Anlık Bildirim

Türk araştırma ekibi, Mersin Anamur’da iki yeni canlı türü keşfetti

Ege Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacılar, Mersin Anamur'da bulunan ve 1.429 metre derinliğe sahip Peynirlikönü Mağarası'nda iki yeni canlı türü keşfettiler.

Türk araştırma ekibi, Mersin Anamur’da iki yeni canlı türü keşfetti

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek ve ekibi, Türkiye'nin en derin mağarası olarak da bilinen Mersin Anamur'daki Peynirlikönü Mağarası'nda iki yeni canlı türü keşfettiler.

1.429 metre derinliğe sahip mağarada keşfedilen canlıların bir santimetre boyunda ve karideslerin uzak akrabası olduğu ifade ediliyor.

Araştırma grubu, keşfedilen canlı türlerinden bir tanesine 2001 yılında Peynirlikönü Mağarası'nda inceleme yaparken sele kapılarak hayatını kaybeden Mehmet Ali Özel ve aynı ekipte çalışırken trafik kazası nedeniyle hayatını kaybeden Evren Günay isimli kişilerin isimlerinin baş harflerini vermiş. Dünya literatürüne “Egmao” olarak geçen canlı türünün diğerine ise Özbek’in eşinin ismi olan "Derya" uygun görülmüş.

Türk araştırma ekibi, Mersin Anamur’da iki yeni canlı türü keşfetti Tam Boyutta Gör

2018 ve 2019 yıllarında çıkan uluslararası dergilerdeki bilimsel makalelerle dünyaya duyurulan canlıların ismi, bilimsel literatürde "Gammarus egmao" ve "Gammarus Deryae" olarak geçiyor.

Keşfedilen türlerin ülkenin doğal zenginliği olduğuna ve korunması gerektiğine işaret eden Özbek yaptığı açıklamada, "Bir foka ya da carettaya nasıl önem veriyorsak buna da vermeliyiz. Hepsi canlı türü. Her iki canlı türü sadece Türkiye'de değil, dünyada ilk kez görülüyor ve tanımlanıyor.” ifadelerini kullanmış.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13384 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim haberleri, Diğer Bilim ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim