Anlık Bildirim

GeForce FX hakkında Nvidia birkaç söz  ile Tweaktown'un söyleşisi

Tweaktown Nvidia'da ile yeni ürünleri GeForce FX hakkında kısa sorular ve cevaplar şeklinde bir söyleşi yapmış.

Tecchannel.de'nin ilk incelemesinden sonra art arda pek çok inceleme sitesi sonuçlarını ve rakamlarını yayınladı. Biz de kendi yorumumuzu biraz daha geçe saklayıp bu söyleşi ile beraber vermek istedik. Aynı zamanda Türkiye'de de kablolu yayında olan Giga.de adlı kanalda dün yapılan tanıtıma da göz atma şansımız oldu.

İlk olarak GeForce FX tartışmasız şu an için en iyi ekran kartı hem performans hem de teknolojisi bakımından (bkz. sayısız inceleme ve test). Sahip olduğu donanımsal özellikler haricinde Cg gibi önemli bir yazılım desteğine de sahip. Cine FX ile gerçek zamanlı olarak dokuları oldukça detaylı bir biçimde işleyebiliyor (bkz. güzel elf kızı : ) Üstelik sağlam sürücü desteği de bir başka artı.

Gel gelelim bütün bu iyi özellikler ve testlerdeki genel liderlik kartın şanını kurtaramıyor. İlk eksiyi 12 katmanlı PCB üretimi nedeniyle oluşan ATI Radeon 9700 Pro'dan yaklaşık %20'lik fiyatı ile alıyor. 0.13 mikron teknolojisi ile üretilmesine rağmen 75Watt çekmesi (tam yük altında) ve ürettiği yüksek ısıya bağlı olarak korkutucu bir soğutma sistemine sahip olması bir diğer eksi.

75 Watt'lık korkunç enerji tüketimi GeForce FX kullanacak sistemlerde önemli bir şeyin bulunmasını şart koşuyor: gerçek 350W güç kaynağı. Tabii bu kartın hitap ettiği kişiler zaten iyi markaların 350W ve hatta daha üzeri kaliteli seçimleri kullandığını varsaymak yanlış olmaz.

Bir diğer önemli nokta fiyat/performans sorunu. Kart bir kaçı hariç çoğu testte ATI Radeon 9700 Pro'yu geçse de genelde aradaki fark ihmal edilecek düzeyde ve ödenen fiyat farkını pek hakketmiyor.

Peki NV30 gerçekte nasıl bir ürün ? Bu sorunun cevabı esasında Nvidia'nın yol haritasında gizli. Evet NV30 yani GeForce FX devrimsel bir ürün ama daha çok bu devrimi hazırlar nitelikte. Çünkü ufukta gözüken NV35 bu devrimi tamamlayacak esas oğlan gibi gözüküyor : )

400$'ı gözden çıkardım GeForce FX'i bekliyordum ama şimdi kafam karıştı ATI Radeon 9700 Pro mu alsam diyorsanız yapmanız gereken bir kaç seçenek var: ilki ve en sağlamı R350 yani Radeon 99(8)00 beklemek. Mart ayı içinde çıkışa hazır olmuş olacak ürün ile ATI bayrağı yeniden devralmayı ve bunu yaparken de fiyatları bugünkü düzeylerde (Radeon 9700 Pro) tutmayı planlıyor. Bunu R350'yi daha oturmuş olan 0.15 mikron teknolojisi ile üretim ve 10 katmanlı PCB kullanarak yapmayı planlıyorlar. Daha yüksek saat hızına sahip olacak R350'ler de ATI'nin hedefi 10 önemli testin 8'in de liderlik. Bir diğeri fiyat indirimine gidilen Radeon 9700'lerden alıp OC ile 9700 Pro ve üstü seviyelere çıkarmak. Bu da avantajlı bir seçenek çünkü ATI düz 9700'lerde iyi sayılabilecek fiyat indirimine gidiyor. Üçüncüsü ise paraya kıyıp Nvidia'dan şaşmam deyip GeForce FX almak : )

Şimdi de Tweaktown'un Nvidia ile yaptığı söyleşinin önemli sorularına özet şeklinde bakalım:

- Fiyat seviyesi ne olacak ?
    399$'dan başlayacak
- GeForce FX ürünleri kaç çeşit olacak ?
    İki çeşit: GeForce FX 5800 Ultra ve GeForce FX 5800
- Kartları siz mi üreteceksiniz veya hangi üreticiler üretebilecek ? Referans tasarımda bir değişiklik yapabilirler mi ?
   
Her zaman ki gibi yetki verdiğimiz üreticiler üretecek. Her biri kendi kartını üretebilecek yeteneğe sahipler.
- Pek çok testte gördüğümüz örnekler son ürünle benzerlik gösteriyorlar mı ?
    Evet web'deki resimler son ürüne iyi birer örnek
- Kartların oldukça büyük ve karmaşık soğutuculara sahip olduğu görülüyor. Bunun sebebi ne ?
   
Oldukça yenilikçi bir soğutma sistemi geliştirdik. GeForce FX 3D pipeline'nındaki aktiviteyi gözlemliyor ve fan hızını     buna göre ayarlıyor. Hatta normal kullanımda fan devreye bile girmiyor "Heat Pipe" ve "Heat Spreader"  yeterli oluyor. Buda sessizlik sağlıyor.
- Bütün kartlarda bu soğutucular olacak mı ?
    Hayır
- 350Watt güç kaynağı istemesi bir önlem mi yoksa gereklilik mi ?
    Önemli bir noktaya değindiniz. GeForce FX tek başına 75W çekiyor ve pek çok kullanıcı bir çok çevre bileşinene sahip. Bu da 350W güç kaynağını gerekli kılıyor. Ama bunun gerekli olmadığı daha az yüke sahip konfigürasyonlar olabilir.
- FX adı nereden geldi ?
 
  Nvidia 3dfx'i satın aldığında 100 kadar mühendis Nvidia bünyesinde çalışmaya devam etti. O sırada 3dfx mühendisleri Fusion adında yeni bir projeye başlıyordu. Aynı anda Nvidia'da yeni GPU üzerinde çalışmalara başlamıştı. Biz de iki projenin iyi yönlerini alıp yeni bir mimari oluşurduk. 3dfx'ten katılan mühendislerin teknik katkılarının ve emeklerinin bu biçimde anılmasının oldukça hoş olduğunu düşündük.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim