Anlık Bildirim

İşlemci fiyatları düşüyor: AMD'den 8 Ekim indirimleri

Kullanıcıların yeni işlemci ve yonga setlerini merakla beklediği AMD, önümüzdeki pazartesi günü (8 Ekim) yeni bir fiyat indirim yapmaya hazırlanıyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Nisan ayı ile birlikte dünyanın en büyük iki işlemci üreticisi AMD ile Intel arasında indirim-meydan savaşları başlamıştı. Zira 9 Nisan'da işlemci modeline göre değişmekle birlikte %30-%40'ı bulan fiyat indirimlerine giderek "inidirim günlerini" başlatan AMD'ye rakibi Intel de 22 Nisan'da benzer oranlarda indirime giderek cevap vermişti. Aynı şekilde 9 Temmuz'da tekrar önemli bir fiyat indirimine giden AMD'ye Intel adeta "dostum benimle fiyat konusunda yarışa girme" dercesine Core 2 Quad 6600'ün fiyatını 266$'a seviyesine kadar çekerek cevap vermişti.

Temmuz ayında sonra fiyat indirimleri konusunda özellikle masaüstü kullanıcılarını ilgilendiren pek te önemli bir gelişme yaşanmadı. AMD tarafında sunucu odaklı hazırlanan eski nesil Opteron işlemcilerin fiyatlarında bir takım iyileştirmeler yapılırken Intel ise Core 2 Duo E4xxx serisinde ufak bir iki ayarlamanın yanı sıra mobil işlemcilerinin fiyatlarından da minilk bazı değişiklikler yaptı. Yeni nesil 4 çekirdekli Barcelona işlemcilerinin resmi olarak duyurulmasından yaklaşık 1 ay sonra AMD, masaüstüne yönelik olarak tek ve çift çekirdekli işlemcilerinin fiyatlarında yeni bir indirime hazırlanıyor. Firmanın fiyat indirmine gitmesinin arkasında yatan sebepleri irdelediğimizde;

- Mevcut işlemcilerin oluşturduğu stokları eritme çabası
- Kısa bir süre içerisinde piyasaya sürülmesi beklenen Phenom işlemcileri öncesinde ürün gamını yeniden yapılandırma
- 2007 yılını olabilecek en iyi pazar payı ile kapatma
- Ve rakibi Intel'i psikolojik olarak etkilemek (ekonomi uzmanlarına göre, yapılan indirim oranlarına veya yeni fiyatlara bakılmaksızın sadece "indirim" haberlerinin olması bile tüketicileri para harcama konusunda ciddi şekilde etkileyebilmekte)

AMD, Intel karşısında üstün olduğu bir noktayı yeni fiyat indirimleri ile sıkı bir şekilde değerlendirmek istiyor. Zira firma özellikle giriş seviyesinde uygun fiyatlı yonga setleri ile komple sistem veya ofis bilgisayarları gibi düşük bütçeler ile oluşturan konfigürasyonlara yönelik olarak önemli bir avantaja sahip. Zira firmanın entegre grafik işlemcili en güncel yonga setlerinden biri olan 690G temelli bir anakartı ve çift çekirdekli bir Athlon64 X2 işlemciyi an itibariyle 150$ civarında bir bütçe ile alabilmek mümkün. Tabi bu bahsettiğimiz çift çekirdekli sistemin tüm ofis uygulamalarının yanı sıra günlük pek çok uygulamanın üstesinden da rahatlıkla gelebilirken bir noktaya kadar oyun oynama imkanı sunabiliyor olması da cabası.

Peki AMD, önümüzdeki pazartesi günü "tamda bayram öncesinde" fiyatlarda nasıl bir değişikliğe gidecek, indirim oranları nasıl olacak ve yeni fiyatlar hangi seviyede yer alacak gelin şimdi birde bunlara bakalım. AMD'nin resmi fiyat değişikliklerinin şu şekilde olması bekleniyor;

- Athlon X2 4200+ (mevcut fiyat: 83$) (yeni fiyat: 75$)
- Athlon X2 4400+ (mevcut fiyat: 94$) (yeni fiyat: 85$)
- Athlon X2 4800+ (mevcut fiyat: 115$) (yeni fiyat: 100$)
- Athlon X2 5000+ (mevcut fiyat: 125$) (yeni fiyat: 109.99$)
- Athlon X2 5200+ (mevcut fiyat: 136$) (yeni fiyat: 119.99$)
- Athlon X2 5600+ (mevcut fiyat: 157$) (yeni fiyat: 139.99$ )
- Athlon X2 6000+ (mevcut fiyat: 178$) (yeni fiyat: 169.99$ )
- Athlon X2 6400+ Black Edition (mevcut fiyat: 251$) (yeni fiyat: 239.99$)

Çift çekirdekli işlemcilerin yanı sıra satışına devam edilmekte olan tek çekirdekli Athlon64 modellerinin fiyatlarında da 5-9 Dolara arasında değişen indirimler yapılması bekleniyor. Sempron işlemcilerin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik şu an için gözlemlenmiyor. Bu arada AMD'nin en yeni ve ikinci Black Edition işlemcisi olan X2 5000+ BE'nin fiyatında da bir değişiklik yaşanmayacak gibi görünüyor. Bu işlemciyi yurt dışında yaklaşık 140$'lık fiyat etiketi ile satın alabilmek mümkün.

AMD'nin yeni fiyat indirimlerinin etkileri ülke veya satış noktalarına göre değişkenlik gösterebilir. Zira an itibariyle Pazartesi günü oluşakaca yeni fiyatlara yakın seviyede satış yapan marketlerde olabilir. Fakat belirttiğimiz gibi yapılan yeni indirimler sonrasında Pazartesi'den itibaren fiyatlar resmen yukarıdaki gibi olacağı ifade ediliyor. Bu arada bir noktanın daha altını çizmekte fayda var. Zira sektörel araştırma firmalarının yaptığı öngörülerde 2007 yılı sonu itibariyle çift çekirdekli işlemcilerin 2009 yılı içerisinde ise dört çekirdekli işlemcilerin standart olacağından bahsediliyordu ki anlaşılan çift çekirdekli işlemciler için yapılan öngörüler tutacak gibi. Bakalım dört çekirdekli işlemcilerin akıbeti nasıl olacak göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim