Anlık Bildirim

Intel'in 2008 planları; Eaglelake çip setleri geliyor

Hem işlemci hem yonga seti alanında Intel durmak bilmiyor. X38 yonga seti ile ilgili olarak yaptığımz haberimiz daha tazeleğini korurken Intel'in gelecek yıl piyasaya sürmeyi planladığı yeni jenerasyon yonga seti ailesinin detaylarına yönelik olarak ta bazı yeni bilgiler ufukta görünmeye başladı. Detaylarına birazdan değinmeye başlayacağımız kod adı Eaglelake olan yeni yonga seti ailesi özellikle firmanın hazırladığı yeni teknolojilere verdiği destek ve sunduğu DirectX 10 destekli entegre grafik çözümleri ile dikkat çekecek gibi görünüyor.

Intel'in gelecek yılın 2. çeyreği olarak duyurmayı planladığı kod adı Eaglake olan yeni yonga seti ailesi yine farklı segmentler için hazırlanmış farklı modellerden oluşacak. Elimize ulaşan detaylara göre, firmanın gelecek yıla dönük "extreme" segmentinin ihtiyaçlarına odaklı hazırlanan yeni bir yonga seti hakkında detaylar en azından şu an için bulunmuyor ama özellikle diğer segmentlere yönelik olarak hazırlanmakta olan yonga setlerinin ve tüm serinin sahip olması beklenen bazı temel özellikler hakkında çıkan detayları gelin birlikte irdeleyelim.

Intel'in Eaglake yonga setleri firmanın 45nm üretim teknolojisine sahip çift ve dört çekirdekli Wolfdale ve Yorkfield işlemcileri ile tam uyumlu olacak ve 1333MHz fsb desteği ile gelecek. Bellek tarafında tahmin edeceğiniz üzere DDR-3 desteği ile glecek olan yeni çip set ailesinin DDR-2 belleklere destek sağlayıp sağlamayacağı şu an için net olarak bilinmiyor ama bu konuda en azından üst segmentlere yönelik olarak çokta umutlu olmaya gerek olmadığı ifade ediliyor. Yeni nesil işlemcilere destek konusunda herhangi bir sıkıntısı olmayan yonga seti ailesi ayrıca Intel'in sektöre sunmaya hazırlandığı pek çok yeni teknolojiye de tam destek sağlayacak. Bu yeni teknolojiler arasında; Active Management Teknolojisi (AMT) v5.0, VT for Directed I/O (VT-d), Trusted Execution Teknolojisi (TXT), Trusted Platform Modülü (TPM) 1.2, "Danbury" Teknolojisi gibi önemli ve daha çok güvenlik odaklı yeni fonksiyonlar Eaglelake-P, G, Q yonga setleri tarafında desteklenecek.

Intel yeni çip setleri ile birlikte PCIe konfigürasyonunda da güncellemeye gidiyor. Bilindiği üzere özellikle şu an satılmakta olan P35 yonga setleri çift PCIe X16 slotu kullanılmak istenildiğinde malesef 16X + 4X formunda çalışabiliyorlar. Bu konuda tek istisnayı şu an için Asus sağlamış durumda. Zira sektörün dev isimlerinden Tayvan kökenli Asus, P35 tabanlı Blitz serisi yeni anakartları üzerinde kullandığı Crosslinx adı verilen firmaya özel teknoloji ile çift ekran kartı kullanımında PCIe konfigürasyonunu 16X + 4X yerine 8X + 8X olarak çalıştırabiliyor. Bu noktada devreye giren Intel'in de özellikle yeni jenerasyon Eaglelake-P yada üretim aşamasındaki adı ile Skyberg yonga setinde 16X + 4X formu yerine 8X + 8X PCIe konfigürasyonunu kullanmaya başlayacak. Bunun yanı sıra tasarım ve üretim sürecinde Icedale olarak anılan entegre grafik işlemcili Eaglelake-G yonga seti de öneli yenilikler ile geliyor. Tabi yeni yonga setleri ile ICH10 serisi yeni güney köprülerinin kullanımına geçileceğini de ifade edelim.

Intel'in 2008 planları; Eaglelake çip setleri geliyor

Entegre grafik işlemcili yonga setleri konusunda özellikle 2008'de AMD ile sıkı bir rekabete gireceğine kesin gözüyle bakılan Intel, bu mücadelede kazanan taraf olmak için elinden geleni yapmaya hazır ve bu yönde sıkı çalışmalar yapmaya devam ediyor. Firmanın yeni jenerasyon Eaglelake serisi yonga seti ailesinin entegre grafik işlemcili yonga seti olacak Egalelake-G yonga setinin sahip olduğu IGP ile hem DirectX 10 desteği sunması bekleniyor hemde doğal HDMI desteği ile gelmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra donanımsal HD DVD ve Blu Ray hızlandırmaya yönelik olarak önemli teknolojilerin ve Clear Video teknolojisinin de yeni yonga setlerinde kullanılacak entegre grafik işlemci (IGP) ile desteklenmesi bekleniyor. Detaylarını paylaşmaya çalıştığımız yeni yonga setlerine ek olarak Intel özellikle daha küçük boyutlu PC ve SFF'lere yönelik olarak ta DDR-2 bellek desteği ile sunulması muhtemel olan Eaglelake-G ( Fly Creek) ve Eaglelake-Q (Cube Cove ilr Eklo) çip setlerini esas alan anakartlarını da pazar ile tanıştıracak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim