Anlık Bildirim

Intel'in yeni çıkacak chipsetleri ve fiyatları

Intel 800MHz ürünlerine geçiş için düğmeye bastı. İşlemci planları ve fiyatlarının ardından chipsetleri fiyatları da belli oldu. Tayvan'daki firmaların spekülasyonların göre Springdale chipsetlerini taşıyan anakartlar Mart ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak.

Listeye baktığımız zaman ilginç bir sonuçla karşılaşıyoruz: Springdale ve Canterwood chipsetlerinin 3$ daha yüksek fiyata bütünleşik RAID özelliğine sahip modelleri var. Her ne kadar son dönemde orta düzey ve hatta bazı giriş seviyesi anakartta RAID'le karşılaşıyor olsak da Intel tarafından ilk defa doğrudan desteklendiğini görüyoruz.

Şimdi sıra elimizdeki işlemci ve chipsetlerle ilgilere bakarak biraz spekülasyon yapalım. Eğer Intel tabanlı bir sistem kurmak istiyorsanız aklınız oldukça karışmış olmalı. Seçenekler gün geçtikçe çoğalıyor ve her geçen gün iyi bir sistem toplamak daha da zorlaşıyor.

İlk başta acil sistem toplaması (1 ay içerisinde) gerekenlerin seçeneklerine bir bakalım.

Şubat ayı içerisinde yeni bir ürünle (GB yeni duyurulmadığı için) karşılaşmayacaksınız. Dolayısıyla seçenekleriniz çok değil: giriş ve orta seviyede i845PE veya bir ofis bilgisayarıysa i845GE chipsetli tercihen Celeron 2 GHz (daha aşağısı için eski P3/Tualatin Celeron bilgisayarınızdan kurtulmanız pek akıllıca olmayabilir) ve Pentium 4 2.4B arasında işlemcili bir sistem kurmanız oldukça mantıklı olacaktır. İşlemci ve anakart ikilisin maliyeti ortalama 175$ ve 380$ arasında değişecektir. En üst düzeydeki konfigürasyonda anakartınız da SATA ve Gigabit Ethernet desteği yer alıyor olacak. Ayrıca muhtemelen Realtek ALC 650 yongasına sahip 6 kanal ses çıkışı da buna dahil olacaktır.AGP 8X ise yok Bunlar içinden bir tek sesi beğenmeme ve ekstradan bir ses kartına para harcama ile ilgili bir durum olabilir. Ama çoğu kullanıcı için yeni sürücülerle kanal ayrımı daha da iyileşen Realtek yetecektir. Dolayısıyla ses kartına para harcamadan önce mümkünse bunu kullanan bir arkadaşınızda elinizdeki tarzda bir hoparlör ile deneyin. Böylece buradan arttırdığınız parayı daha iyi bir ekran kartı almak için değerlendirebilirsiniz. Alt seviyede ise örneğin bir ofis bilgisayarında ekran kartına para harcamamak için i845GE'yi tercih edin. Her ne kadar oyunlar için oldukça yetersiz olsa da Intel Extreme Graphics Ofis uygulamalarında yeterli performansı sağlıyor. Böylece ekran kartından arttırmış olduğunuz para ile iyi bilinen markaların genelde 5-10$ modellerini tercih edebilirsiniz. Ne de olsa ofis ortamında üretkenliği sağlamanın yolu kesintisiz hizmet ve bu da kaliteli bir anakart demek.

Orta-Üst ve Üst uçta ise iki seçenek var: i850E ve i7205. Esasında burada tek seçenek demek daha doğru olur i7205 yani Granite Bay'in lehine, çünkü Intel'in gelecekteki planlarında artık RDRAM yer almıyor. P4 2.53 ve P4 3.06 HT bu chipsetlere eşlik edecek işlemciler.Maliyet 480$ ve 970$ arasında değişiyor. Bu fiyat aralığında SATA, Gigabit Ethernet, 6 Kanal ses, AGP 8X ve yüksek bellek bant genişliğine sahip olacaksınız. Granite Bay, RDRAM'li i850E kadar performans sağlasa da bir kaç dezavantajı var: resmi olarak DDR 266 belleklerle çalışıyor (DDR 333 OC ile bile rahat çıkamıyorsunuz) ve tahtını en geç 6 ay içinde çift DDR 400 destekli Turbo modlu Canterwood'a bırakacak. Ama bir ay içerisinde alacaksanız uzun vadede kullanacaksınız performans için tek mantıklı seçeneğiniz bu chipsete sahip sistemler.

İkinci olarak 3 ay içerisinde sistem toplayacaklara bir bakalım. Burada vaktiniz olduğu için daha şanslısınız. Çünkü Intel HT ve 800MHz FSB'ye geçişi bu 3 bilemediniz 4 aylık aralıkta gerçekleştirecek. Giriş seviyesi için bu tarihten sonra seçmeniz gereken seçenek mutlaka Springdale P olmalı. Neden derseniz kişisel olarak bu chipsetleri bir kırılma noktası olarak görüyorum. Bu tarihten sonra yeni teknolojilerin hemen hemen tamamı (AGP 8X, SATA, RAID gibi) tanıtılmış ve ürünlerde yer almış olacak. Bu standartların oturması (istisnasız her yerde kullanılması) da 1 hatta 1.5 seneden olmayacağı ve yerine bu süre zarfında yeni versiyonlarının gelmeyeceği için daha uzun soluklu ürünler olacaklar. Springdale P kardeşlerinin aksine 533MHz FSB'ye sahip olacak ve DDR 400 kullanabilecek. Bu da Celeron 2.2 ve P4 2.66 (533MHz) seviyesindeki bir sistmde oldukça yeterli bir performans sağlayacaktır. Yine ekran kartına para harcamak istemeyenler ise Springdale G'yi seçmeliler.

Orta-Üst ve Üst uçta ise 800MHz FSB destekli Springdale PE ve Canterwood doğal seçenekler olacaklar. Springdale PE tek kanalda yüksek bus hızı ve DDR 400 ile yüksek veriyolu genişliği sağlarken Canterwood çift kanal DDR 400 ve Turbo modu (veriyolu üzerindeki bazı noktaları pas geçen mod) ile yüksek fiyata oldukça yüksek bir performans sağlayacak. Bunlara eşlik edecek işlemciler de bir de Hyper Threading desteği olduğunu varsayarsak tablo tablo daha da netleşiyor. Özellikle Intel'in Linux platformunda HT destekli yeni compilerını ücretsiz dağıtması bu platformda kullanılan HT desteğini 3 aylık sürede oldukça arttıracaktır. Aynısı Windows için de geçerli ama burada uygulamaların HT ile optimize edilmesi daha uzun sürecektir. Bu da bu iki chipset ve HT'li bir P4 işlemciye katma değer katacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim