Anlık Bildirim

Şaşırtan sonuçlar: Yeni Celeron D'ler Athlon XP'leri yakalıyor veya geride bırakıyor...

Geçen günlerde yine Celeron'larla ilgili bir yazı yazmış ve bol miktarda yorum almıştık. Koyu Intel'ciler bile uzun zamandır Celeron serisinin fiyat/performans açısından ciddi biçimde geride kaldığını rahatlıkla söyleyebiliyorlardı.

Özellikle son bir kaç yıldır rakip AMD'ye kaptırılan müşterilerin en büyük sebeplerinden biri uygun fiyatlı bir alternatif sunamamasıydı Intel'in.

Şimdiyse hiç beklenmedik bir anda değişim rüzgarları esmeye başladı.

Yeni Prescott çekirdeği Pentium 4'e pek uğurlu gelmese de (şimdilik) yeni nesil Celeron'lar onun sayesinde prestijlerini geri kazanabilecek gibi gözüküyor.

Bunun en önemli kanıtı da Anandtech'in yeni Celeron 325 (2.53 GHz), Celeron 330 (2.66GHz) ve Celeron 335 (2.8GHz) yaptığı testler.

533 FSB, 16kb L1 önbellek, SSE3, 90 nm üretim gibi yenilikleri barındıran Celeron D'ler yaşlanmaya yüz tutmuş rakip Athlon XP'lere meydan okuyup onları geçmeyi başarmışlar.

Özellikle Celeron 335, AMD'lerin en önemli kozu olan oyun performansında bile rakip Athlon XP 2600+'ı geçebiliyor.

Ofis ve iş yazılımları da devreye girdiğinde genel olarak yeni Celeron D'ler en kötü ihtimalle Athlon XP'ler ile başa baş bir performans sergilemeyi başarıyor ve bu sonuçlarla büyük sürpriz yapıyor.

Ama Celeron'ların AMD'lere karşı bir kozu daha var yükselen performansları haricinde o da yeni chipsetler ile gelen pek çok önemli teknolojik gelişme ki sırf yüksek kaliteli entegre 7.1 kanal 192Khz/24 bit ses bile marketin uygun fiyatlı alıcıları için iyi bir seçim sebebi olabilir.

Toplam satın alma maliyetlerinin Asrock, ECS, vb. anakart üreticileri (bu firmalar 40-50$ aralığında anakartlar üretiyor) ile Intel lehine iyice azaldığı şu günlerde AMD'de makyajlı Athlon XP'ler Sempron'lar ile pazarını korumak istiyor.

Eğer Intel en pahalısı (Celeron 335 - 2.8 GHz) 117$ olan Celeron D'lerin fiyatlarını biraz daha düşürürse özelikle gelişmekte olan ülkelerdeki pazar payını bir miktar daha arttırabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim