Anlık Bildirim

Nvidia Hybrid (melez) SLI teknolojisi üzerinde çalışıyor

Hemen hemen yaptığımız ilgili tüm haberlerde mobil pazarın cazibesinden ve büyüme potansiyelinden bahsetmeye çalışıyoruz. Zira daha önce de birkaç kere altınız çizdiğimiz üzere özellikle dizüstü satışlarında gelecek yıllar içerisinde ciddi bir artış ve talep patlaması yaşanması beklenirken güvenilir yoklamaları ile tanınan bazı sektör içi araştırma şirketlerinin raporlarına göre, dizüstü bilgisayarlar 2015 yılına kadar masaütü bilgisayarlarımızın yerlerini bile alabileceği ön görülmekte.

Tabi mobil çözümlerin satışlarında artış ve pazarın büyüme potansiyeli teknoloji geliştiren firmalar için de adeta bir çekim ve cazibe merkezi haline geliyor. Grafik dünyasının iki devinden biri olan Nvidia'nın üzerinde çalıştığı Hybrid SLI teknolojisinin (AMD-ATi de benzer mantığa dayanan harici ve entegre grafik işlemcili dizüstü bilgisayar projesinden daha önce bahsetmişti) detayları da belirginleşmeye başladı. Bilindiği gibi dizüstü bilgisayarların belkide en önemli sorunu batarya süreleri. Zira sadece batarya süreleri bile sistemlerin konfigürasyonlarının belirlenmesinde genellikle üzerinde durulan ilk ve en önemli kriter oluyor. Sektörün dev firmalarından biri olan Nvidia'nın ise düşük güç tüketimi ve yüksek performansı hedefleyerek hazırladığı Hybrid SLI teknolojisinin detaylarına gelin birlikte bakalım.

Nvidia'nın Hybrid SLI adını verdiği yeni teknolojisinin iki farklı modu bulunuyor; Power Saving Mode (güç tasarruf modu) ve Max Performance Mode (maksimum performans modu). Tahmin edebileceğiniz üzere bu modlardan biri düşük güç tüketimini diğeriyse maksimum performansı uygulamaya koyuyor. Dizüstü bilgisayarlar için geliştirilen bu teknolojinin kullanılacağı bilgisayarlarda biri entegre bir diğeri ise harici olmak üzere iki ayrı ekran kartı olacak. Kullanıcılar düşük güç tüketimi modunu kullanıma aldığında entegre grafik işlemci, maksimum performans moduna geçişte ise harici ekran kartı tam gücü ile devreye girecek. Nvidia bu teknoloji ile hem ihtiyaç duyulduğunda dizüstü kullanıcılarına en yüksek 3D performansı sunmayı, gereksinim duyulmadığında ise entegre grafik işlemciyi dereye sokarak hem güç tüketimini azaltmayı hemde paralelinde dizüstü bilgisayarın daha az ısınmasını ve dolayısıyla daha düşük fan devir hızı ile çalışmasını sağlayacak.

Nvidia'nın yeni teknolojisi dizüstü bilgisayar kullanıcılarına DirectX 10 destekli GeForce 8000M serisi ekran kartları ile örneğin Intel'in GMA X3000 serisi grafik işlemcilerini bir arada kullanabilme şansı da verecek. Kimi kaynaklara göre, bu teknoloji özellikle "Desktop Replacement" dediğimiz ve taşınabilirlikten ziyade maksimum performansı kullanıcılarına sunmayı hedef alan dizüstü bilgisayalarda ilk olarak uygulanabilir. Zira son derece düşük batarya süresine sahip olan bu bilgisayarlar en azından gereksinim duyulmadığı süreç zarfında entegre grafik işlemciyi devreye sokarak batarya süresinden tasarruf da sağlayabilir. Tabi Nvidia'nın bu noktada nasıl bir yol izleyeceğini ise şu an için bilemiyoruz. Firma yeni teknolojisi ile daha farklı bir strateji de izleyebilir.

Nvidia'nın tepe yöneticisi olan Jen Hsun Huang'ın yaptığı açıklamaya göre, firmanın üzerinde çalıştığı Hybrid SLI teknolojisi bu yılın sonuna doğru hazır olması beklenirken bu teknolojiyi biz büyük bir ihtimalle gelecek yılın başında görebileceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim