Anlık Bildirim

Sony PlayStation 3, MacOS X Tiger'ı çalıştırabilecekmi?

Geçtiğimiz günlerde Sony'nin Ingiltere'deki resmi Internet sitesi olan www.sony.com.uk'da firmanın çıkartacağı yeni nesil oyun konsolu PlayStation 3'ün özellikleri hakkında yazılan bir yazıda yer alan "The integrated Cell processor will be able to support a variety of operating systems (such as Linux or Apple's Tiger)" ibaresi Internet'de PlayStation 3'ün Mac OS X Tiger'ı çalıştırabileceği dedikodularının ortaya atılmasına neden oldu.

PlayStation 3'ün içerisinde bulunacak olan Cell işlemcisinin değişik türdeki işletim sistemleri ile çalışabileceğinin belirtildiği yazıda, Linux gibi daha sonradan işlemciye ve donanıma özelleştirilebilecek bir işletim sistemi yanında Apple'ın Mac OS Tiger X'ininde parantez içinde örnek olarak verilmiş olması dedikoduların kaynağını oluşturuyor.

Bilindiği üzere Apple'ın Macintosh larında kullandığı PowerPC işlemciler IBM tarafından tasarlanıp üretilmekteler. Cell, her ne kadar Sony, Toshiba ve IBM'in ortak geliştirdiği bir teknoloji olsa da temelinde IBM'in PowerPC işlemci mimarisi yatmakta. Mac OS X Tiger'ın, Cell ile sorunsuz bir şekilde çalışacağı fikri buradan gelmekte. Firma her ne kadar yeni nesil Macintosh larda Intel bazlı işlemciler kullanacağını açıklasada Mac OS X Tiger PowerPC tabanlı işlemcili Macintoshlarda çalışmakta.

Sony'nin PlayStation 3 ile birlikte sabit disk vermiyeceği fakat kullanıcılara 80GB ve 120GB lık kapasitelerde genişleme imkanı sunacağı daha önceden netleşen ayrıntılar arasında. Bunun yanında Sony'nin sabit disklerle beraber kullanıcılara birde işletim sistemi sunması bekleniyor. Bir çok kişi bu işletim sisteminin Cell için uygun hale getirilmiş bir Linux sürümü olacağını tahmin etmekte fakat resmi sitede geçen yazıda Linux'un yanında Mac OS X Tiger'dan da söz edilmesi ve Sony'nin sabit disklerde yüklü olarak gelecek işletim sistemi hakkında resmi bir açıklama yapmaması bu dedikoduları körükleyen etkenler arasında.

Apple tarafından konu ile ilgili bir açıklama gelmemiş durumda fakat firmanın, Sony ile bu tip bir ortaklığa giderek olası ortaklıktan, konsollara çıkacak oyunların, kendi işletim sistemi olan Mac OS X Tiger ile uyumlu versiyonlarınında üretilmesini sağlamak gibi oldukça büyük kazancı olabilir. Firma bu şekilde Intel platformuna geçerken PowerPC tabanlı bir platformda da kazanç sağlamaya devam edebilir. Aslında düşünüldüğünde mantığa uygun gelsede şu an için bu tip bir konu oldukça uzak görünmekte ne Sony tarafından nede Apple tarafından bu konuya işaret eden hiçbir açıklama yapılmamış durumda.

Firmanın eğer bu tip bir olasılığın gerçek olması halinde hem MacOS X Tiger'ı çalıştıran hemde oyun konsolu görevini gören yeni ve daha pahalı bir cihazıda piyasaya sürmesi olası çünkü bilindiği üzere konsol satışlarından sürekli zarar eden Sony, oyun lisans ücretleri ile bunu dengeleyerek kar elde etmekte. Direk konsola işletim sistemi özelliği eklemek yerine daha pahalı bir ürün piyasaya sürmeside olasılıklar dahilinde.

Ufak bir yazıdan çıkan bunca dedikoduları ve teorileri bir kenara bırakıp eğer bu tip bir olay gerçekleşir ve Mac OS X Tiger gibi gelişmiş bir işletim sistemi Sony PlayStation 3 de kullanılabilir olursa neler olur? Biraz da bunu hayal edelim ;

Sony'nin CEO'su Ken Kutaragi tarafından söylenen ve Microsoft Xbox 360'ı Windows işletim sistemini çalıştırabilir bir halde dizayn edecek ve buna 'oyun makinası' diyecekmiş, biz ise konsolumuzu bir çok işletim sistemini aynı anda çalıştırabilecek şekilde dizayn edip buna 'süper bilgisayar' diyeceğiz sözü gerçekleşmiş olacak ve kullanıcılar bir oyun konsolundan çok daha fazlasına sahip olacaklar.

Ofis programları, video/ses işleme, Internet de gezme bir bilgisayar ile ne yapılabiliyorsa PlayStation 3 ilede bunları yapmak mümkün olacak ki bir çok kullanıcı PC'lerini zaten bunlardan fazlasını yapmak için kullanmamakta. Ayrıca video ve ses işleme gibi oldukça fazla işlem gücü gerektiren uygulamalarda Cell gibi karmaşık ve güçlü bir işlemciden faydalanma olanağıda doğacak.

Internet ve Oyun için kullandığımız büyük, gürültücü ve her sene geliştirilmeye ihtiyaç duyan PC'lerimizi oldukça kaliteli grafiklerde oyunlar sunan, her yeni oyunda ek bir donanıma ihtiyacı olmayan ve aynı performansı sunan, küçük, kibar görünüşlü, sessiz konsollarla değiştirme fırsatımız olacak.

Bir çok kullanıcı bu gibi bir durumda son model bir ekran kartı parasına alabilecekleri bir konsola kesinlikle sahip olmak isteyeceklerdir ki o zaman PC satan bir çok merkezde PlayStation 3 için özel bölümler görmek olasılıklar arasına girecektir. Hayali bile ne kadar güzel değilmi? Tabi ki bunların hepsi basit bir parantez içindeki yazıdan üretilmiş bir dedikodunun ardındaki fantazilerden öte değiller ama böyle bir şeyin çok ufak bir ihtimallede olsa olasılıklar arasına girmesi oldukça heyecan verici.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim