Anlık Bildirim

Thermalright XP-90 ve XP-90C karşı karşıya

Soğutucu dünyasına yakın olanlar başarılı Thermalright XP-90'ı hemen hatırlayacaktır.
Bilmeyenler için XP-90, Soket 478/754/939/940 Intel/AMD işlemciler ile uyumlu 360gr ağırlığa sahip işlemci ile temas ettiği nokta haricinde (bu bölüm bakır) alüminyum olan ve heat pipe yani ısı iletim borularına sahip oldukça başarılı bir soğutucu.

116mm x 96mm x 96mm ölçüleriyle pek de küçük olmayan heatsinkin hafif olmasını sağlayan alüminyum gövdesi.

Kısa bir süre önce ise XP-90'a bir kardeş daha doğrusu ağabey geldi: XP-90C. XP-90C'yi öncülünden farklı kılan tüm gövdesinin saf bakırdan olması. Bu özellikle Thermalright'ın bir nesil önceki modellerinde bakır malzemeyle ne kadar iyi iş çıkardığını bilenler için oldukça iyi bir haber. Tabii bakırın kullanımı ölçülerde değişiklik getirmiş: Yükseklik 96mm'den 75mm'ye gerilemiş ve en önemlisi ağırlık 360gr'dan 690gr'a yükselmiş.

Yükselen ağırlık tabii ki anakarta daha doğrusu işlemci soketinin bulunduğu bölüme daha fazla yük binmesine neden oluyor.

Peki alüminyum yerine bakır kullanılması XP-90'nın performansını nasıl etkiledi ? Bunun cevabını NGOHQ sitesinin yaptığı incelemede buluyoruz.



Testte kullanılan fan XP-90'nın kutusundan çıkan 92mm Panaflo (FBL09A12M). AMD A64 3000+ işlemciyle yapılan testte tam yük altında iki kardeş arasındaki fark 2 dereceyi geçmiyor. Bu sitenin testinin sağlamasını yapmak amacıyla dilerseniz bir de SystemCooling.com sitesinin yaptığı başka bir incelemenin sonuçlarına göz atalım:

tabloinfosystemcooling.jpg, 21 kB


Fark burada da 2 dereceyi geçmiyor; üstelik burada kullanılan işlemci Intel 540 Prescott (3.8 GHz). Yani platform farkı olmaksızın (maruz kalınan ısıl stres farklı olmasına rağmen) aradaki fark tam yük altındayken kesinlikle 2 dereceyi geçmiyor.

Açıkcası bu kulllanıcılar açısından oldukça iyi bir haber zira alüminyum malzeme kullanılan XP-90 daha uygun fiyata sahip ve ağırlığı daha düşük. Thermalright'ın kendi sitesindeki resmi fiyatlara göre paket içeriği olmayan XP-90 39.95$'dan satılırken XP-90C ise yine beraberinde hiç bir şey gelmeden 59.95$'den satılıyor. Türkiye'ye Thermalright'ı Dijitalcenter getiriyor ama XP-90C şu anda satışta yok. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim