Anlık Bildirim

Kat Kat Tat, Çift Katmanlı DVD-Yazıcılar: Ne kadar avantajlı ?

Geçtiğimiz günler içerisinde ilk çift katmanlı DVD-Yazıcılar test sitelerinde boy göstermeye başladı.

Bu konuda öncülüğü zaten ürününü de ilk duyuran Sony yaptı, böylelikle Philips'in yıllarını harcayarak geliştirdiği standart resmi olarak görücüye çıkmış oldu.

Merakla beklenen, şiddetle talep gören çift katmanlı 8.5 GB'lık saklama kapasitesili yeni standart (DVD+R 9) bir yandan yüzleri güldürürken bir yanda da daha önce de kafalarda yer alan bazı soruların/sorunların yüksek sesle sorulmalarına yol açtı.

Kat Kat Tat, Çift Katmanlı DVD-Yazıcılar: Ne kadar avantajlı ?

Bu soruların daha doğrusu problemlerin en başında yazma hızı geliyor. İlk nesil cihazlar çift katmanlı boş DVD+R medyaya 2.4X hız ile yazabiliyor (her 2 katman içinde). Bu yaklaşık 8 GB veri için 45 dakika civarı zaman gerektiği anlamına geliyor. Eğer aynı büyüklükteki veriyi 2 adet tek katmanlı DVD+R diske yazarsanız işlem neredeyse üçte birine yaklaşık 18 dakikaya düşüyor. Yani vakit nakittir prensibine göre zarar oldukça fazla...

İkinci olumsuzluk boş medya. Şu ana kadar Verbatim markasının da sahibi olan Mitsubishi (Mitsubishi Kagaku Media) haricinde diğer üreticilerin ürünleri hazır değil. POS Media (Philips Optical Storage Media) ve Ricoh'ta bazı duyurular yaptı ama büyük üreticilerin kaliteli medyaları çift katman teknolojisinin yaygınlaşmasında başrolü oynamıyorlar. Çünkü ülkemizde olduğu gibi, Doğu Avrupa, Uzakdoğu ve diğer 2.dünya ülkelerinde ancak ucuz boş medyalar tercih ediliyor. Tabii ki Ritek, CMC gibi orta ve altı kalitede üretim yapan üreticiler de yakın zamanda üretime geçecekler ama şu an uçuk fiyatlardan satılan medya fiyatları ancak belirli bir oranda düşecektir.

Fikir vermesi açısından Mitsubishi'nin (Mitsubishi Kagaku Media) ürettiği boş DVD+R DL medyaların şu anda tanesi tam 5000 Yen yani 48$ civarında. Mitsubishi ve diğer markaların üretimi artınca diyelim ki %50 gibi büyük bir oranda indirim yapıldı ki bu 25$ demek. Ritek, CMC, Princo gibi firmalar da işin içine girse ve DL yazıcılar yaygınlaşsa dahi bu projeksiyona göre boş medya başı fiyat kolay kolay 10$ seviyesine gelmeyecektir (en az 1-2 çeyrek).

Son problem ise uyumluluk. Sanıldığı gibi her DVD okuyucu ya da çift katman desteği olmayan yazıcı DVD+R DL diskleri tanıyıp okuyamıyor. Bu problemi Sony, 510/530 serisinde firmware güncellemesi gerektiğini söyleyerek ortaya koydu. Sorun eski (ya da güncel/mevcut) cihazların DVD+R DL disklerin disk tanımlama kodunu bilmemesinden meydana geliyor. Piyasaya daha bir kaç gün içinde çıkan (Newegg) taze Plextor 12X DVD-Yazıcı bile Anandtech'in testinde DVD+R DL medyayı tanıyamamış. Basit bir firmware güncellemesi ile giderilebilen bu problem küçükmüş gibi gözükse de televiyonların altında yer alan DVD-Çalıcılar bu durumu çirkinleştirebilir.

Her ilk nesil teknolojide olduğu gibi kendine ait sorunlar ile gelen çift katmanlı yazılabilir DVD disk teknolojisi arkasına aldığı rüzgarla ne olursa olsun önümüzdeki bir yıl içerisinde oldukça popüler olacağa ve sorunlarını gidereceğe benziyor.

» CDRLabs - Sony
» CDFreaks - BenQ
» Anandtech - Sony
» Hardware Zone - Sony
» Hardware Zone - BenQ
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim