Anlık Bildirim

iOS işletim sistemi tüketiciye satılmıyor aksine lisanslanıyor

Bugüne kadar satın alıp doğrudan çalıştırdığımız ve kullanmaya başladığımız bilgisayar sistemleri acaba ne kadar bize ait? Son olay bunu biraz daha açıklığa kavuşturuyor.
Kişisel bilgisayarların ilk günlerinden bu yana insanlar cihazları ile birlikte işletim sistemini de satın alıyor. Bu trend bugün işletim sistemi barındıran tüm cihazlar için geçerli. Bununla birlikte üreticiler işletim sisteminin tüm kullanım hakkını müşterisine bırakmıyor. 

Android platformu da dahil Linux tabanlı işletim sistemleri kısmen veya tamamen kaynak kodlarını kullanıcıya açıyor ve insanlar istedikleri takdirde Ubuntu veya CyanogenMod gibi çeşitli paketler hazırlayabiliyor. OS X ve iOS ise tamamen kapalı sistemler. Kaynak kodlarının sır gibi saklandığı sistemlere müdahale de mümkün değil. Jailbreak tarzındaki müdahaleler ise Apple tarafından pek de hoş karşılanmıyor. 

İşletim sistemlerinin aslında kullanıcıya değil geliştiricisine ait olduğunu gösteren yeni bir gelişme ortaya çıktı. ABD'de bir dava nedeniyle Adalet Bakanlığı Apple'dan iOS işletim sisteminin şifrelenmiş bazı verilerini kırmasını ve kendisine vermesini talep etti. Apple ise delil aramak için sistemi kırmanın Apple markasına zarar vereceğini, ayrıca bu tür konuların zaman ve maliyet gerektirdiğini belirterek talebi reddetti. 

Bunun üzerine Bakanlık avukatları Apple'ın tüketiciye iOS işletim sistemini sadece lisansladığını ve tamamen kullanım haklarını devretme gibi bir durumun söz konusu olmadığını, kanunlara göre Apple'ın kendilerine yardımcı olması gerektiğini iddia ederek mahkemeden hızlandırılmış bir ara karar talep etti. Eğer mahkeme talebi kabul ederse Apple söz konusu kaynak kodlarını teslim etmek zorunda kalacak. 

Bazı otoriteler verilecek kararın önemli olduğunu belirtiyor zira Apple bundan sonra bu tür talepleri sürekli kabul etmek zorunda kalacak. Sadece Apple değil Microsoft gibi tüm üreticiler ve kapalı entegre sistemler için de karar örnek teşkil edecek.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5592 kez okundu.
14 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iOS / OS X / tvOS / watchOS, Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim