Anlık Bildirim

Mactel: Apple, IBM'i bırakıp Intel işlemcileri kullanacak !

Uzunca süredir gündemde olan söylentiler geçtiğimiz Pazartesi günü Apple CEO'su Steve Jobs tarafından San Fransico'daki WWDC toplantısında resmiyet kazandı ve Apple'ın 2006 yılının ortasından başlayarak Intel işlemcileri kullanan ürünler sunacağı açıklandı.

Bir kesim tarafından beklenen bir diğer kesim tarafından da mümkün değil denen bu büyük "değişim" bilgisayar pazarı için gerçekten önemli bir gelişme.

Bizde sizler için masaüstü bilgi işlem alemini derinden etkileyen bu olayı bir Mac sitesini aratmayacak içerikle incelemek istedik.

Apple'ın çözüm ortağı olan ve masaüstü bilgisayarlarına PowerPC işlemcileri sağlayan IBM, firmayı uzunca bir süredir terletiyordu. Zira IBM 2003 yılında Steve Jobs'un açıkladığı 1 yıl içerisinde 3 GHz'e hıza ulaşma sözünü boşa çıkartmakla kalmadı aynı zamanda Apple dizüstü bilgisayarlarına uygun termal açıdan verimli bir işlemci de geliştiremedi.

Üstelik IBM, Apple'a ihtiyacı kadar işlemci de karşılayamıyordu. Kill Fish'teki fabrika dünyanın belki de en modern üretim tesisi olmasına rağmen ilk günden beri ciddi kalibrasyon sorunları yaşadı ve üretim verimi hep beklenenin altında kaldı; tabii son dönemde bir kaç optimizasyonla beraber önemli bir iyileşme de yaşandığı da bir diğer gerçek. Buna rağmen geçtiğimiz günlerde Nvidia'nın da yeni G70 serisi GPU'larını 0.11 mikron teknolojisiyle TSMC'ye kaydırdığı haberleri yayıldı.

Konuyu toparlamak açısından Apple'ın "değişim" nedenlerini madde madde sıralayalım:

  • IBM'in yüksek üretim maliyeti ve sınırlı üretim kapasitesi
  • PowerPC işlemcilerin iyi ölçeklenememesi (Hız/Performans artışı yarışında geride kalması)
  • Yol haritalarında yer alan geleceğin PowerPC işlemcilerinin elektrik tüketimi ve performans konusunda rakiplerinden ciddi miktarda geride kalması (Watt başına düşük performans)
  • IBM'in Apple için önemli olan taşınabilir bilgisayar/dizüstü pazarına uygun herhangi bir ürün sunamaması

Bütün bu sebeplere dayanarak Apple yüzünü Intel'e çevirdi. Peki bugün PC pazarında performans bayrağını devraldığı düşünülen AMD niçin tercih edilmedi ? Dilerseniz bunu da madde madde irdeleyelim:

  • Intel 10'un üzerinde modern fabrikaya sahip, finansman açısından kuvvetli ve talebi  - yüksek olsa dahi - karşılamaya yetecek alt yapıya sahip.
  • Intel'in gelişmiş fabrikaları yüksek "yield" kapasiteleri sayesinde bol miktarda işlemciyi rakiplerinden çok daha düşük maliyetle üretebiliyor.
  • Yine Intel yol haritalarında Apple için stratejik anlamı büyük olan ve rakiplerinden daha başarılı mobil işlemcileri barındırıyor. Intel'in masaüstünde de hakimiyetini geri almasını sağlayacak önemli planları bulunuyor. En büyük hedef termal iyiyleşme yani Watt başına yüksek performans. Apple bu konuda ciddi biçimde ikna olmuş durumda. Pentium M mimarisinin en efektif mimari olmasının da büyük payı var bizce.
  • AMD şu anda tüm 0.09 mikron üretimini Almanya'daki tek fabrikada gerçekleştiriyor ve arzı çok kısıtlı. Aynı zamanda verimide Intel'e göre daha düşük olduğundan maliyeti daha yüksek.Yıl sonuna doğru ikinci fabrikasını devreye sokacağını bile hesaba katsak, Intel'in yer yüzünden bir anda silinmesi dahilinde dahi AMD'nin piyasayı uzunca bir süre doyurabilmesine imkan yok.
  • Dedikodular Apple'ın geçen yıl AMD ile de görüştüğünü ama AMD'nin kısıtlamaları ve bir kaç sebepten dolayı Apple ile ortaklığa pek sıcak bakmadığını söylüyor.

Peki geçiş nasıl gerçekleşecek ? Tabii bir anda olması mümkün olmadığından bize de oldukça mantıklı gözüken bir hareket planı hazırlanmış:

  • İlk Intel'li Apple'lar tam bir yıl sonra gün ışığına çıkacak. Bu süre içinde mevcut PowerPC'lerin gelişimi ve satışı devam edecek.
  • 2007 yılının ortasından itibaren PowerPC mimarili sistemler tamamen terk edilecek tabii geriye dönük olarak destek devam edecek.

Sıra geldi Apple'ın kalbini oluşturan MacOS X işletim sisteminin ne olacağına. WWDC'deki sunumunda Steve Jobs yıllardır iddia edilen ama bir türlü kanıtlamayan önemli bir gerçeği açıkladı: MacOS X'in x86 versiyonu mevcut !

Steve Jobs büyük bir sürprizle 5 yıldır kapalı kapılar ardında "her hangi bir olasılığa karşı !" MacOS x'nin PowerPC yanında x86 mimarisi içinde derlemelerinin bulunduğunu açıkladıktan hemen sonra işletim sisteminin en yeni sürümü 10.4 Tiger'ı toplantı boyunca 2 GB RAM'li Intel Pentium 4 3.6GHz işlemcide çalıştırdığını katılımcılara alkışlarla gösterdi.

İşletim sisteminin 5 yıldır x86 platformu içinde derlendiği ve bugüne kadar her iki platformda da başarıyla çalıştığını da açıklamasına ekledi Steve Jobs.

MacOS X'nin x86 platformu için hazır olması gerçekten geçişi kolaylaştıracak önemli noktalardan birisi. Peki diğer taraf yazılım kısmı ne alemde derseniz Steve Jobs o konuda da geliştiricileri belli ölçüde ferahlatacak mesajlar verdi.

Geçişin 4 ayağı olduğunu söyleyen Jobs, bunları ve bunlara gereken geçiş sürelerini şöyle sıraladı:

  • Widgets, Scripts, Java uygulamaları: Hali hazırda sorunsuz çalışıyorlar - Platform bağımsız
  • Cocoa Uygulamaları - XCode ile geliştirilmiş: Bir kaç küçük değişiklik ve yeniden derleme ile sorunsuz çalışıyorlar, yaklaşık 1-2 günde hazır.
  • Carbon Uygulamaları  - XCode ile geliştirilmiş: Biraz değişiklik ve yeniden derleme ile sorunsuz çalışıyorlar, yaklaşık 1-2 hafta da hazır
  • Carbon Uygulamaları - Metroworks ile geliştirilmiş: Kodu XCode'a taşıma, biraz değişiklik ve yeniden derleme ile sorunsuz çalışıyorlar, XCode'a taşınma süresine bağlı

Listede görüldüğü gibi burada geçişin altın anahtarı Apple'ın uygulama geliştirme ortamı XCode. Mevcut MacOS X yazılımı XCode ile geliştirilmişse onu x86 platformuna port etmek oldukça kolaylaşıyor.

Yeni XCode 2.1 geçişi o kadar kolay hale getirmiş ki kod hazır olduktan sonra derleme aşamasında size aşağıdaki soruyu sorarak işi bitiriyor:

Mactel: Apple, IBM'i bırakıp Intel işlemcileri kullanacak !

Üstte her iki seçenekte seçildiğinde "Universal Binary" adı verilen her iki platform içinde gereken çalıştırılabilir dosyaları barındıran ve uygulamayı çalıştırdığınızda doğru platformunkini seçerek çalıştıran özel bir dosya üretiyor. Yani tek dosya ile iki platform da kapsanmış oluyor.

WWDC'deki sunumda üsttekileri somutlaştırmak için bir de oldukça kompleks bir matematik modelleme yazılımı olan Carbon-XCode uygulaması Mathematica'nın nasıl dakikalar içinde (20 dakikada !) port edildiği gösterildi.Açıkçası dünyanın en karmaşık algoritmalarını barındıran bir matematik modelleme yazılımının 20 dakikada PowerPC'den x86 platformuna port edilebilmesi gerçekten etkileyici.

Üsttekiler kulağa hoş geliyor ama artık geliştirilmeyen ya da port edilemeyecek yazılımların nasıl aktarılacağına dair ip ucu vermiyor.

Apple bunu da düşünmüş ve Rosetta adında bir uygulama ile tamamen transparan biçimde PowerPC emülasyonu bir yazılım hazırlamış. Rosetta çok kompleks olmayan Microsoft Office, Adobe Photoshop gibi yazılımların PowerPC sürümlerini firmanın iddiasına göre %60-80 performansla x86 işlemcide çalıştırabiliyor. Bu bir kısım uygulamayı kurtarırken önemli bir takım kısıtlamalar sebebiyle maalesef önemli bir bölüm uygulama da maalesef işe yaramayacak.

Bütün bunları alt alta topladığımızda Apple'ın geçişi mümkün olduğu kadar az hasarla atlatmak için elinden geleni yaptığını ve mümkün olduğunca çok yazılımı kurtarmaya çalıştığını söyleyebiliriz.

Yazının son kısmında şunlara da değinmeden geçemedim: bu geçiş sadece tek basamaklı pazar payına sahip Apple'ı ve kullanıcılarını etkilemekten öte tüm pazar için domino etkisine sahip olacak önemli bir hareket. Yeni Intel işlemcili Mac'lerin Windows'u çalıştırabileceği (tabii bunun tam tersinin olmayacağı !) tahmin ediliyor ve hatta onaylanıyor, piyasanın en büyük işlemci üreticisi hem karlılığını arttıracak hem de daha fazla hacimde üretim yapacağından maliyetlerini olumlu etkileyecek bir antlaşmaya imza atıyor.

Bunlar ve burada değinemediğiz pek çok önemli nokta Mac dünyası kadar PC dünyasını da ciddi biçimde ilgilendiriyor bu nedenle biz de ilerleyen günlerde bu konuda sizi yeni yazılarla gelişmeler konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim