Anlık Bildirim

Tek diskte hem CD katmanı hemde DVD katmanı geliyor: DualDisc, SACD ise DVD-Audio'yu

Böylece artık müzik üreticileri albümleri iki ayrı formattıda aynı anda destekleyen tek bir revizyon sunabilecekler. Kısaca eğer CD-Rom'lu bir müzik setine takarsanız CD kalitesinde müzik dinleyebilecekken, DVD-Rom'a sahip bir müzik sistemi ile DVD-Audio kalitesinde ses alabileceksiniz. İçindeki teknoloji ise diskin bir yüzeyinde DVD diğer yüzeyinde CD formatının olması.

Bu yeni DualDisc adlı formatın CD-Audio (16-bit, 44 Khz) formatından DVD-Audio (2 kanal, 24-bit, 192 Khz veya 5.1 (6 kanal), 24-bit 96 Khz) formatına geçişi rahatlatacağı düşünülüyor. Bundan önce DVD-A formatında albüm satan firmalar bir yandan da kutu içersinde CD-Audio veriyorlardı ancak bu iki farklı medyanın iki yerde aynı anda çalınabileceği düşüncesi ile pek tercih görmüyordu.

DVD-Forum'un bu formatı kesinleştirmesinden sonra ünlü dağıtıcılar Sony Music, EMI, Bertelsmann Music Group, Warner Music Group ve Universal formatı bu yönde albümler çıkartarak destekleyeceklerini bildirdiler. Piyasada olan DVD-Audio Player firmaları ise şöyle Panasonic, Kenwood, JVC, Toshiba Onkyo ve Denon.

Şu an bulunabilen en ucuz DVD-Audio çalıcısı 100$'a Panasonic'in Pioneer DV-578A-S modeli. Ama 5 diski aynı anda barındırabilen model sadece 130$. . SACD çalıcılarda oldukça ucuz. 150$ civarına Sony'nin 5 Disk kapasiteli DVP-NC875 modelini alabiliyorsunuz. Toshiba'nın gelecek modelleri ise iki formatı birden desteklerken fiyatlarıda çok makul. Tek disk kapasiteli SD-4960 179$ iken 5 disk kapasiteli SD-6915 249$'dan satılacak. Yalnız iki formatında da daha taşınabilir modelleri daha çıkmadı.

Not olarak belirtmeden geçmeyelim bu aslında DVD Forum'un SACD (Super Audio Compact Disc) formatına cevab olarak da düşünülebilir. SACD destekcileri ise CD-Audio'nun sahipleri Sony ve Phlips. SACD Hibrid özelliği ile başladığından büyük bir avantaj elde etmiş durumda. Özellikle geçen mayıs ayında yapılan basın açıklamasında SACD'nin gelişimin müthiş olduğunun ve belki de geleceğin formatı olacağı düşünülebilir.

SACD şu anda 2000 albüm satışta ve her ay buna 100 tane yeni albüm eklenmekte. Geçen sene 1.3 Milyon adet satıldı ki bu DVD-Audio'nın 3 katından fazla (0.4 milyon). Toplam 26 farklı üretici 128 farklı SACD çalabilen cihazı satışa sunmuş durumda. Philps yetkililerinin açıklamaları ise çok yakında satılan her Ev Sineması Sisteminlerinde SACD desteğinin olacak olması.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim