Anlık Bildirim

Pandemi döneminde e-atık azaldı ama teknolojiye erişimdeki eşitsizlik büyüyor

Birleşmiş Milletler'den birkaç kurumun yayınladığı rapora göre pandemi döneminde insanların daha teknolojik cihaz almasından ötürü e-atık azalmış. Ancak teknolojiye erişimdeki eşitsizlik artıyor.

Pandemi döneminde e-atık azaldı ama teknolojiye erişimdeki eşitsizlik büyüyor

Artık pandemi döneminde oyun oynamak veya yayın yapmak ve rahatlamak için evde kalmanın dünyanın birincil sorunu olduğu söylenebilir. Pandeminin başlarında Birleşmiş Milletler (BM) Üniversitesi ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan ve elektronik satışlarında ve ilgili e-atıklardaki düşüşlerin nerede gerçekleştiğine dair bir rapor yayınlandı. 

Raporda 2020'nin ilk birkaç çeyreğinde elektronik tüketimine bakıldı ve ardından araştırmacılar bunu gelecekteki e-atıkları tahmin etmek için kullandı. Dünya çapında pandemi olmadan "her zamanki gibi iş" senaryosuna kıyasla 4,9 milyon metrik ton daha az e-atık üretilmiş olacağı tahmin ediliyor. Ancak araştırmacılar bu düşüşün dünya genelinde eşitsiz olduğunu saptadılar. Elektronik satışlarının daha zengin ülkelerdeki %5 düşüşüne kıyasla daha yoksul ülkelerde %30 civarında düşüş olduğu düşünülüyor. 

Raporun yazarlarından Ruediger Kuehr yaptığı açıklamada bu durumu dijital uçurum diye tarif ediyor. Yani dünyanın zengin kısmı teknolojik aletlere yoksul kısımdan her geçen gün daha fazla erişebilecek. Rapora göre ilerleyen günlerde Kuzey Afrika, Batı Asya ve Orta Asya'daki ülkeler en çok etkilenenler olacak. 

E-atık meselesine dönersek, bu atıklar daha fazla teknolojik alet satın almayla olacaktır. E-atıkta azalmanın yoluyla daha uzun ömürlü cihazlara sahip olmak olabilir şimdilik. Ancak teknolojinin ivmesi buna pek de izin vermiyor. Bugün alacağımız cihazın üst modeli yarın vitrinlerde.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim