Anlık Bildirim

İlaç gibi gelecek güncel donanım haberleri

3 Boyutlu Dünyada Neler Oluyor

Grafik kartı dünyasında son günlerde ciddi gelişmeler var. Şüphesiz en büyük sürpriz ATi'den geldi ve firma yeni nesil DirectX 10 destekli grafik işlemcisi R600'ün çıkış tarihini erteledi. Kod adı R600 olan yeni grafik işlemcisi ve bu gpu'yu baz alan Radeon X2900 serisi ekran kartlarının yılın diğer çeyreğine ertelendiği yetkililer tarafından belirtiliyor. Her ne kadar firmaya yakın bazı kaynaklar üretim sürecinde bazı sıkıntılar olduğunu söylese de ATi'den gelen bilgilere göre, şirketin belirlediği strateji gereği, 15-21 Mart tarihleri arasında Almanya - Hannover'de yapılacak uluslararası Cebit fuarında sergilenmesi ve takip eden süreçte piyasaya çıkması beklenen R600'ün yılın 2. çeyreğine kaldığı ifade ediliyor. Açıkçası bu karar üzerinde Nvidia'nın şu an için kullanıcıların alabileceği en ucuz DirectX 10 çözümü olan GeForce 8800GTS 320MB'ın piyasaya sürülmesinin de etkisi olabileceği söylense bile sektör içi uzmanlar daha çok teknik bir sorundan ötürü bu ertelemenin yaşanmış olabileceğinin altını çiziyor.

Nvidia'da ise durum tam tersi diyebiliriz. DirectX 10 dünyasına adım atan ilk firma ünvanına sahip olan Nvdia için yaşadığı sürücü problemlerini saymazsak ki firma bu konuda sürekli kendini geliştiriyor, herşey yolunda diyebiliriz. En son geçtiğimiz günlerde nispeten ekonomik sayılabilecek model olan GeForce 8800GTS 320MB modelini çıkararak DirectX 10'un yaygınalşamasına yönelik önemli bir adım atan ve kartlarının alınabilirlik seviyesini arttıran firmanın ciddi planları bulunuyor. Gelen bilgilere göre, Nvidia kod adı G84 olan grafik işlemciyi baz alan orta sınıf 8600xx AGP çözümü ile birlikte yeni grafik işlemcisi G90 üzerindeki çalışmalarına dair çeşitli bilgiler gün yüzüne çıktı. Özellikle ATi tarafında birkaç aydır firmalar X1950 Pro ve X1950XT AGP gibi iddialı modeller çıkardığını dikkateldığımzıda Nvidia'nın G84 ile AGP konusunda ATi'ye cevabı çok daha sert olacak gibi. Zira bazı kaynaklara göre, ATi DirectX 10 konusunda yeni bir ekran kartı çıkarmayı planlamazken ki X1950 AGP serisinin firmanın AGP macerasında son adımlar olduğu söyleniyor, Nvidia'da ise işler çok daha farklı işleyecek. The Inquirer'ın haberine göre Nvidia orta sınıfta başarılı olan 7600GS AGP modelinin yerine kod adı G84 olan grafik işlemcisine dayalı yeni GeForce 8600xx AGP çözümünü kullanıcılara sunacak.

Nvidia'nın DirectX 10 destekli yeni bir AGP kart çıkaracağına dair gösterilen en büyük dayanak ise, firmanın üzerinde çalıştığı G84 grafik işlemcisinin 6600 ve 7600 serisi ile birebir pin uyumuna sahip olması gösteriliyor. Bu uyum sayesinde üreticilr kolaylıkla G84 gpu'sunu temel alan yeni AGP kartlarını üretebilecekler. Ayrıca yine gelen bilgilere göre G84 tabanlı AGP ekran kartlarının 100 AVRO civarı bir fiyat ile satışa çıkabilirmiş. Detaylar geldikçe paylaşmaya devam edeceğiz. ATi R600'ü erteleye dursun Nvidia'nın gelecek planlarına dair yeni bilgi/söylentiler de gelmeye devam ediyor. Firmanın DirectX 10 klasmanında yer alacak orta sınıf AGP ekran kartı üreteceği haberlerinden sonra yine Nvidia'nın G90 grafik işlemcisi hakkında da yeni bazı bilgiler geldi. Birkaç sitede yer alan bilgilere göre, Nvidia'nın ilk hedefinde eğer güç ve termal konular aşılabilirse G80 tabanlı bir GX2 modeli çıkarmak var. En kaba tabir ile GX2 için, çift ekran kartının birleştirilmesi veya çift grafik işlemcinin aynı PCB üzerinde kullanıcılara sunulması şeklinde açıklayabiliriz. Nvidia'nın asıl hedefi ise G90 üzerine kurulu.

Yine gelen söylentilere göre, Nvidia'nın G90'ı şu anki güncel G80 mimarisini esas alacak ama önemli farklılıkları da beraberinde getirecek. Nvidia, ATi'nin giriş ve orta segment çözümleri olan Rv610 ve Rv63'u 65nm üretim teknolojisi ile üretmesine paralel olarak G90'ı da 65nm üretim teknolojisi ile üretmek istiyor. Gelişen üretim teknolojisine paralel olarak gpu üzerinde kazanılacak fazladan yer ile de firmanın 512-bit bellek kontrolcüsüne geçiş yapacağı ve buna paralel olarak ta GDDR4 bellek kullanımına geçebileceği söyleniyor. G90 hakkında gelişmeler sadece bu kadar değil. Nvidia, 65nm üetim teknolojisi ile birlikte geliştirilen termal yapı ve iyileştirilen güç tüketiminin sonucunda, G90'da ciddi saat hızlarını hedef alabilir. Yine son gelen bilgilere göre, eğer herşey yolunda giderse Nvidia G90'ı yılın 2. yarısında hazırlayabilir. Kim bilir, eğer süreç böyle işlerse Nvidia G90'ı ATi'nin R600'ünden bile önce çıkarabilir.

Samsung'dan Ekran Kartları için 4GHz'lik Bellek

Dünyanın en büyük bellek üreticisi Samsung, International Solid-State Circuits konferasında (ISSCC) ekran kartlarında kullanılmak üzere 2GHz'lik (efektif: 4GHz) bellekleri hazırladığını duyurdu. Yeni bellekler hali hazırda kullanılmakta olan GDDR4 belleklere göre %40 daha hızlı ama doğal olarak güç tüketimi de daha fazla. Gelen bilgilere göre, 4GHz'lik GDDR4 bellek çiplerinin sadece 512MB'lık versiyonun üretilmesi planlanıyor ve çipler 80nm üretim teknolojisi ile üretiliyor. 1.4 ile 2.1v'lik voltaj aralığında çalışacak şekilde tasarlanan yeni çiplerin veri transfer oranı 4 Gb/sn. Bellek çipleri ifade edilen değer olan 4GHz'de çalışabilmek için 2.0v'ye ihtiyaç duymaktalar ki Samsung'un güncel GDDR4 ürün gamında yer alan çipler 1.9v ile çalışmaktalar. Yeni 4GHz'lik bellekler 16 GB/sn'lik veri yolu genişliği sağlayabiliyor ayrıca 256-bit bellek veri yoluna sahip ekran kartında Samsung'un bu yeni hız canavarları kullanıldığında 128 GB/sn'lik veri yolu genişliği de elde edilebiliyor ki an itibariyle piyasayada satılmakta olan ve GDDR4 bellek kullanan yegane ekran kartı olma ünvanına sahip olan ATi'nin X1950XTX'i üzerinde bu bellekler kullanıldığında kartın şu anki veri yolu genişliğine göre 2 kart daha fazla performans alabilmek mümkün. Samsung'un attığı bu adım ile yeni bir döneme daha giriyoruz, zira bellek hızları artık yavaş yavaş işlemci frekans değerlerini de geçmeye başlıyor.

OCZ'den Yeni İşlemci Soğutucusu: Vindicator

İlaç gibi gelecek güncel donanım haberleri

Daha çok kaliteli bellekleri ile tanıdığımız, sonra güç kaynakları ile de haşır neşir olduğumuz OCZ son dönemin hızlı firmalarından zira firma arka arkaya farklı alanlara giriş yapmaya devam ediyor. İlk olarak birkaç yıl önce deneme yapıp bıraktığı ekran kartı pazarına geri dönerek GeForce 8800GTX modelini pazara sunan firma, geçtiğimiz günlerde de A4-Tech'in çözümlerine son derece benzeyen Equalizer isimli oyuncu faresini pazara sunmuştu. Firma adına son gelen haber ise Vindicator. Her ne kadar geklişen teknoloji ile birlikte işlemcilerin de termal kondisyonları sürekli geliştirilerek ısınma sorunları en aza indirilmeye çalışılsa bile son zamanlarda kaliteli işlemci soğutucularına olan ilginin arttığı da bir gerçek. Tabi bunda hız aşırtma uygulamaları gibi dış etkenlerinde katkısı yatsınamayacak kadar büyük. Pazardaki pastanın büyüklüğünde olsa gerek OCZ'de ilk işlemci soğutucusu olan Vindicator ile işlemci soğutucusu pazarına adım attı. Firmanın yeni soğtucusu pasif bir yapıda yani üzerinde çalışan bir fan ile birlikte gelmiyor ama kullanıma bağlı olarak kullanıcılar isterlerse soğtucunun 4 tarafından herhangi birine 120mm'lik fan da takabiliyorlar. İşlemci ile temas noktasını oluşturan tabakının daha iyi ısı aktarımı için bakırdığı Vindicator üzerinde ayrıca 6 adet bakırdan ısı iletim borusu da yer alıyor. OCZ'nin yeni işlemci soğutucusu Vindicator AMD'nin 754/939/AM2 ve Intel'in LGA 775 formları ile uyumlu. Ayrıca soğutucu bağlantı için benzer bazı modellere göre anakart arkasına yerleştirilen ekstra plakaya da ihtiyaç duymayarak kurulum kolaylığı da sağlıyor. Ürünün fiyatı hakkında şu an için net bir bilgi bulunmuyor.

İlaç gibi gelecek güncel donanım haberleri

Ekran Kartı Üreticileri Boş Durmuyor: Yeni Duyurulan Modeller

Donanım dünyasının hiç kuşkusuz en hareketli alanı ekran kartları. Gün geçmesinki firmalar yeni bir model duyurusu yapmasınlar. Her ne kadar ülkemizde satılmasalar bile 3 farklı firma yeni ekran kartı modellerini piyasaya sürdüler. Bunlardan ilki yurt dışında hatırı sayılır bir tanınılırlığa sahip olan Club 3D firmasının duyurduğu pasif soğutmaya sahip X1950 Pro modeli. Firmanın duyurusunu yaptığı yeni model olan Radeon X1950 Pro modeli üzerinde 256MB GDDR3 bellek bulunuyor. Kartın saat hızlarına baktığımzda, grafik çekirdeğinin 600MHz'de, belleklerin ise 1400MHz'de çalıştığını görmekteyiz. Ayrıca kart üzerinde 2 adet DVI çıkışı bulunuyor. Club 3D'nin yeni modelinin en büyük esprisi olan pasif soğutma sistemine baktığımızda ise, firmanın soğutma konusunda uzman olan Arctic Cooling'in yeni pasif soğutma çözümü olan Accelero S2'yi kullandığını görüyoruz. Ek olarak belirtelim, Arctic Cooling'in yeni pasif soğutma çözümü büyük bir ihtimalle önümüzdeki ayın sonunda 18 avro'luk fiyat etiketi ile satışa da sunulacak. X1950 Pro'nun da pasif soğutma kazanması ile birlikte sessizliğin ağır bastığı HTPC sistemlerde grafik konusunda yüksek performansa kavuşabilecekler.

İlaç gibi gelecek güncel donanım haberleri

Bir diğer yeni ekran kartı haberi de yine ülkemizde satılmayan markalardan biri olan Point of View'den geldi. Firma yaptığı açıklama ile Nvidia'nın en azından şimdilik en iddialı modeli olan GeForce 8800GTX çözümünü baz alan ve fabrika çıkışı hız aşırtılmış olarak kullanıcılara sunulan yeni modeli GeForce 8800GTX Extreme Overclocked (Exo) modelini duyurdu. Gelen bilgilere göre firmanın yeni kartının saat hızları grafik işlemci için 25MHz arttırılarak 600MHz, bellek hızı ise 100MHz arttırılarak 1900MHz'e çıkarılmış. Firma kartın duyurusu ile birlikte satışına başlandığını da açıkladı. Fiyat hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Son ekran kartı haberimiz ise bir ara ülkemiz pazarında da boy gösteren son sessiz sedasız ortadan kabolan Chaintech'den geldi. Firma yaptığı açıklama ile Nvidia'nın duyurusunu yeni yaptığı ve an itibariyle en ucuz DirectX 10 çözümü olan GeForce 8800GTS 320MB çözümünü kullanan yeni modeli GAE88GTS-A1'i duyurdu. Firmanın yeni modelinin teknik özellikleri itibariyle standart bir GeForce 8800GTS 320MB modelinden farkları bulunmuyor. Kartın çekirdek hızı 500MHz, bellek hızı ise 1600MHz. Kartın fiyatı hakkında net bir bilgi bulunmuyor.

İlaç gibi gelecek güncel donanım haberleri

Windows Vista'nın 4GB'lık Bellek İhtiyacı ve Kingston'ın Cevabı

İlaç gibi gelecek güncel donanım haberleri

Yeni nesil işletim sistemimiz Windows Vista hakkında son günlerde yapılan en yoğun tartışma, işletim sisteminin verimli çalışmaya yönelik olarak ihtiyaç duyduğu bellek miktarı ile ilgili. IBM uzmanlarından David Short'un yaptığı açıklamaya göre, kullanıcılar Windows XP'den aldıkları maksimum verimi Windows Vista üzerinde ancak 4GB bellek kullanırlarsa alabileceklerini ifade ediyor. David Short buna sebep olarak gösterdiği en büyük neden ise, Microsoft'un yeni işletim sistemi üzerinde kullandığı SuperFetch teknolojisi. Zira işlemci ile veri arasındaki kordinasyonu hızlandıran bu teknoloji, kazandırğı hız avantajına rağmen işletim sisteminin bellek gereksinimlerini de tepe noktaya taşıdığı ifade ediliyor.. Bu açıklamanın yapıldığı şu günlerde bellek üretiminde dünya devi olan Kingston da boş durmayarak HyperX serisinden düşük zamanlamaya sahip 4GB'lık yeni bellek kiti alternatifini kullanıcılara sundu. Kingston'ın duyurusunu yeni yaptığı yüksek performansı hedef alan HyperX serisinden çıkan 4GB'lık kit (6KHX6400D2LLK2/4G) içerisinde 2 adet DR2-800MHz - CL4-4-4-12@2.0V değerlerinde çalışan 2GB'lık bellek modülü bulunmakta. Gelen bilgilere göre, 800MHz'de çalışan ve düşük zamanlamalara sahip olan 4GB'lık kitin fiyatının 500$ civarında olması bekleniyor. Tabi bu fiyata ömür boyu garantinin ve 24/7 teknik destek hizmetinin (yurt dışı için) de dahil olduğunun altını çizelim. Belirtmekte fayda var, 4GB'lık bellek kitinden tam verim almak isteyenlerin 64-bit'lik işletim sistemi kullanmaları gerekmekte.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim