Anlık Bildirim

Intel'de DirectX 10 yaygınlaşıyor; 4 serisi G43 ve G45'in detayları

Yonga seti arenasında rekabet kızışıyor. AMD-ATi birleşmesinin olgunlaşması ve 7 serisi yonga seti ailesi ile birlikte performans odaklı ilk ciddi meyvalarını ortaya koyması, Nvidia cephesinde de başta nForce 750i SLI ve nForce 780i SLI gibi yonga setlerinin lansman tarihinin yaklaşması üstelik her iki firmanın da DirectX 10 ve Hybrid Multi GPU teknolojilerini kullanan yeni çipsetler üzerinde çalışmaları Intel'i yeni çözümler hazırlama noktasında sıkı bir çalışmaya itiyor. Sahip oldukları grafik tecrübesi ile IGP'li yonga seti üretme konusunda Intel'e göre çok daha başarılı olan AMD-ATi ve Nvidia'ya karşı firma özellikle 2008 yılında ciddi adımlar atmayı planlıyor. Intel'in 2008 yılında anons edeceği Eaglelake kod adlı 4 serisi yonga seti ailesinin entegre grafik işlemcili ilk modelleri olacak G43 ve G45'in özelliklerine gelin birlikte bakalım.

Geçtiğimiz Haziran ayında Bearlake kod adlı 3 serisi yeni yonga seti ailesini duyuran Intel, 2008 ile birlikte kod adı Eaglelake olan 4 serisi yonga seti ailesini kullanıcılara sunmayı planlıyor. Başlangıcı muhtemelen Ocak ayında X48 ile olacak yeni yonga seti serisinin devamı ise G43 ve G45 ile gelecek gibi gözüküyor tabi arada henüz detayları ortaya çıkmayan P45 gibi farklı çipsetler de olacaktır. Her ne kadar sürücü sorunlarından ötürü şimdilik sahip olduğu donanımsal DirectX 10 desteği kullanılamıyor olsa bile Ekim ayında duyurduğu DirectX 10 destekli GMA X3500 IGP'sini kullanan G35 yonga seti ile rakipleri AMD-ATi ve Nvidia'ya (her iki firmada DX10 desteği veren entegre grafik işlemcili yonga setlerini 2008'de çıkaracaklar) sıkı bir çalım atan Intel, G35'in donanımsal DX10 özelliğini aktif edecek yeni sürücü güncellemesini de bu yılın sonuna kadar anons etmeyi hedefliyor.

Intel'de DirectX 10 yaygınlaşıyor; 4 serisi G43 ve G45'in detayları

Eylül ayında gerçekleştirilen Intel Geliştiriciler Forumu dahilinde firmanın tepe yöneticisi olan Paul Otellini yaptığı sunumda firma olarak Intel'in entegre grafik işlemcilere olan bakışını ve vizyonunu açıklamış, 2010 yılına kadar entegre grafik işlemcilerin performansını firmanın güncel IGP'lerine göre 10 kat arttırmayı hedeflediklerini ifade etmişti. Intel'in yeni vizyonu çerçevesinde ilk önemli adımı kuşkusuz G4x serisi yonga seti ailesi olacak. Firmanın hazırlıklarını sürdürdüğü G43 ve G45 çipsetleri sahip oldukları özellikleri ile Intel'in bu konudaki iddiasını işaret eden önemli nüanslara sahipler. Temel yapı olarak benzer özelliklere sahip olan G43 ve G45 arasında fark yaratacak ayrıntılar da yok değil. Bu yazımızda her iki yonga setinin de genel özelliklerinden bahsedip araya çizgi çeken farklara değinirken firmanın yapmak istediklerini de değerlendireceğiz.

Sahip olduğu zengin özelliklere rağmen en azından şu an için G35 çipseti anakart üreticileri arasında yaygınlaşabilmiş değil. Şimdiye kadar G35 üzerine en ciddi çalışmayı Asus'un yaptığını ve firmanın detaylarını daha önce paylaştığımız G35 tabanlı iki yeni anakartını anons ettiğini görüyoruz. X38 gibi eş zamanlı olarak ortaya çıkan G35 yonga seti içinde şansızlık yerini alacak G43 ve G45 yonga setlerinin detaylarının erken belirmesi oldu diyebiliriz. Temel olarak aynı özelliklere sahip olan G43 ve G45 yonga setleri arasındaki fark yaratan esas unsurun yüksek tanımlı videolara yönelik olarak verilen donansımsal desteğin olması yada olmaması durumundan kaynaklandığını görmekteyiz. 65nm üretim teknolojisi ile üretilmesi beklenen yeni yonga setleri sahip oldukları GMA 245 adı verilen yeni grafik işlemci ile hem DirectX 10 / Shader Model 4.0 hemde OpenGL 2.0 desteği sunarken ayrıca şimdiye kadar Intel cephesinden gelen en yüksek 3D performanslı IGP olacak gibi gözüküyor.

Intel'de DirectX 10 yaygınlaşıyor; 4 serisi G43 ve G45'in detayları

Intel'de DirectX 10 yaygınlaşıyor; 4 serisi G43 ve G45'in detayları

Model isimlendirmesinden de fark edeceğiniz üzere G45, G43'e nazaran çok daha gelişmiş bir yonga seti olacak. Her iki yonga setini de sahip olduğu grafik özellikleri açısından ayıran temel farkın donanımsal video desteğinde olduğunu söylemiştik. Zira G45 çipseti MPEG2, VC1 ve H.264 1080P formundaki videolara donanımsal destek sağlayıp çözümleme yapabilirken alt model olan G43 cephesinde ise VC1 ve H.264 formatlı videolara yönelik donanımsal desteğin olmadığı belirtiliyor ki bu durum yonga seti adına önemli bir kayıp yada bu kayıba yol açacak ana parametre olabileceği ifade ediliyor. Temel yapıtaşları itibariyle son derece benzer olan G43 ve G45, Intel2in 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerine tam destek verirken son derece zengin bağlantı alternatiflerine sahip olacaklar. Zira HDMI desteği ile birlikte HDMI'a rakip olacağı söylenen Display Port teknolojisi de G4x serisi yonga seti ailesi ile birlikte gelecek.

Tabi G43 ve G4 yonga setleri ile birlikte artık Intel'den alıştığımız üzere güney köprüsü de bu değişimden nasibini alıyor. 4 serisi yonga seti ailesi ile birlikte görmeye başlayacağımız yeni ICH10 serisi güney köprüsü ailesi yerini alacağı ICH9 serisine göre özellikle çok daha esnek bağlantı alternatifleri ve geliştirilmiş özellikleri ile dikkat çekecek gibi gözüküyor. Wake Events ve Corwin Springs gibi yeni bazı donansımsal özellikler ile desteklenen ICH10 köprüsü ayrıca Trust Platform Managament 1.2 ve AMT 5.0 teknolojilerini de destekleyecek. Bu arada Intel'in 4 serisi yonga seti ailesi ve ICH10 serisi yeni güney köprüsü yapılanması firmanın geleneksel anlamdaki son ürünleri olabilir. Zira Nehalem mimarine geçiş ile birlikte işlemcilerde olduğu gibi yonga setlerinde de Intel radikal değişiklikler yapmayı planlıyor. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim