Anlık Bildirim

Gigabyte GA-965P-DQ6; Quad Core destekli Intel P965 çipsetli anakart

Gigabyte GA-965P-DQ6, Computex 2006 bilişim fuarında tanıtılan ve Intel'in P965/ICH8 çipset ikilisini taşıyan, 6xxx Core 2 Duo işlemci destekli anakartlardan biri. Diğer Core 2 Duo destekli anakartlar gibi, Intel'in Core 2 Duo işlemcilerini piyasaya sürmesiyle aynı tarihte satışa sunulacak olan GA-965P-DQ6, şimdiden 4 çekirdekli Kentsfield kod isimli işlemcilere hazır olmasıyla ilgi çekici bir ürün.

Anakart'ın Quad Core işlemci desteği dışında Quad Bios, Quad Cooling, Quad eSATA 2, Quad Trible Phase ve Quad DDR2 slotu olarak adlandırılan 5 önemli özelliği daha var. Quad Bios ile anakart, herhangi bir bios arızasında yedek 2. bios yanında sabit disk ve CD-ROM üzerinden de bios kurtarma yapabiliyor. Quad Cooling'de ise Kuzey köprüsü, Güney köprüsü ve egsoza yakın olan soğutma yaprakları, birbirine çifter ısı pompası ile bağlanarak daha etkili bir ısı iletimi sağlanmış.

Quad eSATA 2, kullanıcıya harici SATA portları sayesinde 4 adet SATA 2 diski dışarıdan bağlama olanağı verirken, Quad Triple Phase olarak adlandırılan özelikte ise anakart 12 adet güç devresiyle daha stabil voltaj sunuyor. Ayrıca Gigabyte anakartın üzerinde kullanılan kondansatörlerin, standart kondansatörlere nazaran 5 kata kadar daha dayanıklı olduğunu belirtiyor. Daha stabil voltaj ve daha dayanıklı kondansatörler, Gigabyte'ın uzun bir aradan sonra hız aşırtma tutkunlarına yönelik bir anakart çıkartıyor olduğunun sinyallerini veriyor.

Gigabyte GA-965P-DQ6; Quad Core destekli Intel P965 çipsetli anakart

Gigabyte'ın GA-965P-DQ6'sını özel kılan bir çok Quad ile başlayan özelliği var fakat hiç şüphesiz en önemli Quad başlıklı özelliği, masa üstü sistemler için alacağınız ve P965/ICH8 çipset ikilisini kullanan bu anakartın Quad Core işlemcilere destek veriyor olması. P965 çipseti KentsField kod isimli Quad Core işlemcileri ve DDR2-800 bellekleri destekliyor fakat şu ana kadar Gigabyte dışında hiç bir üretici, P965 çipsetli anakartlarında Quad Core desteğinden söz etmedi. Gigabyte'ın 4 çekirdekli işlemcilere şimdiden destek veriyor olması, Quad Triple Phase ismini verdiği özelliğinden kaynaklanıyor olabilir. Zira fazladan içerdiği güç devreleri 4 çekirdekli işlemciler için ileriye dönük bir yatırım gibi görünüyorlar.

Intel'in yol haritasında 2007'nin ilk çeyreğinde piyasaya çıkacağı ön görülen 4 çekirdekli işlemciler, masa üstü bilgisayarlarımızda da yeni bir dönemin başlangıcı olacaklar. Vista ile yaygınlaşacak olan çok çekirdekli işlemci desteği ve fazladan 3 çekirdek sayesinde, HD video işleme, ses işleme ve daha çok fizik, daha çok yapay zeka içeren oyunlar korkulu rüya olmaktan çıkacaklar. Sanallaştrma teknolojileri ile gerçek zamanlı olarak 4 adete kadar işletim sistemini tek makinada kullanabileceğiz. Bunca gelişmenin oldukça yakın bir zamanda bizlerle buluşacak olması heyecan verici. Ayrıca Gigabyte'ın GA-965P-DQ6'sı Intel'in KentsField kod isimli Quad Core işlemcilerinin mühendislik örnekleri ile denenmiş. Yani Quad Core Ready ibaresi bir pazarlama taktiğinden ibaret değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim