Anlık Bildirim

Sony bastırıyor: Yeni Blue-Ray kafaları BD/DVD/CD okuyup yazabiliyor

Toshiba'nın DVD Forumu HD-DVD'ye ikna etmesinden sonra (ki bunun ilginç bir hikayesi var), Sony yeni optik formatı Blue-Ray'le ilgili yenilik üzerine yenilik getiriyor.

İlk önemli atakla sadece yazılabilir/tekrar-yazılabilir olan Blue-Ray'in salt okunur versiyonunu (BD-ROM) tanıtıp bu önemli eksikliği gideren Sony, şimdi de Blue-Ray'in geriye dönük uyumluluğu konusunda çok önemli bir adım attı.

Geliştirilen yeni bir kafa (pick up head) sayesinde Blue-Ray yazıcıları mevcut boş DVD ve CD medyalara da yazıp okuyabilecek. Adından da anlaşıldığı gibi Blue-Ray daha sık veri girişine izin veren düşük dalga boylu mavi lazer kullanıyor. DVD ve CD'ler ise farklı dalga boylarındaki kırmızı lazerlerle çalışıyor (bkz. üstteki resim).

Sony bastırıyor: Yeni Blue-Ray kafaları BD/DVD/CD okuyup yazabiliyor

İşte Sony bunu gerçekleştirebilmek için aynı kafa üzerinde 3 farklı dalga boyunda lazer kaynağını bir araya getirmiş. Üstte solda 3'ü bir arada yeni kafayı görüyorsunuz sağda ise üstte geleneksel DVD/CD kafası altında ise sadece Blue-Ray kafası var.

Yukarıdaki şema yeni diyotu ve sistemin işleyişini oldukça güzel açıklıyor.

Sony henüz prototip halindeki bu yeni kafayı 2 yıl içerisinde ticari ürünlere entegre etmeyi planlıyor. Bu yeni kafa sayesinde mevcut CD ve DVD'lerimizi elden çıkarıp çöpe atmaya gerek kalmadan yüksek kapasiteli BD'lerimizle birlikte kardeş kardeş : ) kullanabileceğiz.

Yeri gelmişken Blue-Ray formatını destekleyen firmaları da yazının sonuna ekleyelim ki kullanıcılar bu formatın ne kadar güçlü destekçileri olduğunu görsünler (daha başka firmalarında katılımı bekleniyor):

-- Dell Inc.
-- Hewlett Packard
-- Hitachi, Ltd.
-- LG Electronics Inc.
-- Mitsubishi Electric Corporation
-- Panasonic (Matsushita Electric)
-- Pioneer Corporation
-- Royal Philips Electronics
-- Samsung Electronics Co., Ltd
-- Sharp Corporation
-- Sony Corporation
-- TDK Corporation
-- Thomson

-- http://www.blu-raydisc-official.org/

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim