Anlık Bildirim

İş istasyonları için yenilikler: AMD Torrenza ve Intel Geneseo platformları

Geçtiğimiz yıl AMD tarafından duyurulan "Torrenza" platformuna Intel'den geç de olsa cevap geldi. İlk önce AMD'nin Torrenza platformunu ve neyi hedef aldığını hatırlayalım.

Torrenza, AMD tarafından iş istasyonları için tasarlanmış bir sistem. Bu sistemin en büyük özelliği sistemlerde 3. parti donanımların kullanılmasına olanak vermesi. Konuyu biraz açacak olursak, sisteme yerleştirilecek özel tasarlanmış işlemci(k)ler yani hızlandırıcılar sayesinde, istenilen işi çok çabuk ve kolay bir şekilde tamamlamak mümkün olacak.

Şekilde görüldüğü üzere, belirli işler için tasarlanmış özel hızlandırıcılar, yeni nesil Opteron platformunda direk olarak işlemci soketine, yada ana çekirdeğin içine, ana çekirdeğin yanına, yongasetinin içine veya PCI-E arayüzü üzerine takılabilmekteler. Bu hızlandırıcılar HyperTransport bağlantısı sayesinde işlemci, bellekler veya yongaseti ile çok düşük gecikme süreleri ve yüksek bantgenişliği ile haberleşebilmekte. Örnek vermek gerekirse, karışık matematik algoritmalarını hesaplamak için üretilmiş bir hızlandırıcı, iş istasyonundaki boş bir Opteron yuvasına takılarak, matematik hesaplamarında sistemi büyük ölçüde hızlandırabilmekte. Bunun yanında PCI-E arayüzüne takılan diğer bir hızlandırıcı da, aynı anda sistemde kendi görevini yerine getirebilmekte. Şartlar, yazılımlar ve uygulama uyumlu olduğu sürece sistemdeki bu hızlandırıcıların da birbirleri ile haberleşip ortak çalışmaları da mümkün olacak.

AMD bu projeyi duyuralı yaklaşık 1 yıl olmasına karşın Intelden cevabı ancak geçtiğimiz hafta geldi. AMD'nin Torrenza platformuna karşı Intelin silahının adı "Geneseo". Geneseo da aynı Torrenza gibi iş istasyonlarında kullanılmak için tasarlanmakta.

İş istasyonları için yenilikler: AMD Torrenza ve Intel Geneseo platformları

(Intel Geneseo)

Geneseo platformu her ne kadar Torrenza ile aynı şeyi amaçlasa da teknik ve proje açısından Torrenza'dan geri kalmakta. AMD'nin çözümünde hızlandırıcılar arayüz olarak işlemci soketini, işlemcinin içini, yongasetinin içini ve PCI-E hatlarını kullanabilirken, Geneseo da bu özel tasarlanmış hızlandırıcılar sadece PCI-E yuvaları ile sisteme takılabilmekteler. Intel yaptığı açıklamalarda bu yöntemin mali açıdan açık bir platform için en uygun yöntem olduğunu belirtmekte. Bu her ne kadar doğru bir açıklama olsa da bu tasarımın da bir zaafı mevcut. Sadece PCI-E hatlarını kullanmak gerçekten İntel'in dediği gibi ucuz olacaktır, zira PCI-E arayüzünü kullanan hızlandırıcı bir kart geliştirmek, işlemci yuvasına yada işlemci içine konumlandırılacak bir hızlandırıcıdan çok daha ucuza malolacaktır. Maliyet bir tarafa, bu tarz silikon çipleri üretmek ve bunu sisteme uyarlamak başlı başına bir zorluktur. Bu yüzden bu sistem özellikle ufak çaplı geliştiriciler için daha uygundur.Diğer yandan PCI-E hatlarına bağlı kalmanın getireceği en büyük sorun ise, işlemci ve belleklerle çok yüksek hızlarda iletişim kurması gereken bir hızlandırıcının yeterli performans gösterememesidir.

Sonuç olarak baktığımızda AMD'nin projesinin daha detaylı olduğunu söylemek yanlş olmaz. AMD bu projede bütün esnekliği kullanıcıya sunmayı planlarken, Intel bunu yavaş bir geçiş şeklinde yapmayı planlamakta. Şu anki tahmin ve bilgilere göre her iki platformda iş istasyonlarına 2009 yılında girmesi öngörülürken, bu zaman zarfında iki platformda da değişiklikler olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim