Anlık Bildirim

Pentium 4'ü destekleyen chipsetler ve özellikleri

Eğer yakın zamanda bir Intel sistem toplamayı düşünüyorsanız yukarıdaki tablo işinize oldukça yarayacaktır. Tabloya bakarak yapabileceğim öneriler:

  • Paranızın karşılığını tam olarak alabilmeniz için acele etmemelisiniz. Zira seçiminiz DDR 333 bellekler sayesinde daha yüksek bant genişliği (2.7 GB/s) sunan yeni i845PE veya GE olmalı. Bu chipsetleri taşıyan kartlar bir ay içerisinde bulunabilir olacaklar. Üstelik bu kartları sorunsuz bir biçimde gelecekte alacağınız Hyper Threading destekli 3.06 GHz ve üstü Pentium 4'ler ile de kullanabilirsiniz. (Bunun için alacağınız kartın işlemciye güç sağlayan devresinin Pulse Width Modulation'ı 4 fazlı ve 70W olmalı )
  • Eğer Intel chipsetler yerine alternatif bir şeyler arıyorsanız SIS 648 daha mantıklı bir seçim gibi gözüküyor. Ama bu chipsetinde iki önemli dezavantajı var: Hyper Threading desteği şu anda yok (bunun için SIS 648'in modifiye edilmiş bir versiyonu çıkartılacak) ve bu chipseti taşıyan bazı anakartlarda AGP 8X ile ilgili problemler olduğu söyleniyor (Gerçi bu BIOS güncellemesiyle çözülebilen bir durum). Öte yandan bu chipset kaliteli markaların anakartlarında yer aldığında performans ve stabilite bakımından oldukça iyi. DDR 333 ile kullanıldığında i845PE ve GE'lerle hemen hemen aynı performansı veriyor. Bu chipsetin bir artısı her ne kadar SIS resmi olarak DDR 400 bellekleri desteklemediğini açıklamış olsa da örneğin kaliteli Corsair DDR 400 bellekler ile çalıştırma şansınızın olması.
  • VIA'ya gelince ise ilk olarak şunu söylemekte fayda var: Bu firmanın Pentium 4 chipsetler üretmek için lisansı yok. Yani bir anlamda kaçak güreşiyor. SIS ile aynı şekilde DDR 333 ve gayri resmi resmi DDR 400 desteği olmasına rağmen genelde onun kadar iyi bir performansa sahip değil. Bu chipseti taşıyan anakartların AGP 8X desteğinin diğerlerine göre daha iyi ve sorunsuz olduğu söyleniyor.
  • Son olarak üst uçta yer alan RDRAM'li i850e'yi ele alırsak, bu platformu bazı sınırlı uygulamalar hariç bugün için tavsiye etmek imkansız. Bunun iki sebebi var: Her ne kadar RDRAM'lerin fiyatında bir gerileme yaşandıysa da hala daha pahalılar ve Intel'in gelecek planlarında yani yol haritalarında RDRAM'li sistemler şu an için yer almıyor. Gerçi günün birinde fiziksel bazı zorunluluklar yüzünden seri veri taşıma ve işleme yapan bu platforma geçilecek ama sanırım bunun için daha ekonomik olan DDR'ların yaşam döngülerini tamamlamaları gerekiyor. Bu da oldukça uzun bir zaman alacak gibi.

Her türlü eleştiri, görüş ve sorularınız için: infoman@donanimhaber.com

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim