AMD geçtiğimiz ay Taipei, Tayvan'da gerçekleştirilen ve alanında dünyanın en önemli etkinliklerinden biri olarak gösterilen Computex fuarına paralel olarak özellikle grafik yetenekleriyle öne çıkan yeni nesil mobil platformu Puma'yı anons etmiş, Intel ise aynı tarihlerde Centrino 2'nin lansmanını ileri bir tarihe ötelediğini açıklamıştı. Mayıs ayında lanse edilmek üzere çalışmaları yapılan fakat kullanılacak entegre grafik işlemcisiyle ilgili yaşanan bazı sıkıntılardan ötürü ertelenen Centrino 2 platformu için bekleyiş sonra eriyor ve mobil pazarın hakim ismi olan Intel yeni platformunu bugün itibariyle resmen anons ediyor.
Intel'in Montevina kod adıyla geliştirdiği yeni mobil platformu Centrino 2, pek çok yenilik ve değişiklik ile birlikte geliyor. 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan yeni mobil işlemciler, grafik yetenekleri geliştirilen yeni nesil mobil yonga setleri, ddr3 bellek desteği ve geliştirilen kablosuz iletişim teknolojileriyle firma Centrino platformunun lanse edilediği 2003 yılından bu yana kontrol etmeyi başardığı mobil pazardaki hakim pozisyonunu güçlendirmeyi aynı zamanda rakibi AMD'nin Puma platformu ile gerçekleştirdiği atağa da yanıt vermeyi hedefliyor.
Centrino 2 platformu ile gelen yeniliklerin başında kullanılacak yeni mobil işlemciler yer alıyor. Bilindiği üzere firma sene başında 45nm üretim teknolojisine sahip ilk mobil işlemcilerini kullanıma sunmuştu. Centrino 2 platformuyla anons edilen yeni işlemciler ise başta 1066MHz FSB desteği ve arttırılan bellek kapasitelerinin yanı sıra modeline göre saat hızı ve ısıl güç tasarımlarıyla da dikkat çekiyorlar. Intel, Centrino 2 platformunda kullanılmak üzere ilk dalga olarak 6 yeni mobil işlemcisini duyuruyor. Bu işlemcilerin ikisi 8000 serisi, üçü 9000 serisi ve biri de yüksek performanslı mobil çözümler için Extreme serisi dahilinde hazırlandı.
Centrino 2 platformuyla anons edilen ve 3MB büyüklüğünde seviye 2 belleğe sahip olan 8000 serisi yeni mobil işlemciler sırasıyla 2.26GHz'de çalışan P8400 ve 2.4GHz'de görev yapan P8600 modellerini kapsıyor. 9000 serisi dahilinde kullanıma sunulan ve seviye 2 belleği 6MB olan yeni işlemciler ise 2.53GHz'de çalışan P9500 ve T9400 ile 2.8GHz'de görev yapan T9600 modelleri oldu. T ve P serisi mobil işlemciler arasındaki en dikkat çekici fark olaraksa ısıl güç tasarımları yani TPD seviyeleri gösterilebilir. Zira P serisi dahilinde anons edilen modeller 25 watt'lık TDP, T serisi dahilinde yer alan işlemciler ise 35 watt'lık TDP seviyesine sahipler.
Intel'in Centrino 2 platformu için ilk etapta kullanıma sunacağı en yüksek performanslı işlemci ise Extreme serisi dahilinde geliştirilen X9100 modeli olacak. Masaüstü sistemler için hazırladığı, çarpan kilidi açık Extreme modeller ile önemli başarı elde eden firma geçtiğimiz sene aynı çatı altında mobil işlemciler de hazırlayama karar vermiş ve 2007 yaz döneminde firma 2.6GHz'de görev yapan Copre 2 Extreme X7800 ve 2.8GHz'de çalışan Core 2 Extreme X7900 modellerini duyurmuştu. Centrino 2 platformu için hazırlanan X9100 modeli ise çıtayı daha da yukarı taşımayı hedefliyor.
45nm üretim teknolojisi ile hazırlanan ve 3.06GHz'lik yüksek saat hızı ile Intel'in mobil arenada 3GHz barajını aştığı ilk model olan Core 2 Extreme X9100, 6MB büyüklüğünde L2 bellek ile donatılmış durumda. Firmanın yeni mobil işlemcilerinin dikkat çeken özelliklerinden biri olarak 1066MHz FSB hızını destekleyen X9100'ün ısıl güç tasarımı da 44 watt olarak belirlenmiş durumda. Üyesi olduğu Extreme kulübünün kuruluş özelliklerinden biri olarak çarpan kilidi açık olarak gelen işlemci yüksek performanslı mobil sistemlere hız aşırtma potansiyeli konusunda yeni bir deneyim de kazandırabilir.
Yüksek performans için saat hızlarını yükselten Intel'in ayağını gazdan çekmeye de pek niyeti yok gibi görünüyor. Zira firma her ne kadar Centrino 2 lansmanı ile birlikte duyuruyor olmasa da önümüzdeki ay endüstrinin "dört çekirdekli" ilk mobil işlemcisi olan Core 2 Extreme X9300'ü de kullanıma sunuacak. 2.53GHz'de çalışan ve çarpan kilidi açık olarak gelen işlemcinin 12MB büyüklüğündeki devasa seviye 2 bellek kapasitesi ile dikkat çekmesi beklenirken ısıl güç tasarımının ise 3.06GHz'de çalışan çift çekirdekli X9100 modelinden sadece 1 watt daha fazla olacağı ve 45 watt'lık TDP ile geleceği belirtiliyor.
Performans anlamında iddialı olan yeni mobil işlemcilerin fiyatlarına da göz atmakta yarar var. İlk etapta duyurusu yapılan 6 yeni mobil işlemcinin en pahalısı tahmin edebileceğiniz üzere 3.06GHz'de çalışan Core 2 Extreme X9100 modeli. İşilemci 851$'lık etiket fiyatı üzerinden kullanıma sunulurken onu takip eden modelin 2.8GHz'de çalışan T9600 olduğunu ve 530$'dan kullanıma sunulduğunu görüyoruz. Lanse edilen 6 yeni mobil işlemci arasında fiyat olarak en uygun model ise 209$'lık fiyatı ile 2.26GHz'lik P8400.
Intel, Centrino 2 platformuyla ilk etapta 6 yeni mobil işlemcisini duyuruyor.
Centrino 2 platformunun diğer yeniliklerine geçmeden önce Intel'in yeni platformu için yakın gelecekte duyuracağı işlemci modellerine de değinmekte yarar var. Firma yeni platformu için SFF (Small Form Factor) olarak bilinen ve boyut gereksinimleri öne çıkan özel pazar için sekiz yeni mobil işlemciyi zamanla duyurmayı planlıyor. Bu işlemciler arasında ısıl güç tasarımı sadece 5.5 watt olan ve 1.2GHz'de görev yapan, 3MB L2 bellekli U3300 (Ultra yüksek enerji verimliliği serisi) gibi dikkat çekici modeller de olacak. Öte yandan firma Celeron serisini de atlamayarak 1.2GHz'de çalışan, 1MB L2 bellekli Celeron 723 modelini de Centrino 2 tabanlı ekonomik sistemler için kullanıma sunacak.
Centrino 2 platformunun yenilikleri sadece işlemciler ile sınırlı değil. Intel yeni nesil mobil platformu için 45 serisi yeni yonga setlerini ve entegre grafik işlemcilerini hazırlamış durumda. Bu noktada öne çıkan ilk gelişme G45 yonga seti olacak gibi görünüyor. DirectX 10 desteği sunan ve yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma yapabilen GMA X4500 HD kod adlı entegre grafik işlemcisiyle gelen G45 yonga setinin X5400 HD IGP'si ile sergileyeceği grafik performasının an itibariyle kullanılan X3100 gibi mobil grafik çözümlerinden çok daha hızlı olacağı bildirilirken AMD'nin Puma platformu ekseninde kullanmaya başladığı Radeon HD 3200 IGP'si karşısında neler yapabileceği de merak konusu. Öte yandan 1066MHz FSB destekli yeni mobil işlemciler ile tam uyumlu olan çipsete güney köprüsü olarak ICH9M yongası eşlik edecek.
45 serisi yeni mobil yonga setleri Centrino 2 platformunda kullanılıyor.
GM45 yonga setinin yanı sıra Intel'in üçüncü çeyrek sonu veya son çeyrek (Ekim-Kasım-Aralık dönemi) içerisinde GM47 kod aldı, yine entegre grafik işlemcili yeni bir yonga setini daha kullanıma sunmayı planlıyor. Bu yonga setini GM45'den ayıran temel farklılık ise sahip olduğu entegre grafik işlemcisinin 640MHz'e arttırılan çekirdek saat hızı sayesinde GM45'e göre daha yüksek grafik performansı sunacak olması gösterilebilir. Son bir not olarak GM45 yonga seti ile kullanıma sunulacak entegre grafik işlemcisinin çalışmaları devam ettiği için Centrino 2 platforformunun esas alan ilk dizüstü bilgisayarlarda muhtemelen PM45 yonga seti ile ATi veya Nvidia tabanlı harici grafik çözümleri kullanılacak. Bu arada Intel, GM45 yonga setiyle ayarlanabilir Hybrid grafik özelliğini de devreye sokuyor. Bu sayede otomatik veya kullanıcı tabanlı olarak, sistemi yeniden başlatmaya gerek kalmadan entegre grafik işlemci yada harici grafik çözümü devreye girerek yerine göre daha fazla performans elde edilmesi veya daha uzun pil ömrü sunulması hedefleniyor.
Centrino 2 platformuyla gelen bir diğer önemli yenilik ise dizüstü bilgisayarlarda DDR3 döneminin başlayacak olması. Haziran 2007'de lanse edilen Bearlake kod adlı 3 serisi yonga seti ailesinden bu yana masaüstü sistemlerde DDR3 bellek kullanımına destek veren Intel, Centrino 2 platformu ile birlikte dizüstünde de DDR3 (ilk etapta DDR3-800MHz ve 1066MHz) kullanımına başlıyor. Bilindiği üzere JEDEC tarafından çalışma gerilimi 1.8v (referans değer) olarak belirlenen DDR2'lerin aksine DDR3 bellekler 1.5v geriliminde çalışıyorlar ve bu sayede dizüstü bilgisayarlar için son derece önemli olan pil tüketimine de olumlu katkı yapmaları bekleniyor.
Centrino 2 platformunda kullanılacak 5000 serisi WiFi yonga setleri.
Yeni mobil platformun getirdiği önemli yenilikleri gördüğümüz bir diğer alan ise kablosuz iletişim alt yapısında saklı. 2003'de anons edilen Centrino platformuyla Wireless İnternet yani kablosuz internet erişiminin yaygınlaşmasına olanak tanıyan firma Centrino 2 platformunda 802.11 draft-N destekli Wi-Fi Link 5000 serisi yongaları (önceski seriye göre %50 daha fazla hız, %40 arttırılan güç verimliliği) kullanmaya başlıyor. 5000 serisi dahilinde iki WiFi yongasının kullanılacağı ve bu yongalarda 5300 kodlu versiyonun standart dizüstü bilgisayarlarda 5100 kodlu versiyonun ise kompakt boyutlu diüzsütü modellerinde kullanılması hedefleniyor. Tabi WiMAX teknolojohisini de unutmamak gerek fakat bu teknoloji muhtemelen yılın sonuna doğru yaygınlaşacak gibi görünüyor.
Intel yeni mobil platformu ile Turbo Cache teknolojisini de devam ettiriyor. Elimize ulaşan bilgilere göre Intel, sistem üreticilerine Turbo bellek sağlayamaya devam edecek. İfade edilen detaylara göre dizüstü bilgisayarlara performans ve kullanım esnekliği sağlaması beklenen Turbo bellek teknolojisinde Intel'in 2GB'lık çözümü versiyonuna göre sistem üreticilerine 27-30$ arası fiyat üzerinden sağlayacak. Intel için evrimsel bir adım olan Centrino 2 platformunun okula dönüş dönemi olarak bilinen Eylül ayına kadar yaygınlaşması öngörülüyor. Bakalım Puma vs. Centrino 2 düellosunun galibi kim olacak yada AMD pazar payını arttırmayı başaracak mı bekleyip göreceğiz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor