10 slot desteğine sahip olmasını PCIe X16 slotları arasında yer alan ve soğutucularla desteklenen IDT'ye ait 2 adet anahtar yonganın sağladığını ifade edelim. Çift 24-pin güç girişine sahip olan Foxconn'un yeni anakart prototipi F1, ayrıca EPS12V konnektörüne de gereksinim duyan anakart üzerinde kullanılan katı kapasitörler ile de dikkat çekici olma noktasında sorun yaşamıyor. Foxconn'un hazırlıkları esnasında kaliteli komponentler ile donattığı yeni anakartı F1, uzman ve deneyimli kullanıcıların işine yarayacak bazı minik ama önemli detaylara da sahip. Örneğin anakart üzerinde donanımsal hatalar için bir adet debug ekranı ve daha çok hız aşırtmacıların işine yarayacak gibi görünen reset/güç/clear CMOS butonları anakart üzerinde yer alıyor.

Foxconn F1 ve Quad-Crossfire

Foxconn'un yeni prototipi F1 bağlantı özellikleri açısından da esnek imkanlar tanımakta. P45 yonga setini kullanacağı noktasından hareket ederek ICH10 güney köprüsü ile geleceğini düşündüğümüzde, Foxconn F1'in arka panelinde başta Intel'in yeni nesil anakartlarında kaldırılmaya başlandığını gördüğümüz PS/2 klavye/fare desteği olmak üzere 6x USB 2.0 portu, JMicron'un JMB363 yongası tarafından kontrol edilen çift e-SATA çıkışına sahip olan anakart ayrıca 1 adet ethernet, çift gigabit ethernet ve su soğutma sisteminin konnektörleri de yine firmanın arka panelinde yer alıyorlar. Dikkat ettiyseniz eğer, anakart üzerinde dahili bir ses işlemcisi ve çıkışı yer almıyor. Foxconn bu durumu muhtemelen kutu içeriğine ekleyeceği harici ses kartı ile aşacak.

Foxconn'un endüstri dahilinde ilgi ile karşılanan ve merak uyandıran yeni anakart prototipi F1'in temel özelliklerini kısaca ve hızlı bir şekilde yeniden gözden geçirelim. LGA775 formundaki güncel Intel işlemcilere destek veren anakart yine firmanın 45nm üretim teknolojisine sahip Penryn işlemcileri ile tam uyumlu. Muhtemelen P45 yonga setini kullanan Foxconn F1, geliştirilmiş özel bir soğutma ünitesi kullanıyor. Sahip olduğu 10x slot tasarımı ile meraklı bakışları üzerine çeken anakart üzerinde 4 adet DIMM slotu yer alıyor. Farklı giriş/çıkış birimlerine sahip olan Foxconn F1 bellek konusunda DDR2 desteğine sahip. Son kullanıcılar tarafından ilgi ile karşılanan anakartın çıkış tarihi ve fiyatı ise hala belirsizliğini koruyor.

Bu haberi ve diğer DH içeriklerini, gelişmiş mobil uygulamamızı kullanarak görüntüleyin: DH App Gallery Uygulamasını İndir DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim