Açık erişimli Heritage Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre sahtekarlıkları tespit etmek için 16. yüzyıl ve 20. yüzyıl arasında İngiltere'de yasal belgeler için koyun postu belgeler tercih edilmiş olabilir.
Britanya'da 16. yüzyılın sonlarında tapular gibi yasal belgeler için hayvan derisinden yapılmış parşömenler kullanılıyordu. Ancak araştırmacılar hangi hayvanın derisinden parşömen yapıldığını bilmiyorlardı. İngiltere'deki Exeter, York ve Cambridge Üniversiteleri'ndeki araştırmacılar yaptıkları incelemeler neticesinde 16. yüzyıl ve 20 yüzyıl arasındaki bilinen 477 belgenin birçoğunun koyun postu üzerine yazılmış olduğunu tespit ettiler.
Exeter Üniversitesi'nden baş yazar Sean Doherty, daha önce yasal olmayan belgelerin çeşitli derilerin üzerine yazıldığını gördüklerinden, yasal belgelerin yalnızca koyun derisi üzerine yazılmış olmasının onları şaşırttığını söylüyor. Eğer böyle bir uygulama yapılmışsa bunun farklı bir nedeni olmalı.
Araştırmacılar koyunların İngiltere'de o dönemde keçi ve buzağılara göre daha düşük maliyetli olduklarını ifade ediyorlar. Öte yandan Doherty'nin aktardığına göre bazı pasajlarda koyun postunun yasal belgelerdeki değişiklikleri belirlemek veya tespit etmek için de daha uygun olduğu belirtilmiş. Araştırmacılara göre koyun postundaki yüksek yağ oranı sahtekarlığı tespit etmeyi kolaylaştırmış olabilir.
Sean Doherty'e göre parşömen yapımı sırasında yağın alınması, koyun postlarının içindeki katmanların diğer hayvanların derisindeki katmanlara göre daha kolay ayrılmasına neden olabilir. İmzaladıktan sonra belgelerde hileli değişiklikler yapmak için orijinal metnin kazınması gerekir. Bu da koyun derisi parşömen içindeki katmanların ayrılmasına ve belge üzerinde görünür bir iz bırakmasına neden olarak sahtekarlığın kolayca tespit edilmesine neden olabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.