Anlık Bildirim

Nvidia'dan yeni grafik işlemciler; GeForce 8800M GTS ve 8800M GTX

Gelişen teknolojiye paralel olarak değişen yaşam koşulları insanların alışkanlıklarında da ciddi farklılıklar yaratıyor. Yapılan bazı araştırmalara göre, özellikle gelişmiş dünya ülkelerinde - ki bunlara endüstriyel anlamda kendi içlerinde birbirleri ile yarışan G8 ülkelerini örnek verebiliriz - insanların diğer pek çok şeyde olduğu gibi bilgisayar kullanımı konusunda da alışkanlıklarının değişmeye başladığını gösteriyor. Özellikle Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, insanlar bir yere sabit kalarak bilgisayar kullanmak ve internete bağlanmaktan öte sürekli online kalabilme ve gittikleri heryerde günlük işlerini halledebilme peşindeler. Tabi buna parlel olarak global anlamda dizüstü bilgisayar ve çok daha ötesinde cep bilgisayarları ve akıllı cep telefonlarının satışlarında yaşanan patlamanın temel sebebi de kimi uzmanlara göre bu şekilde açıklanabilir. Dizüstü bilgisayar satışlarında yaşanan patlama ve her sene satış rakamlarının ciddi şekilde artması mobil dünyada firmaların geleceğe bakışını da değiştiriyor. Dizüstü bilgisayar satışları sürekli artma eğilimine girip artış oranı açısından masaüstü bilgisayarları bile geride bırakınca doğal olarak insanların beklentileri de artıyor ve bu noktada "oyun oynama" isteği de gündeme geliyor. Son yıllara kadar açıkçası dizüstü bilgisayar ve oyun kavramlarını pek sık birarada göremiyorduk fakat grafik endüstrisinin atılımları ve ortaya konan yeni grafik işlemciler mobil oyun dünyasının da çehresini değiştirecek gibi gözüküyor. Zira Nvidia yeni ve en güçlü mobil grafik işlemcileri GeForce 8800M GTS ve 8800M GTX'i duyurdu.

Nvidia'dan yeni grafik işlemciler; GeForce 8800M GTS ve 8800M GTX

Bundan bir süre önce DirectX 10 destekli ilk mobil grafik işlemcilerini GeForce 8400M ve 8600M serisi ile endüstrinin beğenisine sunan Nvidia, anlaşılan 3B dünyasında vites yükseltmeye hazırlanıyor. Nvidia'nın hazırladığı ve firmanın 65nm üretim teknolojisini esas alan G92 gpu'su üzerine kurguladığı performans odaklı yeni mobil grafik işlemcileri ile olan GeForce 8800M GTS ve GeForce 8800M GTX'in detaylarına gelin birlikte bakalım. İlk olarak GeForce 8800M GTX'i mercek altına aldığımızde yeni mobil grafik işlemci üzerinde 96 adet paralel işlem birimi olduğunu görüyoruz ki bu mobil bir gpu için son derece iddialı bir rakam. 256- bit bellek veri yolu ile gelen gpu'nun saat hızlarına baktığımızda, gpu frekansının 500MHz, belleklerin efektif olarak 1600MHz ve shader ünitelerinin ise 1250MHz'de çalıştığını görmekteyiz. 512MB GDDR3 bellek ile donatılan yeni mobil grafik çözümü GeForce 8800M GTX, ilk etapta "Desktop Replacement" olarak da nitelendirilen mobilize olmaktan da öte masaüstü bilgisayarların performansını taşınabilir bir platformda sunma iddiasında olan performans odaklı dizüstü bilgisayarlarda kullanılacak gibi gözüküyor. Nvidia'nın dizüstü bilgisayar dünyasına bir diğer armağını ise GeForce 8800M GTS oluyor. Bu grafik işlemci sahip olduğu paralel işlem biriminin sayısı ile 8800M GTX'den ayrıılıyor. Zira GTX modelinin sahip olduğu 96 adet paralel işlem birimi yerine 64 adet paralel işlem birimine sahip olan 8800M GTS, diğer kimliksel özellikleri itibariyle GeForce 8800M GTX ile son derece benzer bir yapıda.

Nvidia'dan yeni grafik işlemciler; GeForce 8800M GTS ve 8800M GTX

Nvidia'dan yeni grafik işlemciler; GeForce 8800M GTS ve 8800M GTX

Bazı performans sonuçları

DirectX 10 destekli yeni mobil grafik işlemciler ayrıca donanımsal video hızlandırma teknolojisi olan VP2 motoruna da sahip olacaklar ki bu sayede yüksek çözünürlüklü videolara yönelik tam destek sağlanacak ve dizüstü bilgisayarlar da da en azından kağıt üzerinde 2560 x 1600 çözünürlüğünde yüksek çözünürlüklü video oynatabilmek mümkün olacak. Teori de diyoruz çünkü 2560 x 1600 çözünürlüğü şu an dizüstü bilgisayarların çok önemli bir kısmının malesef ulaşamadığı bir değer. Tüm bu özelliklere ek olarak yeni mobil grafik işlemciler SLI desteğine de sahipler ki bu sayede çift GeForce 8800M GTX ile muazzam bir 3B gücünü taşınabilir bilgisayarınız üzerinde toplayabilmeniz de mümkün olacak. Nvidia'nın yeni mobil grafik işlemcilerinin çok kısa bir süre içerisinde yaygınlaşması beklenirken yeni grafik çözümlerini ik etapta yüksek performanslı ve paralelinde yüksek maliyetli "extreme" bilgisayar yapan üreticilerin kullanması bekleniyor. Bu arada Nvidia'nın bu hamlelerine karşı AMD-ATi'nin 55nm üretim teknolojisine sahip RV670 gpu'sunun mobil varyasyonları üzerinde çalıştığını da ifade edelim.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim