Anlık Bildirim

Radeon 9600 XT ile GeForce FX 5700 karşı karşıya...

0.13 mikron mucizesi termal diyotlarla süslü kendi kafasına göre OC yapan yeni Radeon 9600 XT resmi olarak tanıtıldıktan sonra testler peşi sıra yayınlandı ve eminim bir çoğunuz da bunlara göz atmıştır.

Bizim buraya taşıdığımız test ise diğerlerinden biraz daha farklı zira karşılaştırmalı testte bizce daha anlamlı olarak rakip Nvidia'nın orta segmentdeki yeni ürünü NV36-GeForce FX 5700 kullanılmış.

Hexus.net'in yaptığı testin sonuçlarına geçmeden önce Catalyst 3.8 ve Radeon 9600 XT hakkında bazı önemli noktaları gözden geçirelim.

Önce donanım; 9600 XT (RV360) mimari olarak 9600Pro (RV350) ile tamamen aynı: 4 Pixel Hattı, 128 bit bellek genişliği ve 1 TMU.

Farkı 400 MHz'den 500 MHz'e arttırılmış çekirdek hızı ve GPU paketinde 1 adet termal diyot ihtiva etmesi.

İşin yazılım ayağı yani Catalyst 3.8 ATI'nin en önemli yazılım atağımız diye tanımladığı sürücü setinin yeni versiyonu ve önceki sürümlere göre 2 yenilik içeriyor. İlki OverDrive diğeri ise stabilite. Pek çok kişi burada performanstan neden bahsetmiyorsun diyebilir ama bir önceki sürüme göre kazanılan fark edilebilir bir artış yok.

OverDrive ATI'nin kızışan rekabet sonucunda OC olayını kullanıcıların elinden daha güvenli olur kanaatiyle kendi sürücüsün kontrolü altına aldığı bir mekanizma. 9600 XT ve 9800 XT üzerinde bulunan sıcaklığı ölçen termal diyotlardan aldığı değere bakarak hiç bir zaman kartın standart GPU ve Bellek hızlarının altına düşmeden mümkün olduğunca saat değerlerini güvenli sınırlar içinde yükselterek çalışıyor. Yani GPU ne kadar iyi soğutuluyorsa o kadar çok OC olacak.

Kulağa oldukça hoş gelen OverDrive kanımca bir kaç dezavantaj ya da daha doğrusu dikkat edilmesi gereken noktaya sahip:

- Benchmarklar sırasında açık tutulması sorun olabilir (Değişken OC)
- En önemlisi ise uzun oyun seansları sırasında gitgide düşen bir performansı eğrisi oluşturabilir (Isınan ekran kartı başlangıçta ayarladığı OC'lu değeri ısı arttıkça geriye çekecektir)

Olumsuz yanları irdeledikten sonra olumlu bir şeyler de söylemek gerekli: Kartın OC potansiyeli artık çok daha fazla soğutma sisteminin kalitesine bağlı olduğundan firmalar buna daha çok özen göstermek zorunda kalacaklar.

Test sonuçlarına geçmeden önce bir önemli not daha: Catalyst 3.8'de her ne kadar OverDrive için destek olsa da bu 9600XT'ler için açılmamış durumda, bunun için 3.9'u beklemek gerekiyor.

İşte sonuçlar. Hexus.net'in yaptığı incelemeden önemli olduğuna inandığım bir kaçını aldım, diğerlerini aşağıdaki linki kullanarak sitelerinde bulabilirsiniz.

Futuremark testlerinde FX 5700'ün açık bir üstünlüğü görülüyor; bu noktada FX 5700 ile Det. 52.16 WHQL kullanıldığını belirtmekte fayda var. Diğer testlerden Quake 3'te Nvidia yeni 9600XT'yi geçerken Serious Sam 2'de ise 2 kartta birbirine yakın sonuçlar almış. UT2003'te FX 5700 yeniden üstünlük sağlarken DirectX 9 benchmarkı olan Aquamark 3'te ise ATI Radeon 9600 XT ipi önde göğüsleyen taraf olmuş.

Açıkçası haberin bu kısmında son bir yorum yapmak gerekiyor ama bence yukarıdaki testlerle ne Nvidia iyi iş yapmış demek için erken ne de ATI'nin çorbayı  ısıtıp ısıtıp piyasaya sürdüğünü.

Unutmadan, bu yazı ve diğer yazılar hakkında yorumlarınızı yazının sağ alt kısmındaki linke tıklayarak yazabilirsiniz : )

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim