Anlık Bildirim

Toshiba'dan Nükleer Pil! Tek bir pille 25.000 eve 5 yıl kesintisiz enerji!

Ülkemizde nükleer santral kurulsun mu kurulmasın mı diye yoğun tartışmalar yaşana dursun Japon'yada nükleer enerji konusunda enteresan gelişmeler yaşanıyor. Küçük ama akıllı dostlarımız gelecekte yaşanması muhtemel enerji savaşlarının bile önüne geçebilecek basit ve etkili bir enerji kaynağı geliştirme yolunda emin adımlarla ilerliyorlar.

Bir çoğunuzun aklına hemen hayalleri süsleyen soğuk füzyon gerçek mi oldu acaba şeklinde bir soru gelmiş olabilir fakat olay bu kadar çevreci değil. Ülkemizde daha çok dizüstü bilgisayarları ve LCD TV leriyle tanıdığımız Japon üretici Toshiba, 40 yıl boyunca küçük bir yerleşim birimine enerji sağlayabilecek güçte nükleer pil geliştirmiş durumda.

Önümüzdeki sene ilk denemelerine Japonya'da başlanması planlanan 200kw/saat güç üretme kapasitesine sahip mini nükleer reaktör, eğer Amerikan Nükleer Enerji kurumundan da gerekli onayları alırsa 2009'da başta Amerika olmak üzere genel kullanıma sunulacak. Böylece enerji götürmenin zor olduğu adalar, engebeli araziye kurulu kasabalar gibi yerleşim birimlerine KW/saati 0.05$'dan enerji sunulabilecek.

Pilin çalışabilmesi için gerekli tesis her ne kadar karmaşık duruyor olsa da tesisin büyük kısmı nükleer pilin korunması ve üretilen enerjinin kontrol altına alınıp dağıtılmasıyla görevli cihazlardan oluşuyor. 6 metre uzunluğa ve 1.8 metre genişliğe sahip olan pilin içerisinde tepkimeyi kontrol etmek için sıvı lityum-6 elementi bulunuyor. Enerjinin üretildiği asıl kısımda herhangi bir mekanik parça bulunmuyor ve enerji üretimi esnasında çekirdeğe müdehale gerekmiyor. Tehlike anında ise otomatik olarak kapanma özelliğine sahip. (Tabi bu Çernobil'deki reaktör için de geçerliydi. Kendini ne kadar hızlı kapatabildiğini ve teklikeyi nasıl etkisiz hale getirdiğini tüm dünya gördü (!))

Nükleer pilin bir kaç versiyonu bulunuyor; teknik detaylarını verdiğimiz versiyon, standart bir nükleer enerji santralinden 100 kat daha küçük yer kaplıyor ve 200kw/saat elektirik üretiyor. Pilin gelişmiş versiyonları 1100kw/saate kadar enerji üretebiliyorlar. Fakat üretilen enerji miktarı arttıkça pilin dayanma süresi de düşüyor zira 25.000 hanelik bir yerleşim birimine yetecek versiyon için 3 ile 5 yıl arası bir ömür belirlenmiş. Bu süre sonunda pilin değiştirilmesi gerekiyor.

Bu sistem sayesinde uzak bir gelecekte her sitenin veya uydu kentin kendi enerji santrali olabilecek. Satılık daire ilanlarında havuz, otopark ve oyun alanı yanında müstakil nükleer santral ibaresini de görebileceğiz :) (Tabi bu gelecekte nükleer pilleri bombaya dönüştürerek insanlara zarar vermeyi planlayacak teröristlerin olmayacağını varsayıyoruz.)

Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki adresleri ziyaret edebilirsiniz; bu enteresan haberi benle paylaşan Murat KARAMANOĞLU'na da tekrar teşekkür ederim.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6274 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim