Anlık Bildirim

Nokia N82; 5 MP kameranın telefonla buluştuğu nokta

N95 ve N95 8 GB modelleriyle cep telefonu pazarınnda önemli atılımlar gerçekleştiren Nokia, bugün N82 modelinin duyurusunu resmi olarak gerçekleştirdi. Cep telefonun konsept resimleri bir kaç ay önce internet ortamına sızdırılmıştı. Ancak resimlerin ve belirtilen teknik özelliklerin gerçek olup olmadığına dair kesin bir kanıt bulunmuyordu. Şimdi Nokia'nIn en güncel modelinin teknik ayrıntılarını yakından inceleyelim.

Günümüzde hızla yaygınlaşan HSDPA (High Speed Downlink Pocket Access) alt yapısını destekleyen telefon geriye dönük olarak EDGE desteği de sunuyor. UMTS'ye göre daha hızlı olan HSDPA, 3 dakikalık bir mp3 dosyasının yaklaşık 20 saniye gibi kısa sürede indirilebilmesine olanak tanıyor. Yabancı ülkelerin kullandığı bu alt yapı hala ülkemizde yer almadığı için ne yazık ki telefonla EDGE hızında internet servisinden yararlanmak durumunda kalıyoruz.

112 x 50.2 x 17.3 mm boyutlarnda ve 114 gram ağırlığında tasarlanan telefonda 2.4 inç boyutunda ve 240x320 piksel çözünürlüğünde TFT ekrana yer verilmiş. Telefonun ekran boyutunun pek çok uygulama için yeterli olduğu söylenebilir. Ekran, 16 milyon rengi görüntüleme kapasitesine sahip. Bu model ile birlikte 16 milyon renk desteğinin cep telefonlarında standart hale gelmeye başladığını göyoruz. Farklı tasarım çizgilerine sahip telefonun tuş takımının benzeri daha önce Nokia N91'de kullanılmıştı. Tuş takımı, ince yapısından dolayı sık sık mesaj yazan bazı kullanıcıları üzebilir. Telefonda navigasyon tuşuna yer verilmiş. Navigasyon tuşunun kullansı önemli bir avantaj teşkil ediyor. Zira navigasyon tuşunun joystick çözümüne göre ileri vadede problem çıkarma olasılığı daha düşük. Telefonun sol kısmında micro USB girişi, hafıza kartı slotu ve şarj girişi; telefonun sağ kısmında iki tane hoparlör, deklanşör tuşu, fotoğraf / video galerisine ulaşmak için kısayol tuşu ve ses tuşları bulunuyor. Telefonun üst kısmına ise açma / kapama tuşu ve 3.5 mm jack girişi eklenmiş. 3.5 mm jack girişi sayesinde cep telefonunda herhangi bir ara kabloya ihtiyaç duymaksızın istediğimiz kulaklığı rahatça kullanabiliyoruz.

Telefonda 100 MB dahili bellek bulunuyor ve telefonun bellek kapasitesi microSD hafıza kartlarıyla arttırılabiliyor. Telefonla birlikte 2 GB'lık hafıza kartı hediye ediliyor. Ancak kutu içeriği operatörden operatöre farklılık gösterebilir.

N95 piyasaya sürüldüğünde öellikle 5 megapiksel çözünürlüğünde kamerasıyla ön plana çıkıyordu. N82 ile birlikte firmalar arasında rekabet iyice kızışacak gibi görünüyor. Telefonda 5 megapiksel çözünürlüğünde, otomatik odaklama desteğine sahip kameraya yer verilmiş. Kamera, gücünü daha önceki pek çok modelde olduğu gibi Carl Zeiss lenslerinden alıyor. Nokia, ilk defa bu modelde dijital kameralarda kullanılan xenon flaşa yer vermiş. Xenon flaş özellikle loş mekanlarda klasik led flaşlara göre çok daha üstün performans sağlıyor. Telefonun ekranının hemen üst kısmında ise 352x288 piksel çözünürlüğünde görüntülü konuşma için kamera bulunuyor. Sony Ericsson K850i ve Apple Iphone gibi telefonlarda dikkat çeken hareket algılayıcısı Nokia tarafından bu modelde de unutulmamış. Örneğin fotoğrafları incelerken telefonu yan konumda tuttuğumuzda fotoğraflar da otomatik olarak yan konumda görüntüleniyor. Telefonu düz olarak tuttuğumuzda ise görüntü yine eski haline dönüyor. Küçük ama keyif verici bir detay...

Telefon, 640x480 piksel çözünürlüğünde saniyede 30 kare hızla MPEG4 formatında video kaydı yapabiliyor. Video ve fotoğraflarımızı telefonda yer alan tv out çıkışıyla televizyon, projektör gibi cihazlarda görüntüleyebiliriz.

Nokia N82, Symbian OS 9.2 işletim sistemini kullanıyor. Bu işletim sistemi telefona yüzlerce farklı uygulama yükleme ve yüksek kişiselleştirme olanakları sağlıyor. MP3, AAC, AAC+, eAAC+ ve WMA gibi ses dosyalarını destekleyen telefonda stereo fm radyo da bulunuyor. Telefona önceden yüklenmiş döküman görüntüleyici yazılımlarla bilgisayarımızdaki belgeleri telefonumuzda rahatça açabiliyoruz.

Bluetooth v2.0 + A2DP ve WI-FI (802.11 b/g) gibi iki önemli bağlantı seçeneğine sahip telefona GPS alıcısı da eklenmiş. Telefon, sık sık seyahate çıkan kullanıcılar için iyi bir arkadaş olacaktır. Telefonda bulunan yazılımda yüz farklı ülkenin haritası yüklü halde bulunuyor. WI-FI özelliği aracılığıyla da her an kablosuz bağlantı noktalarından internete baağanabiliyoruz.

1050 mAH lityum iyon batarya kullanan telefon 225 saate kadar bekleme, 4 saat 20 dakikaya kadar da konuşma süresi sunuyor. Pek çok özellik barındıran telefonda daha yüksek kapasiteli bir batarya kullanılabilirdi. Vergiler hariç 450 euro civarında piyasaya sürülmesi beklenen telefonun ülkemize geliş; tarihi hakkında net bir bilgi olmamasıyla beraber firma 2008'in başında bizlere sürpriz yapabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim