Anlık Bildirim

Geleceğin Radyo teknolojisi ile tanışın ; Offline radyo Podcast

Radyo günümüzde de popülerliğini sürdüren bir kitle iletişim teknolojisi olarak varlığını sürdürmekte. Gelişen teknoloji ile şu sıralar Internet üzerinden yapılan dijital radyo yayınıda en az klasik versiyonu kadar popüler olmuş durumda. Her ne kadar kişiler kendi MP3 arşivlerini oluşturabiliyor ve sabit disklerinde binlerce parça bulundurabiliyorlarsada belli bir süre sonra hem bu parçaları zevke göre seçmek büyük zorluk yaratıyor hemde bir çok parça güncelliğini kaybettiğinden hiç dinlenmeden öylece yer işkal ediyorlar.

Durum böyle olunca sürekli güncel yayın yapan ve arşivi geniş olan radyo yayınları bir çok kişi için kendi müzik arşivlerinden daha ilgi çekici oluyor. Fakat bazı anlarda müzik zevkinize uygun radyo yayını bulamayabiliyorsunuz yada yolculuğunuz sırasında yerel yayın yapmakta olan ve tam istediğiniz türde parçalar çalan radyo kanalı şehirler arası yollarda kayboluveriyor. Peki bu hep böylemi olacak? Radyo istediğimiz radyo yaınlarını sürekli dinlemenin bir yolu yokmu?

Gelişen bağlantı hızları sayesinde günümüzde bir çok Internet tabanlı teknoloji kullanıcıların yaşadıkları gündelik sorunlara çözüm getiriyorlar. Şu an bir çok canlı TV yayını ve radyo yayını internet üzerinden erişilebilir durumda, fakat bu yayınların ortak özellikleri yayını izleyebilmek için devamlı online olmanız gerekmesi yani servera bağlı olduğunuz sürece yayın size akıyor fakat bağlantıyı kestiğiniz anda artık o yayından yararlanamıyorsunuz.

Podcast isimli yeni bir teknoloji Internet yayıncılığında medya kuruluşları ve kullanıcılar için yep yeni olanaklar sunuyor. Artık sevdiğiniz radyo yayınını kaçırmayacaksınız veya sevdiğiniz kanalı dinlemek için bir FM radyoya ihtiyacınız yok nasıl mı? Cevabını haberin devamında bulacaksınız...

Podcast, 2004 yılından beri kullanılmakta olan ve RSS (really simple syndication) teknolojisinden yararlanarak kullanıcıların müzik ve video yayını gibi medya dosyalarına erişmesini sağlayan bir teknoloji. RSS normalde başlıklar ve yazıların bilgisayara düzenli olarak aktarılması için kullanılan bir teknoloji. Mesela bir gazetenin RSS servisine üye olduğunuzda uyumlu bir RSS okuyucu ile belirlediğiniz zaman aralıklarında bu gazetenini haberleri bilgisayarınıza aktarılır ve siz online değilken dahi bu haberleri okuyabilirsiniz.

Podcast, bir şekilde RSS servisi ile bilgisayarınıza müzik ve video dosyası download etmenizi sağlıyor. Buraya kadar herşey sanki eMule veya Kazaa benzeri bir dosya paylaşım programından farksız görünsede Podcast'de kullanıcıların download ettikleri dosyalar yapılmış olan radyo yayınlarının parçaları oluyor. Yani örnek vermek gerekirse METRO FM'in Podcast yayını yaptığını varsayalım. METRO FM yaptığı bütün radyo yayınlarını parçalar halinde devamlı olarak serverında saklıyor. Parçalar halinde saklıyor çünkü sürekli yayın inanılmaz bir boyutta olacağından indirilmesi çok zaman alır ve kullanıcılar dinledikleri bölüm ile dinlemedikleri bölümleri ayırıp download etme şansına sahip olamazlar.

 

Resimlerin büyük halleri için üzerlerine tıklayınız

Kullanıcılar bu yayın parçalarını iPodder, programı veya benzer bir Podcast progragramı ile METRO FM'in Podcast yayınına üye olarak indirmeye başlıyorlar. Yayınların eskilik derecesini ve hangi bölümü indireceğinizi tamamen siz seçiyorsunuz. Mesela akşam METRO FM'in bir önceki günkü yayınını download ettiniz, bu yayını MP3 çalarınıza yüklediğinizde yolculuğunuz boyunca dinleyebileceğiniz ileri sarabileceğiniz yada istediğiniz bölümü tekrar dinleyebileceğiniz offline bir radyoya sahip oluyorsunuz. Eğer bilgisayarınızı açık bırakırsanız siz yolda METRO FM'in indirdiğiniz yayınını dinlerken diğer güncel kısımlarda bilgisayara inmeye devam ediyorlar.

Bu yayınlar sadece resmi kanallar tarafından yapılmıyor ve dinlemek için paralı bir üyelik gerekmiyor. Gerekli yazılımı kurarak her kullanıcı kendi Podcast yayınını yapabilir, Internette resmi kanallar dışında binlerce kişi bazlı özel radyo yayınıda kullanıcıların download etmesini bekliyor.

Podcast yayınları sadece müzik ile sınırlı değil spor, haber, finans, radyo şovları gibi bir çok özel konuda yayın bulmak ve indirmek mümkün. Podcast olayı o kadar tutmuş durumdaki Apple iTunes un 4.9 versiyonundan itibaren programa Podcast yayınlarını alma yeteneği katmış durumda. Podcast ile sadece ses dosyaları değil aynı zamanda Video dosyalarıda indirilebilecekler arasında.

Geleceğin radyo sistemi olarak gösterilen ve kullanıcılara hiç uğraşmaksızın sevdikleri türde radyo yayını sabah dijital müzik çalarlarını sisteme bağlar bağlamaz yükleme ve gün boyunca dinleme olanağı sunan sistem oldukça etkileyici ve zekice tasarlanmış. Aynı anda birden fazla konuya üye olabilir ve zevkinize uygun yayınları bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Kullanıcılar dilerlerse podcast.net üzerinden zevklerine uygun yayınlara üye olabilir ve bunları indirebilirler. Tamamen yasal ve ücretsiz ayrıca dijital müzik çalarlarınızlada uyumlu bir teknoloji. Podcast ve iPodder programı hakkında haberin sonundaki linke tıklayarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim