Anlık Bildirim

Jefi buz atılabilen açık su soğutma sistemi

Su soğutma sistemlerinde hep kapalı sistemlere hep radyatörlü sistemlere alışığızdır. Bu kapalı sistemlerinde yapabilecekleri doğal olarak kısıtlıdır. İlk defa olarak hem radyotörü bulunmayan hemde isterseniz suyun sıcaklığını sadece buz atarak düşürebileceğiniz bir hazır su soğutma sistemi piyasaya çıktı.

GlobalWin firmasının ürettiği Jefi'nin amacı size ucuza merkezi işlemcinizi ve grafik çekirdeğinizi kısa sürelide olsa normal bir su soğutmasına göre daha çok soğutabilmek. Mesela normal sessiz bir hava soğutması ile 48 °C olan bir işlemci su soğutma ile zaten 35 °C civarına düşmekte ama siz su haznenizin içine buz atarsanız ve suyun sıcaklığı mesela 17 °C'a kadar düşürürseniz işlemci sıcaklığını 24 °C'a kadar düşürebilirsiniz.

 
Jefi buz atılabilen açık su soğutma sistemi

Buz filan hariçinde sistemin gerçek bir radyatörü olmamasıda oldukça ilginç. Ancak yinede Koolanca Exos harici su soğutma sistemine göre sadece 1 °C filan farklı olması yeterince performanslı olduğunun kanıtı. Tabii en büyük zaafı açık olduğundan bir tür bitkilerin büyüme olasılığı ve bitkiler büyümese bile suyun zamanla kirlenmesi yada buharlaşıp uçması. Su kaybı nedeni ile haftada bir iki kere su doldurmanız gerekeceğide bir gerçek.

Sistemin soğutma prensibi tahminen şöyle çalışıyor. Fanın yanından giren su aşağı doğru damlarken fanın sayesinde bir kısım buharlaşırken sıvı kalan kısım soğuyor. Sonra sıvı ile karşılaşmayan diğer hava metale çarparak onu ortam sıcaklığına çekmeye çalışıyor ve buda sıvıya tabii ısı aktarımını sağlıyor. En son olarakda metaller arsında ki su da hava akımından dolayı buharlaşıyor ve diğer sular ısı kaybediyor. Sonuçta bu sistem radyatörlere göre daha sessiz çalışada bakımı daha zor.

Jefi buz atılabilen açık su soğutma sistemi
  
Jefi buz atılabilen açık su soğutma sistemi

Jefi bana sorarsanız yüksek hızlarda stabiliteyi sağlayamayan overclockcular için mükemmel bir çözüm yazıda su sıcaklığı 17 °C'a kadar düşürülmüş. Siz eğer kondenzasyon için yeterince yalıtım yaparsanız ve gerçi blok tasarımı üzerinde oluşabilecek su damlacıklarını tutacak şekilde. 0 °C civarında suyu işlemcinize göndermeniz olası. Bu durumda işlemcinizide 10 C'ın altında bir değerde çalıştırabilirsiniz.

Bu arada ekran kartı su bloğuda ayrıca Starfi adı alınta ayrıca satılmakta. Bu blokta oldukça iyi performans vermekte. GPU soğutucusuda Ati Radeon 9500'ü soğutmakta büyük başarı göstermiş. Normal hava soğutma ile 56 °C olan su soğutma ile 38 °C'a düşen kart buzlu durumda 30 °C'a kadar düşmüş. Ürünün yurt dışı fiyatı 145$ ki bu oldukça iyi bir değer. Tüm incelemeyi ve testleri incelemek için aşağıdaki sitelere bakabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim